12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου: Τέλος μιας εποχής ωχαδερφισμού, αδιαφορίας και ανικανότητας. Ένα στοίχημα και μια ευθύνη για το μέλλον

 

Τους χώρους του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου που προσφάτως αποκαταστάθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι δημοσιογράφοι της Ρόδου, για να διαπιστώσουν επιτόπου το τεράστιο έργο, σε χρόνο ρεκόρ του κλεισίματος μια χρόνιας πληγής που ντρόπιαζε το νησί της Ρόδου και αποτελούσε μια περιβαλλοντική βόμβα στην καρδιά του νησιού.
Τους δημοσιογράφους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Αλέξανδρος Κολιάδης, και ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ, Χρήστος Γαμβρούδης,  παρόντος και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και στο ΚΔΑΥ και να ενημερωθούν για τη δουλειά τους και για τους κανόνες που έχουν τεθεί ώστε ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί πλέον νόμιμα και αποτελεσματικά, αφήνοντας στο παρελθόν τις χαοτικές καταστάσεις που οδήγησαν στο κλείσιμό του, στις 16 Ιανουαρίου 2023.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μετά από την ξενάγησή τους , τόνισε:
“Δεν είναι ένα ακόμα έργο αυτό που είδατε σήμερα εδώ. Αυτό που σήμερα θέλουμε να αποτυπωθεί και από εσάς, είναι το τέλος μιας εποχής. Είναι το τέλος του ωχαδερφισμού και της αδιαφορίας, ενδεχομένως και της ανικανότητας. Είναι η αλλαγή εποχής. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Κολιάδης – και με τις δύο ιδιότητές μας, του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, του Δημάρχου Ρόδου και Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ, είμαστε εδώ για να αναλάβουμε μια μεγάλη δέσμευση αλλά και την ευθύνη απέναντι στο μέλλον”.

Ο κ. Χατζημάρκος περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτης αταξίας και χάους όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι που ο ΧΥΤΑ μεταπράπηκε σε μια περιβαλλοντική βόμβα, που πήρε στα χέρια του ο ΦΟΔΣΑ, την στιγμή που ήταν έτοιμη να εκραγεί.

«Η ζωή με κανόνες είναι μια ζωή καλύτερη, που μας πάει μπροστά σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον, σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος δίνοντας παράλληλα και την οικονομική διάσταση της τάξης που επιτέλους μπήκε στον ΧΥΤΑ: «Είναι φθηνότερη η ζωή με κανόνες και προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει με πραγματικά στοιχεία και να καθίσουμε να συγκρίνουμε τη ζωή με κανόνες και το απόλυτο χάος, για να δούμε τι είναι πιο ακριβό» τόνισε και ως ενδεικτικό στοιχείο ανέφερε ότι τα λιγότερα, κατά 4.000 τόνους απορρίμματα που πέρασαν την πύλη του ΧΥΤΑ στις 45 πρώτες μέρες της λειτουργίας του, μεταφράζονται σε οικονομικό όφελος τουλάχιστον 100.000 ευρώ για τον Δήμο της Ρόδου, από τα τέλη ταφής ανά τόνο.
Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη για τη συνεργασία, δεδομένου του ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από τον Δήμο Ρόδου, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Δήμου, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η σύγκρουση, απολύτως επιβλαβής.
«Ζωή με κανόνες είναι το δικό μας μήνυμα. Τέλος στον ωχαδερφισμό, στην αδιαφορία ή στην ανικανότητα. Αυτό (περί ανικανότητας) το αφήνω πάντα ανοιχτό, γιατί δεν είμαι σίγουρος τι τελικά ισχύει για όλο αυτό το χάος που κληθήκαμε μέσα σε μια μέρα να το διαχειριστούμε. Θα σας θυμίσω ότι την ίδια μέρα, στις16 Ιανουαρίου (2023) που μας έδωσαν τα κλειδιά, την ίδια μέρα, 16 Ιανουαρίου έκλεισε αυτός εδώ τόπος, ο οποίος ντρόπιαζε και τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας και το περιβάλλον μας και το μέλλον μας και την τσέπη μας και τη νοημοσύνη μας. Από δω και πέρα, τάξη, λειτουργία με απόλυτη προσήλωση και αφοσίωση στην νομιμότητα και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε τα βήματα τα οποία θέλαμε να κάνουμε να γίνουν άλμα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε:
«Το να δημιουργείς κάτι , να θέτεις στόχους, είναι πολύ θεμιτό, πολύ λογικό. Το πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδο, υπήρχε ένα θέμα σοβαρό. Από το 2002 ώς το 2023, ο χώρος αυτός αφέθηκε τελείως και όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ήταν ένα ντροπιαστικό σημείο για το νησί της Ρόδου. Θέλω να πω όμως ότι αυτό εξυπηρετούσε κάποιους. Είναι ξεκάθαρο. Εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί κάποιους η αταξία. Αυτή η κατάσταση έχει λάβει τέλος. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη, έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την λειτουργία του ΧΥΤΑ και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναδούμε εικόνες όπως αυτές που συναντήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη πριν ένα χρόνο, όταν έκλεινε ο ΧΥΤΑ, η οποία τότε προκάλεσε όλους εκείνους που τους εξυπηρετούσε ο ΧΥΤΑ να είναι ανοιχτός με τον τρόπο που λειτουργούσε, είναι η καλύτερη απάντηση. Βεβαίως, για μας στον Δήμο Ρόδου, η εξοικονόμηση πόρων είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά όσον αφορά το περιβάλλον, εκεί δεν έχουμε εκπτώσεις. Το σπουδαίο έργο που έγινε εδώ, είναι μια τεράστια νίκη και ευχαριστούμε τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια για όλη αυτήν την προσπάθεια. Εμείς ως Δήμος θα ακολουθήσουμε τους κανόνες, κανόνες που επιτέλους θα κάνουν αυτόν τον τόπο διαφορετικό, όπως του αρμόζει να είναι, το ίδιο και για τους υπόλοιπους δήμους του Νοτίου Αιγαίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΙΝΟΝΕΣ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΥΤΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ, ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2023

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΑΝ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Ο ΧΥΤΑ 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

Ο αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο ΦοΔΣΑ, παραλαμβάνοντας από τον Δήμο Ρόδου έναν ΧΥΤΑ κορεσμένο, μη λειτουργικό, ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για το περιβάλλον, αναγκάστηκε να τον κλείσει για να προχωρήσει στην αποκατάσταση του.

Με τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που υποστηρίζει τεχνικά τον Φορέα, να τηρούν στο ακέραιο τη δέσμευσή τους, ένα νέο κύτταρο,  μια λεκάνη απόθεσης 9 στρεμμάτων μεταξύ των 2 υφιστάμενων κυττάρων χωρητικότητας τουλάχιστον 345.041,68 m3 και διάρκειας ζωής συνολικά 3-4 χρόνια, ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και τέθηκαν σε λειτουργία από 1η Μαρτίου, με κανόνες, με οργάνωση και συμμόρφωση με την νομοθεσία, με συνεχή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Από την πρώτη ημέρα που παραλήφθηκε ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, ελήφθη από την Διοίκηση η απόφαση, όσο δύσκολη και αν ήταν σε επίπεδο διαχειριστικό, τεχνικό, εφαρμογής, αλλά η μόνη ορθή λύση ως προς το περιβαλλοντικό  σκέλος, να κλείσει ένας κορεσμένος και μη λειτουργικός σε όλα τα επίπεδα ΧΥΤΑ.

Δεκάδες στρέμματα με απορρίμματα χωρίς συμπίεση και επιχωμάτωση για μήνες, μηχανήματα έργου ακινητοποιημένα χωρίς στοιχειώδη συντήρηση, τάφρους και φρεάτια μπαζωμένα με απορρίμματα και φερτά υλικά που είχαν να καθαριστούν τουλάχιστον 10 χρόνια, κατεστραμμένες υποδομές, μηχανήματα όπως ο σπαστήρας ο οποίος δεν δούλεψε ποτέ εκτός μερικών ωρών, συσσωρευμένους όγκους ογκωδών αντικειμένων (όπως ηλεκτρικές συσκευές και στρώματα) στην είσοδο του ΧΥΤΑ, κατεστραμμένη εσωτερική οδοποιία και διαλυμένη περίφραξη, γεφυροπλάστιγγα η οποία είχε χρόνια να συντηρηθεί και πιστοποιηθεί κ.α πολλά, ήταν η κατάσταση του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, που ο Δήμος Ρόδου παρέδωσε πριν από ένα χρόνο στον ΦοΔΣΑ.

Με άμεσες και επιτακτικές ενέργειες μέσα σε 8 μήνες κατασκευάστηκε το νέο κύτταρο, σύμφωνα  με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και κανόνες, με στρώση υπόβασης, τεχνητό γεωλογικό φραγμό, γεωμεμβράνη, γεωύφασμα ώστε να δημιουργηθεί ένα στεγανό περίβλημα και να αποτραπεί διαρροή των ρύπων στο έδαφος και το υπόγειο νερό.

Κατασκευάστηκε δίκτυο διάτρητων και αδιάτρητων αγωγών για τη συλλογή και μεταφορά των στραγγισμάτων της νέας λεκάνης και έργων διαχείρισης ομβρίων με στόχο την ορθή συναρμογή υφιστάμενων και νέων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις στην εσωτερική οδοποιία, στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ΧΥΤΑ με καθαρισμούς των τάφρων περιμετρικά της λεκάνης, με έργα αντιπυρικής προστασίας και εκτέλεση εργασιών αποψίλωσης ενώ έχει γίνει ολική επικάλυψη όλων των απορριμμάτων που υπήρχαν στα 2 κύτταρα (περισσότερα από 50 στρέμματα), συντήρηση της γεφυροπλάστιγγας και του συστήματος πυρόσβεσης, επισκευή και συντήρηση των Μηχανημάτων έργου.

Ο ΧΥΤΑ ΣΗΜΕΡΑ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ