ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς: Στην Ιο η κατάσταση έχει ξεφύγει – Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος

 

Νέα τοπικά lockdown

Με δεδομένη την ευρεία διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα ιδίως στα νησιά και μάλιστα στα δημοφιλή, ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» επεσήμανε ότι η Πολιτεία απεύχεται μεν νέα μέτρα, αλλά αν κριθεί απαραίτητο δεν θα διστάσει.

«Εάν δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ίο ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.

Ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά, προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.

Για τη Μύκονο σχολίασε ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σχετικά με την αστυνόμευση ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.

 

Χαρδαλιάς: Στην Ιο η κατάσταση έχει ξεφύγει - Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος

 

Τελεσίγραφο Νίκου Χαρδαλιά: Ένα βήμα πριν το lockdown Ίος και Μύκονος – Προειδοποίηση για άλλα 6 νησιά

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για μια σειρά από περιοχές και ειδικότερα σε συγκεκριμένα νησιά έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, νέο «καμπανάκι» κρούει ο εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βάφεται «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη Μύκονο και στην Ίο, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα, όπως υπενθύμισε.

Παράλληλα, όπως είπε, ανησυχία προκαλούν τα εξής νησιά:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Πάρος
  • Σαντορίνη
  • Ρόδος

Επίσης, σε «προτοκαλί» επίπεδο ανεβαίνουν μια σειρά από περιοχές και συγκεκριμένα:

  • Θεσσαλονίκη
  • Χαλκιδική
  • Κοζάνη
  • Φλώρινα
  • Βοιωτία
  • Εύβοια
  • Μεσσηνία
  • Τήνος
  • Σπέτσες
  • Παξοί
  • Χίος

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και την Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο.

Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως: «Ανησυχία προκαλεί επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ρόδου, της Λευκάδας και της Τήνου, περιοχές στις οποίες το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται και κατά το τελευταίο 10ήμερο.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

 

Η επιδημιολογική εικόνα, την τελευταία περίοδο, εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, ενώ ο βασικός φόβος που εκφράζεται αφορά στον Αύγουστο, οπότε και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ