ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής: Κλαίγοντας οι κάτοικοι φεύγουν από τα σπίτια τους, δραματικές ώρες στη Λέσβο

 

Φωτιά στη Λέσβο: Με δάκρυα στα μάτια, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, Βρίσα και Σταυρού, οι οποίες εκκενώθηκαν, έβαλαν τα απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν.

Τα καμένα σπίτια στα Βατερά, οι καταστροφές σε υποδομές και τα εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που έγιναν στάχτη, είναι μόνο ο πρώτος απολογισμός, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι Πυροσβέστες κάνουν τα πάντα, για να σταματήσουν το κακό.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρου και κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, που έκαιγε τη νότια Λέσβο, από το Σαββάτο, στις 10:00 το πρωί.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο, όμως οι άνεμοι, ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της.

Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δόθηκε κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Στον δρόμο κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών από τη φωτιά στη Λέσβο

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου, προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας:

Το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους της Βρίσας να απομακρυνθούν. Όλοι καλούνται να μετακινηθούν προς την περιοχή Πολιχνίτος και να ακολουθούν κατά γράμμα της οδηγίες των Αρχών. Στη Βρίσα το μέτωπο είχε απλώσει στη βόρεια πλευρά και κινείται βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βατερα. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρίσα είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό και οι κάτοικοι της περιοχής -όσοι επέστρεψαν επιδιορθώνοντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- η φωτιά στη Λέσβο τους ανάγκασε σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το μέτωπο αυτό, κινούνταν από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της περιοχής, δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

enimerotiko.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ