ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χρήστος Μπάρδος : Το γεγονός ότι έχουμε μετουσιώσει, με παραδειγματικό τρόπο, τον προεκλογικό λόγο σε μετεκλογικό έργο, ενοχλεί αυτούς που τρέφονταν από την ψευδαίσθηση των κούφιων εξαγγελιών

Ξεκάθαρος στις θέσεις του σε ότι έχει να κάνει με την στάση της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο εντεταλμένος περιφερερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Μπάρδος.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ διευκρινίζει «Στην Περιφέρεια μας υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που δημιουργούν τα πράγματα και αυτοί που εμποδίζουν τα πράγματα να συμβούν. Οι νησιώτες μας επέλεξαν τους πρώτους…» απαντώντας στις συνεχείς αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης μιλάει για τις επιτυχίες των υποψηφίων από τη Ρόδο στις πανελλαδικές εξετάσεις, για το νέο Νόμο στην Παιδεία αλλά και για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

 

Κύριε Μπάρδο, να μας μιλήσετε για τις επιτυχίες των παιδιών από τη Ρόδο στις πανελλαδικές. Ήταν δύσκολες εξετάσεις γιατί ήρθαν μετά από την ταλαιπωρία των μαθητών λόγω των περιορισμών, των λοκντάουν και των μαθημάτων με τηλεδιασκέψεις. Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα;

Παραδοσιακά η Δωδεκάνησος βρίσκεται, αναλογικά, στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, όσων αφορά την εισαγωγή των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι συγκλονιστική η μάχη που έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, μετά από σχεδόν 18 μήνες τηλεδιασκέψεων. Τονίζω την προσαρμοστικότητα τους στην νέα διαδικασία εκπαίδευσης, η οποία προέρχεται από την πλήρη εξοικείωση τους με τα ηλεκτρονικά μέσα.΄
Ένας διαφορετικός τομέας που πρέπει να αναφερθούμε είναι η υπέρβαση που έκαναν τα παιδιά στην ψυχολογική τους διάθεση. Απόλυτα αφοσιωμένα στο στόχο, χρησιμοποίησαν την νέα πραγματικότητα προς όφελος τους. Τα σεμινάρια ψυχολογίας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους μαθητές και τις μαθήτριες των μικρών νησιών, λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, στήριξαν θετικά την προσπάθεια τους.
Το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρούσε σε άγνωστα και αχαρτογράφητα νερά, αποδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας τους. Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, του δημοσίου και των φροντιστηρίων, για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Γεννιέται μια νέα γενιά μαχητών.

-Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Νόμος στην Παιδεία που ψηφίστηκε, είστε θετικός; Θεωρείτε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα που μέχρι πρότινος έμεναν στάσιμα; Και ποια είναι η άποψή σας για τη Βάση Εισαγωγής;

Οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, πάντα δημιουργεί αντιπαραθέσεις, ελλείψεις και αδικίες τις οποίες το υπουργείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του και να τις διορθώσει.
Κατηγορηματικά είμαι αντίθετος στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία τις χώρας μας, με πολύ χαμηλούς βαθμούς, όπως κάποτε, η εισαγωγή στα τμήματα ξενόγλωσσής φιλολογίας με μέσο όρο το 07. Σε κανένα μέρος του σύγχρονου κόσμου δεν συμβαίνει αυτό. Θίγει άμεσα τα παιδιά που κοπίασαν 3 χρόνια για την επιτυχία τους και αν θέλετε, περιορίζει το μέγεθος αυτής της επιτυχίας. Είμαι όμως απέναντι και στη διαδικασία δημιουργίας κενών θέσεων στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μηδέν εισακτέοι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης.
Κατά την άποψη μου, έπρεπε να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
1. Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού χάρτη των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
2. Αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής που θα βασίζεται στις επιδόσεις των παιδιών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
3. Πλήρης αναδιοργάνωση των τεχνικών-επαγγελματικών Λυκείων, ώστε να αποτελούν αξιόλογη διέξοδο.
Οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες οφείλουν να κατανοήσουν ότι πλέον ανταγωνίζονται με τους αντίστοιχους ολόκληρης της Ευρώπης, αφού η αγορά εργασίας είναι ολόκληρη η Ευρώπη. Συνεπώς πρέπει να είναι αυστηροί με τα κριτήρια επιλογής των σχολών. Η μετριότητα και το ¨βόλεμα¨ ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα.

– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ενεργειακή ΑΕ / Read SA καινοτομούν και επενδύουν στις πράσινες μορφές μεταφορών. Μιλήστε μας γι αυτό.

•Τα προγράμματα της ΕΝΕΡΓΡΙΑΚΗΣ και της Περιφέρειας μας έχουν σκοπό την αμεσότητα με τους πολίτες,την χρησιμότητα στη καθημερινότητα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Η καινοτομία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των έργων που υλοποιούνται. Η «πράσινη» ενέργεια, ειδικά στις μεταφορές, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των αναπτυξιακών εταιρειών και των ινστιτούτων. Το έργο στο οποίο αναφέρεστε έχει τίτλο: RECREATE: -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREGEUROPE.
Το έργο έχει σαν στόχο του να βελτιώσει την ικανότητα και τη δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ταχύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, να εφαρμόσουν καινοτομικές πρακτικές και να αποκτήσουν εξωστρέφεια.
Στο πλαίσιο εφαρμογής πραγματοποιήθηκαν 3 σεμινάρια με τεράστια επιτυχία, τα οποία στήριξαν ειδικευμένοι επιστήμονες από τους ευρωπαίους εταίρους του έργου. Συγκεκριμένα:
1o σεμινάριο: Sustainable mobility and tourist.
2o σεμινάριο: Enhancing transport innovation capacity of regions.
3o σεμινάριο: Supporting sustainable mobility participatory planning.
Η οικολογική μετακίνηση αποτελεί μονόδρομο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί και οδηγεί τις εξελίξεις.

-Πολλές φορές έχετε δώσει σκληρές απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο επιμένουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Πώς το σχολιάζετε;

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και εμείς που απαρτίζουμε την περιφερειακή αρχή, διαθέτουμε ισχυρή πολιτική βούληση, πολιτική απόφαση, και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Το γεγονός ότι έχουμε μετουσιώσει, με παραδειγματικό τρόπο, τον προεκλογικό λόγο σε μετεκλογικό έργο, ενοχλεί αυτούς που τρέφονταν από την ψευδαίσθηση των κούφιων εξαγγελιών. Αφού λοιπόν δεν έχουν να προσάψουν κάποια ουσιώδη καταγγελία (7 χρόνια προσπαθούν…), επιδίδονται σε κατασκευασμένα μυθεύματα και προσωπικές επιθέσεις. Όλο αυτό το παλαιοκομματικό σύστημα παλεύει με κάθε τρόπο να αναδυθεί από τον πάτο του πηγαδιού. Η προσπάθεια τους όμως προσκρούει στον τοίχο της κρίσης των νησιωτών και διαλύεται.
Όταν τολμάς να βάλεις ένα οριστικό τέλος σε χρόνιες παθογένειες που κρατούσαν δέσμιο ένα πολιτικό σύστημα για πολλά χρόνια και θεσμοθετείς μια άκρως εξυγιαντική μεταρρύθμιση, σίγουρα θα έχεις αντιδράσεις. Σκληρές, τοξικές και άκομψες. Είναι πολύ μεγάλη η απόφαση να μην ανέχεσαι την διαιώνιση φαινομένων ανομίας. Δύσκολη και ψυχοφθόρα. Λυτρωτική όμως για εμάς και τους πολίτες των 48 νησιών μας.
Στην Περιφέρεια μας υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που δημιουργούν τα πράγματα και αυτοί που εμποδίζουν τα πράγματα να συμβούν.
Οι νησιώτες μας επέλεξαν τους πρώτους…ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ