ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χριστοφής Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου : «Πώς η Νίσυρος έγινε νησί καινοτομίας και έρευνας!»

 

Ένα ακόμη νησί στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου που χαρακτηρίζεται «καθαρό» από κρούσματα κορωνοϊού είναι και η Νίσυρος! Ο δήμαρχος του νησιού, Χριστοφής Κορωναίος μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ μιλάει για όλα τα ζητήματα του όμορφου νησιού όπως η μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 50% και καθαριότητας κατά 10% λόγω COVID-19, το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Νισύρου και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου περί ταχυδρομείων, η μελέτη για την ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη Νίσυρο ενώ εξηγεί για ποιους λόγους, η Νίσυρος είναι νησί καινοτομίας και έρευνας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι περιλήφθηκε στη λίστα ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη αναγνώριση και επίδραση στον κλάδο τους, διεθνώς κατατάσσοντάς τον σε έναν ξεχωριστό αιρετό με επιστημονική βάση και διακρίσεις!

 

Πώς είναι η κατάσταση στη Νίσυρο επιδημιολογικά; Υπάρχουν δομές, γίνονται τεστ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί;

H Νίσυρος ευτυχώς δεν έχει κανένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού εκτός από 3 περιπτώσεις στο στρατόπεδο ΔΑΝ Νισύρου τα οποία έχουν απομονωθεί και δεν έχουν καμία επίπτωση στην τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Νισύρου από την αρχή της πανδημίας προέβη στη σύσταση Υποστηρικτικής Δομής Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Covid 19 στο νησί μας καθώς και την εξυπηρέτηση πολιτών σε ανάγκη που δεν μπορούν να μετακινηθούν και χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, βοήθεια στη διεκπεραίωση εγγράφων σε δημόσιες υπηρεσίες, κτλ.). Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι) Νισύρου παρέλαβε 400 rapid τεστ για την ιχνηλάτηση του ιού στα πλαίσια κάλυψης των αυξημένων αναγκών ελέγχων που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των κατοίκων. Επίσης μας έχει επισκεφθεί 2 φορές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid και μοριακών τεστ με μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους της Νισύρου. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στη Νίσυρο, το Σάββατο 20/02/2021 και θα διαρκέσει για 2 ημέρες για τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η μεταφορά των εμβολίων είναι εξαιρετικά δύσκολη στις δυσπρόσιτες περιοχές αλλά ελπίζω στην συνεργασία όλων και την ατομική υπευθυνότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για το λόγο ότι τα μικρά νησιά της χώρας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές υγείας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πιστεύω ακράδαντα ότι το ασφαλέστερο μέσο αντιμετώπισής του είναι ο εμβολιασμός. Υποστηρίζουμε τον εμβολιασμό γιατί θέλουμε μια ασφαλή Νίσυρο για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της.

-Πρόσφατα προχωρήσατε στη μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 50% και καθαριότητας κατά 10% λόγω COVID-19. Βοηθάει αυτό τους δημότες σας;

Το νησί μας, η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μια υγειονομική και οικονομική κρίση. Η μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης στην οποία βασίζεται η οικονομία του νησιού έχει πλήξει τα περισσότερα οικογενειακά εισοδήματα. Η δημοτική αρχή με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν για να βοηθήσει τους δημότες της. Η μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 50% και η μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 10% θα αποτελέσει μια ελάφρυνση για όλους τους κατοίκους. Στόχος μας είναι η υγειονομική κρίση που ήδη έχει μετατραπεί σε οικονομική να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Γιατί γνώμονας της κοινωνικής πολιτικής μας είναι πάνω από όλα ο σεβασμός στον άνθρωπο και η δημιουργία βάσεων για μια καλύτερη κοινωνία.

– Τι γίνεται με το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Νισύρου και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου περί ταχυδρομείων;

Σε επιστολή μου που απέστειλα στις 15/01/2021 στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ στους Βουλευτές Δωδεκανήσου και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ψήφιση του Ν.4758/ΦΕΚ Α 242/4-12-2020 που μέρος του αφορά στις ρυθμίσεις για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την συγχώνευση ταχυδρομικών τομέων και κατάργηση γραφείων ΕΛΤΑ και ιδιαίτερα κατάργηση ταχυδρομικών καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε περίπτωση που κλείσει το μοναδικό κατάστημα του νησιού μας, θα οδηγηθούμε στην απομόνωση και στην εγκατάλειψη από πλευράς παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Πρότεινα λύσεις όπως την μετακίνηση υπαλλήλων από άλλους φορείς και την μεταφορά των καταστημάτων σε δημόσια ή δημοτικά κτίρια για την περικοπή των δαπανών. Τα ΕΛΤΑ αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα με 670 σημεία εξυπηρέτησης. Ο κοινωνικός τους χαρακτήρας έχει εδραιωθεί εδώ και 185 χρόνια στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Η επιστολή κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η Νίσυρος είναι νησί καινοτομίας και έρευνας. Τι σημαίνει αυτό και πώς το αξιοποιείτε;

Η δημοτική αρχή πιστή στους στόχους που έχει θέσει για την ολοκληρωμένη αξιοβίωτη ανάπτυξη της Νισύρου και την παρουσία του νησιού μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, έχει προχωρήσει σε δράσεις συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενεργειακή μετάβαση και την αειφόρο ανάπτυξη της Νισύρου. Συγκεκριμένα, την περίοδο Σεπτέμβρη 2020 με Δεκέμβρη 2020, ο Δήμος μας έχει προβεί στην υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για την ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα προγράμματα που συμμετέχει είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «European Union City Facility» (EUCF), το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «New Energy Solutions Optimized for Islands» (NESOI),ενώ το πρόγραμμα καινοτομίας του Horizon 2020 περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Integrated Solutions for Decarbonization and Smartification of Islands» (IANOS), το πρόγραμμα PROject DEvelopment of South Attica (PRODESA) και το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας – INTERREG.
Τέλος ο Δήμος μας άρχισε επίσημα τη συνεργασία του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την έναρξη εργασιών για το σχηματισμό φακέλου αίτησης για την ένταξη του χώρου του ηφαιστείου της Νισύρου στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών υψηλής γεωλογικής σημασίας με τίτλο «Παγκόσμια Γωπάρκα της UNESCO». Το δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO στοχεύει στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αειφόρο ανάπτυξη, την γεωλογική και περιβαλλοντική προστασία του νησιού μας.

 

-Υπογράψατε μελέτη για την ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη Νίσυρο. Μιλήστε μας για αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι ;

Ο Δήμος Νισύρου έχει υπογράψει με σημαντική επιτυχία Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τίτλο: «Εξειδικευμένη έρευνα και προτάσεις Εφαρμογής πάνω στις Ενεργειακές Ανάγκες της Νισύρου με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει συστηματική καταγραφή και ανάλυση τόσο των ενεργειακών καταναλώσεων της Νισύρου όσο και της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού. Μετά από συστηματική διερεύνηση του διαθέσιμου ενεργειακού δυναμικού καθώς και των υφιστάμενων χρήσεων γης παρουσιάστηκαν ως ενεργειακές επιλογές, η αξιοποίηση του εξαιρετικού ηλιακού δυναμικού, για την εγχώρια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας έχουν συγκεντρωθεί σε μια επιστημονική έκθεση περίπου 170 σελίδων σε ελληνικά και αγγλικά στην οποία περιλαμβάνονται και προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αυτονόμησης του νησιού. Απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης Ενεργειακής Λύσης Μηδενικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, η οποία έχει ήδη κατατεθεί για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος NESOI αλλά και του προγράμματος Interreg-Med.

 

Περιλαμβάνεστε στη λίστα ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη αναγνώριση και επίδραση στον κλάδο τους, διεθνώς! Μιλήστε μας για αυτή σας την διάκριση.

Είναι μεγάλη μου τιμή που έχω συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο των επιστημόνων. Tα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι αφιερώνω τις δυνάμεις μου στο Δήμο Νισύρου προσπαθώ να δραστηριοποιούμαι και επιστημονικά στον τομέα της έρευνάς μου. Η επιστημονική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και εύχομαι να συνεχίσω να ασχολούμαι για όλη μου τη ζωή. Θεωρώ τα θέματα με τα οποία σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Περιβάλλον αποτελούν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Νισύρου και όλων των νησιών μας. Οι διασυνδέσεις μου με τον επιστημονικό χώρο βοηθούν στο κομμάτι της υποβολής προτάσεων σε διάφορα προγράμματα. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η σύνδεση επιστήμης και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ μιας και τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης που αφορά την κλιματική αλλαγή. Είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό σε τοπικό επίπεδο. Η ανακύκλωση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση πόρων αποτελούν πρωταρχικά ζητήματα του Δήμου Νισύρου. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, ορατό και εφικτό στην εποχή μας.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ