ΥΓΕΙΑ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι πρέπει να καταλάβεις για την υγεία σε σχέση με το σωματικό βάρος

Doctor, gastroenterologist, nutritionist holds measuring tape in his hand and shows patient to camera in front of him. Concept photo of weight loss, obesity weight loss, nutrition normalization

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση του βάρους των ατόμων. Τα διαγράμματα ΔΜΣ χρησιμοποιούνται κυρίως για την γενική επεξεργασία της υγείας των πληθυσμών και όχι για τόσο πολύ τα κάθε άτομο ξεχωριστά.

Μέσα σε έναν πληθυσμό θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βρίσκονται στα άκρα (έχουν πολύ υψηλό ΔΜΣ ή πολύ χαμηλό ΔΜΣ).

Ένας υψηλός ή χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής διατροφής, ποικίλων επιπέδων δραστηριότητας ή υψηλού στρες. Ακριβώς με την ίδια λογική, το να έχει κάποιος «φυσιολογικό ΔΜΣ» δεν σημαίνει ότι είναι υγιής.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν λαμβάνει υπόψη τη σύνθεση του σώματος, δηλαδή τους μυς, το λίπος και την οστική πυκνότητα. Το φύλο και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανακριβή ανάγνωση. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός του ΔΜΣ δεν είναι κατάλληλος δείκτης για ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και νέων κάτω των 18 ετών, εγκύων γυναικών και αθλητών.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ