ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χρήστος Ευστρατίου: «Το περιβάλλον κινδυνεύει από λαϊκιστές και θεομπαίχτες»

Απάντηση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου σε ανακοίνωση του Μανώλη Γλυνού για την Μονάδα Αποβλήτων Εκσκαφών στις Καλυθιές

Σε δήλωση – απάντηση σε ανακοίνωση του Μανώλη Γλυνού σχετικά με την Μονάδα Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στις Καλυθιές, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου κάνει λόγο για λαϊκιστές και θεομπαίχτες που προφασίζονται άγνοια των προβλεπομένων από την εθνική νομοθεσία διαδικασιών, με σκοπό να παραπλανήσουν με ψεύδη την κοινή γνώμη στρέφοντάς την κατά της Περιφέρειας. Παράλληλα, καλεί τους ενδιαφερόμενους στο γραφείο του για συζήτηση του θέματος, με την επισήμανση ότι κανένας από εκείνους που διαμαρτύρονται σήμερα, δεν επεδίωξε ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε: « Ο φτηνός λαϊκισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον. Το περιβάλλον κινδυνεύει από φτηνούς λαϊκιστές και θεομπαίχτες, που εν γνώσει τους ψεύδονται, όπως μονίμως κάνουν, στην απελπισμένη προσπάθειά τους να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Σε καμία καταγγελία από αυτές που ο ένας αντιγράφει από τον άλλο τις τελευταίες ώρες, δεν γίνεται λόγος για κάποια συγκεκριμένη παρανομία. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα περί υποτιθέμενης παρανομίας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παρανομία. Αναμενόμενη και προβλέψιμη η στάση τους, αφού πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που δεν έχουν διστάσει να χυδαιολογήσουν και να ψευδολογήσουν ασύστολα στο παρελθόν, για σωρεία θεμάτων, χωρίς ποτέ να επιτύχουν το στόχο τους. Επιδεικνύουν σκόπιμη άγνοια, αφού έχουν πλήρη επίγνωση και σαφή γνώση ότι είναι απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με τα προβελπόμενα από την εθνική νομοθεσία, αυτά που έχουν κάνει οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας. Οι Υπηρεσίες που έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους. Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα χωροθέτησης ΑΕΚΚ το οποίο εξετάζεται με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περιεχόμενα του φακέλου και ακολουθείται η διαδικασία βήμα – βήμα από την Υπηρεσία. Αυτήν την Υπηρεσία που άλλοτε τη λατρεύουν, άλλοτε την καταδικάζουν , άλλοτε την εξυμνούν και άλλοτε την κατηγορούν, ανάλογα με το τι τους συμφέρει κάθε φορά. Αν αυτοί που διαμαρτύρονται έχουν αντιρρήσεις για την εθνική νομοθεσία, δεν έχουν

παρά να καταθέσουν πρόταση για την τροποποίησή της. Από όσο ξέρω, κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει προσφυγή κατά της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα καλέσω όλους τους ενδιαφερόμενους στο γραφείο μου, γιατί μέχρι σήμερα κανένας από όλους εκείνους που κατηγορούν διαδικτυακά την Περιφέρεια, αντιγράφοντας ο ένας τα ψέματα του άλλου, δεν έχει ζητήσει συνάντηση μαζί μας για να πάρουν απαντήσεις στις ανησυχίες τους. Τους περιμένω για να συζητήσουμε το θέμα. Τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε, ούτε φοβόμαστε για κάτι».

Νωρίτερα σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διαδικασία για τη χωροθέτηση της ΑΕΚΚ, μονάδας η οποία ανακυκλώνει τα υλικά εκσκαφών, καταστροφών και κατεδαφίσεων Όπως εξήγησε, η Περιφέρεια δέχθηκε αίτημα εταιρείας για την χωροθέτηση μονάδας ΑΕΚΚ το οποίο είναι υποχρεωμένη να εξετάσει. Η αρμόδια Υπηρεσία ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, λαμβάνοντας τις σχετικές γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο, την Υπηρεσία Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, την Αρχαιολογία καθώς και για την μη υπαγωγή της στις περιοχές Νatura. Το οικόπεδο που έχει επιλεγεί από την ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι μη δασικό, εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ζώνης οικισμού. Βάσει αυτών των δικαιολογητικών η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας χωροθέτησε την μονάδα Ανακύκλωσης στην περιοχή Ψαλίδι για την οποία – σημειωτέον – το 2009 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απόφαση του τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπου Κόκκινου περί κατάργησης μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στην εν λόγω περιοχή.

Ο κ. Ευστρατίου διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να πληροί η εν λόγω δραστηριότητα και χορηγεί βεβαίωση χωροθέτησης της ΑΕΚΚ η οποία δεν συνιστά άδεια λειτουργίας . Για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων η Περιφέρεια έχει λάβει υπόψη της τις σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις Δασαρχείου, Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, Αρχαιολογίας και συναρμόδιων υπηρεσιών. Η άδεια λειτουργίας θα χορηγηθεί την ώρα που η εταιρεία υποβάλει ηλεκτρονικά τον φακελό της στο Νotify Βusiness της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οπότε θα ενεργοποιηθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Παράλληλα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό πως για τη Μονάδα Παραγωγής Ασφαλτομίγματος η περιβαλλοντική άδεια εκδίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται σε διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και έχει διάρκεια 30 ημερολογιακών ημερών. Για την υποβολή τυχόν ενστάσεων η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου, στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ρόδου και στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλυθιών προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και αξιολογούνται από την Υπηρεσία.

Το Γραφείο ΤύπουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ