12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χατζημάρκος – Καμπουράκης δίνουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου

 

Μπαίνουν σε τελική ευθεία μια σειρά από έργα που έμειναν ‘βαλτωμένα’ για πολλές δεκαετίες
Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα έργα – ορόσημο για το νησί

Βάσιμες ελπίδες για επίλυση προβλημάτων και προώθηση έργων πνοής για το νησί της Ρόδου, έχουν δημιουργηθεί μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες του για το Εθνικό Θέατρο.

Όλα όσα θα αναφέρουμε όμως, είναι αποτελέσματα σκληρής δουλειάς, συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τους φορείς και τα κέντρα εξουσίας, που ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, συντονίζονται καλά.

Οι Ροδίτες άκουσαν μετά από πολλά χρόνια ότι υπάρχει ελπίδα όχι για να σωθεί το Εθνικό Θέατρο, αλλά για να ανακατασκευαστεί με απώτερο στόχο να γίνει ένα στολίδι όπως αρμόζει στην πόλη και να αναδείξει το νησί, σε σημείο Πολιτισμού όπως και στο παρελθόν.

Η είδηση για το Εθνικό Θέατρο δεν ήταν η μοναδική. Ακούσαμε όλοι τα σχέδια για τη νέα μαρίνα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής συνολικά καθώς αναμένονται επενδύσεις πολύ μεγάλου βεληνεκούς ώστε να αναδειχθεί, επιτέλους, ο πραγματικός χαρακτήρας που της αρμόζει.

Είχε προηγηθεί το σφράγισμα των παλαιών σφαγείων όπου για 5,5 χρόνια, δεκάδες παράνομοι μετανάστες διέμεναν εκεί ενώ πάνω από 20.000 άτομα πέρασαν το κατώφλι εκείνης της άθλιας δομής. Τα επόμενα βήματα θα είναι καθοριστικά για την πλήρη αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής από το λιμάνι μέχρι και τη μαρίνα.

 

Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε ότι προχωρά η μελέτη για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Ακόμη ένα μεγάλοι στοίχημα. Η μελέτη, η οποία είναι έτοιμη αναμένεται να παρουσιαστεί και να εγκριθεί ενώ θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου.

Το έργο θα το εκτελέσει ο ίδιος ο Δήμος Ρόδου, ενώ οι εντολές του δημάρχου είναι να προχωρήσει η μελέτη, να γίνει η ανανέωση όλων των συμβάσεων των μισθωτών που είναι μέσα και δεν έχουν οφειλές (με δωδεκαετή ανανέωση) και να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα κενά καταστήματα και γραφεία που υπάρχουν στην Νέα Αγορά. Επιτέλους…

 

Το περίφημο Πανορθόδοξο ή Πατριαρχικό Κέντρο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να υπογραφεί σύμβαση για την παραχώρηση με σκοπό τη λειτουργία Πανορθόδοξου Κέντρου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο. Πέρα από την αξιοποίηση του κτηρίου για εκκλησιαστικούς λόγους, για μουσείο και συνεδριακό κέντρο, θα γίνει επιτέλους και η ανέγερση του ιερού ναού του Κωνσταντίνου του Υδραίου, πολιούχου της Ρόδου που παραμένει χωρίς ναό. Θα πάρει καιρό, αλλά τουλάχιστον, ξεμπλοκάρισε.

Μόλις στην αρχή της εβδομάδας, ανακοινώθηκε με την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου, η απόφαση για την αξιοποίηση των ακινήτων Βάρης και Καλαμώνα σε συνεργασία υπουργείου – Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα απασχολεί εδώ και δεκαετίες τόσο τις τοπικές κοινότητες όσο και τις αρχές του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού παραμένει σκαλωμένο. Οι εκτάσεις είναι τεράστιες 900 και 600 στρέμματα αντίστοιχα και αν προχωρήσουν τα διαδικαστικά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για πολλές δράσεις.

 

Η γέφυρα της κρεμαστής. Θα θυμίζει σε όλους μας μετά από χρόνια, της Άρτας το Γιοφύρι. Και μόνο που βλέπουμε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες, αισθανόμαστε ότι κάτι άλλαξε σε αυτό το νησί. Η γέφυρα της Κρεμαστής θα παραδοθεί το 2022 και θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγάλο έργο που κανείς δεν πίστευε ότι θα ξεκινούσε ποτέ.

 

Τα άλυτα προβλήματα

Στη Ρόδο όπως όλοι ξέρουμε, υπάρχουν χρόνια προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Αυτά που έχουν δημιουργήσει και μεγάλα στοιχήματα για κάθε δημοτική και περιφερειακή αρχή (παλαιότερα νομαρχιακή) που πέρασε εδώ και δεκαετίες.

Ένα μεγάλο στοίχημα παραμένει η πλήρης αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου. Δεκάδες ακίνητα ανήκουν στο Δήμο και πρέπει να αξιοποιηθούν αφού θα φέρουν έσοδα αλλά και θα δώσουν προοπτικές. Ένα παράδειγμα είναι το ΘΕΡΜΑΙ που παραμένει αναξιοποίητο λόγω κωλυμάτων αλλά δεν παύει να αποτελεί μέγα στόχο για τη νυν δημοτική αρχή.

Μία τεράστια και δυστυχώς ανοιχτή, αιμορραγούσα πληγή παραμένει ο καταυλισμός των τσιγγάνων στο Καρακόνερο. Μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ήδη αρκετές οικογένειες βρήκαν σπίτια και μετακόμισαν ενώ οι υπόλοιπες περίπου δέκα στον αριθμό, περιμένουν το πράσινο φως για επιδότηση ενοικίου. Εάν λυθεί το θέμα, θα ανασάνει η πόλη και οι ΡΟΜΑ θα μπορέσουν να απορροφηθούν και να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και στις δημοτικές κοινότητες χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθεί ξανά καταυλισμός ή γκέτο.

Η καθαριότητα. Η πανέμορφη Ρόδος βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με το πιο αδιανόητο πρόβλημα: την καθαριότητα! Κανείς δεν το φανταζόταν ότι θα υπήρχε ποτέ κάτι τέτοιο. Επειδή η ιστορία είναι πολύ μεγάλη, τα νεώτερα είναι ότι βγήκε ανάδοχος και θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό. Ας ελπίσουμε όλοι ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση γιατί εν έτει 2021 προς το 2022 η Ναυαρχίδα του Τουρισμού, δεν μπορεί να είναι βρώμικη!!!

Το παλιό νοσοκομείο και η συνολική αξιοποίησή του. Πόσα χρόνια γράφονται δεκάδες ρεπορτάζ, απόψεις, δηλώσεις ενώ ακούγονται συνεχείς δεσμεύσεις γι αυτό το βαλτωμένο θέμα; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το κτήριο – φάντασμα που είναι δίπλα από άλλα αξιοποιημένα κτήρια τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες και γραφεία, αποτελεί μόνον ντροπή για όλους μας. Εάν βρεθεί λύση, θα αλλάξει εντελώς το κέντρο της πόλης της Ρόδου, η λειτουργικότητά του και φυσικά η εικόνα του.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ρεπορτάζ το κτήριο του παλιού ΙΚΑ. Όχι μόνο είναι σε άθλια κατάσταση αλλά εάν μείνει κι άλλα χρόνια έτσι, αποτελεί άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει. Εάν ποτέ βρεθεί λύση, θα ανασάνει ένα ακόμη κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου.

Το δικαστικό μέγαρο. Είναι πράγματι από τα κτήρια τα οποία λυπάσαι να τα βλέπεις και φοβάσαι να μπεις μέσα. Το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου, κάποτε πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχει ήδη κινητικότητα και ίσως να έχουμε αποτέλεσμα σύντομα. Σίγουρα θα δώσει λύσεις στη λειτουργικότητα του κέντρου και θα βοηθήσει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η Ρόδος έχει κι άλλα προβλήματα. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η κοινή συνεργασία και η πολιτική βούληση για συνεννόηση απέδειξαν ότι αποδίδουν. Ευχής έργο είναι να συνεχιστεί αυτό και να δοθούν οριστικές λύσεις που τις έχει ανάγκη το νησί.

 

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ