ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Clean Energy for EU Islands Secretariat – Η ομιλία του Δημάρχου Χάλκης, κ. Ευάγγελου Φραγκάκη

 

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος παρευρεθείς ως ομιλητής στην Διημερίδα με θέμα  ‘Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά’ (Clean Energy for EU Islands Secretariat) στο Ηράκλειο Κρήτης, 17-18 Μαρτίου 2022 υπό την αιγίδα της  Γραμματείας για την καθαρή ενέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Η Καθαρή ενεργειακή μετάβαση στο νησί της Χάλκης, η προστασία της, η διαφύλαξη του σπάνιου περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με έμφαση σε πολίτικες που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη,  μας οδήγησε στην δημιουργία του Πράσινου – Έξυπνου Νησιού της Χάλκης του πρώτου GR- eco island.

Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη,  επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία.

Στις 5 Νοεμβρίου 2021 η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-Eco Island. Οι δράσεις GR-Eco Islands αφορούν τα μικρά νησιά της Ελλάδας. Η Χάλκη έχει την χαρά και την τιμή να κόβει την κορδέλα εκκίνησης αυτού του τόσο σημαντικού project και να αποτελεί το παράδειγμα για τα νησιά που θα ακολουθήσουν.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας από το φωτοβολταΐκό πάρκο που έχει εγκατασταθεί στο νησί, με άμεσα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση δηλαδή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, μέσω της ενεργειακής κοινότητας του νησιού.

Ο σύμμαχος μας είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, στην περίπτωση της Χάλκης ο ήλιος, που θα προσφέρει άφθονη καθαρή ενέργεια.

Με μετακινήσεις βασισμένες στην πράσινη ενέργεια το νησί μας μεταμορφώνεται σε ένα διεθνές πρότυπο το οποίο κατευθύνεται στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και την πλήρη απανθρακοποίηση του.

Η στροφή προς την βιώσιμη και καθαρή μετακίνηση αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον κάνουμε  χρήση της τηλεϊατρικής και τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες είναι η άμεση επαφή με τον ιατρό ακόμα και αν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, η άμεση εξυπηρέτηση με ταυτόχρονη αποφυγή λαθών και καθυστερήσεων, η άμεση ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης και τέλος ο ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης, μικρότερη χρήση φαρμάκων και η μείωση των εξόδων περίθαλψης στα νοσοκομεία.

Εν συνεχεία έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο το Generation Next. Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη. Μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία η οποία δίνει τα τεχνολογικά εφόδια στους μαθητές να διαμορφώσουν την κοινωνία του αύριο. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων Generation Next της Vodafone τα παιδιά του Γυμνασίου της Χάλκης βραβεύτηκαν με το 2o  βραβείο για την Chalki Aqua Team η οποία ευαισθητοποιεί με «έξυπνο» τρόπο τους ακρίτες για την υπερκατανάλωση νερού.

Στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουμε συνάψει μια σειρά συνεργασιών από τις οποίες ενδεικτικά θα σας αναφέρω:

  • με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
  • το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών
  • με την εταιρία bluecycle για την ανακύκλωση του παλιού αλιευτικού εξοπλισμού
  • την εταιρία Recoil για την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού
  • με την εταιρεία ” ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ “

Η πόρτα – πόρτα συλλογή των απορριμμάτων μας αποτελεί μια ακόμα καινοτομία την οποία εφαρμόσαμε και για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Συγκεκριμένα απομακρύναμε όλους τους κάδους απορριμμάτων από τον οικισμό, διανείμουμε δωρεάν σακούλες στους κατοίκους του νησιού καθημερινά και ο καθένας μόνος του τοποθετεί κάθε ανακυκλώσιμο υλικό στην σακούλα με το αντίστοιχο χρώμα.

Έτσι το σπίτι μας γίνεται το πιο κατάλληλο σημείο ανακύκλωσης αφού ο Δήμος σε προκαθορισμένη ώρα συλλέγει καθημερινά τις σακούλες πόρτα – πόρτα.

Το κοινωνικό πρόσημο του εγχειρήματος του Πράσινου Έξυπνου Νησιού της Χάλκης μας δίνει το δικαίωμα να νιώθουμε ότι αποτελεί ένα έργο πνοής.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι, οι ιδιαιτερότητες που πηγάζουν από τη νησιωτικότητας, όπως το μικρό μέγεθος, η περιφερειακότητα, η απομόνωση και το σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα προς αξιοποίηση με τη χάραξη κατάλληλων πολίτικων δηλαδή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνοψίζεται στα ‘Ποιοτικά Νησιά’, στα ‘Πράσινα Νησιά’ και στα ‘Νησιά Ίσων Ευκαιριών’. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Χάλκη!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ