ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δελτίο τύπου της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» για την 7η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Κατόπιν πρόσκλησης για την διεξαγωγή της 7ης έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» δηλώνει τα εξής:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την συμμέτοχη των μελών μας στη παραπάνω  συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, δεδομένου ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση τα μέλη της παράταξής μας απείχαν λόγω διεξαγωγής αυτής δια ζώσης, παρά τον κίνδυνο διασποράς του ιού Covid-19.

 Mετά από επανειλημμένες συστάσεις από την παράταξη μας προς την Περιφερειακή Αρχή, επιτέλους φαίνεται να παραδειγματίστηκε από τη λειτουργία άλλων περιφερειών και δήμων, όπως και της Κυβέρνησης, για τη διαδικασία διεξαγωγής της συνεδρίασης με χρήση τηλεδιάσκεψης. Η Περιφερειακή Αρχή, μάλιστα, έσπευσε να εκδώσει δελτίο τύπου προκειμένου να στηλιτεύσει την αποχή των μελών της παράταξής μας, επισημαίνοντας ότι αποτελούσε προσωπική επιλογή αυτών, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού, ετίθετο σε κίνδυνο η υγεία των ίδιων και των οικείων τους.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται η διεξαγωγή των συνεδριάσεων δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, θεωρούμε άδικη και κατακριτέα την επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να θέσει σε κίνδυνο τόσα άτομα, ενώ υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

  

Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της 1ης Απριλίου του 2020 :

Θέμα με αριθμό 1, με τα εξής υποθέματα α) έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης για την  προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και περιφερειακών για την κάλυψη της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας και βιντεοδιασκέψεων, β) έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης για την επιχορήγηση των Προνοιακών Ιδρυμάτων Δωδεκανήσου και γ) έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 12.000 € για την προμήθεια δώρων εθιμοτυπίας-αναμνηστικών για το γραφείο του Περιφερειάρχη.

Στα σχετικά ερωτήματά μας, επί των υποθεμάτων α και β, μας εδόθησαν πλήρεις επεξηγήσεις και ανάλυση, και προς τούτο ομόφωνα εγκρίναμε τις σχετικές δαπάνες.

Ωστόσο, επί του υποθέματος γ, αναφορικά με δώρα εθιμοτυπίας-αναμνηστικών για το γραφείο του Περιφερειάρχηοι απαντήσεις και διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο του σώματος, δεν μας ικανοποίησαν. Για την ακρίβεια, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι εκ παραδρομής διατυπώθηκε ότι πρόκειται περί δώρων, και ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο περί κονδυλίων για την στήριξη του τουρισμού για την προσέλκυση Αμερικανών ταξιδιωτών, μέσω Αμερικανικού ταξιδιωτικού Οργανισμού, με εκπροσώπους του οποίου επρόκειτο να συναντηθούν σε κάποιο χώρο στην Αθήνα, χωρίς όμως να κατονομάζουν τον χώρο αυτό.  

Ελλείψει επαρκούς αιτιολογίας και αποσαφηνίσεων, τα μέλη μας επέμειναν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σκέλος (υπόθεμα γ), και να επανέλθει σε μελλοντική συνεδρίαση, ορθά διατυπωμένο, όταν θα έχουμε ξεπεράσει αυτήν την απειλή του Covid-19, δεδομένου ότι στην παρούσα έκτακτη χρονική συγκυρία προέχουν τα κατεπείγοντα μετρά αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του Κορωνοϊου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά ο Πρόεδρος του σώματος, υποστήριξε ότι πρόκειται περί ενιαίας ψηφοφορίας (επί του θέματος με αριθμό 1 και τα τρία υποθέματά του) και ότι δεν μπορούσαμε να εγκρίνουμε μόνο τα δύο από τα τρία υποθέματα, αρνούμενος να δεχθεί την θετική μας ψήφο μόνο επί των υποθεμάτων α και β. Εν τέλει, μετά από επανειλημμένες υποδείξεις μας, αφού διαπίστωσε την παρατυπία της θέσεως του, δέχθηκε την θετική μας ψήφο επί των υποθεμάτων α και β, και την αρνητική ψήφο μας επί του υποθέματος γ, ως αναφέρονται παραπάνω.

Η παράταξή μας αυτή τη στιγμή εμμένει στο ότι προτεραιότητά έχει η δημόσια υγεία και δεδομένου ότι δεν  υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, θεωρούμε ότι θα χρειαστεί και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να προστατέψουμε τις ζωές των πολιτών μας και ότι δεν πρέπει να το δαπανούμε σε δώρα, δευτερεύουσας στην παρούσα συγκυρία σημασίας.  Εξάλλου, μόλις έχουμε ενδείξεις για την εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούμε να λάβουμε μέτρα και για την ενίσχυση του τουρισμού, σε όποιο πλέον πλαίσιο μας υποδείξει η Κυβέρνηση και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο του σώματος, ότι τα μέλη μας υπηρετούν το καθήκον τους ως προς τον έλεγχο των οικονομικών. Η Περιφερειακή Αρχή έχει υποχρέωση να παρέχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ανάλογα πειστήρια για την πραγματοποίηση αυτών με διαύγεια. Δεν λογοδοτεί η Περιφερειακή Αρχή στη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου. Λογοδοτεί σε όλους τους νησιώτες.

Σε πνεύμα ομοψυχίας και ομοφωνίας συνεχίστηκε κανονικά η διαδικασία ψήφισης όλων των υπολοίπων θεμάτων, τα οποία αφορούσαν προμήθεια υγειονομικού υλικού.

Τέλος, θα θέλαμε να επαναφέρουμε την ανάγκη για διαπαραταξιακή επιτροπή συντονισμού της κρίσεως. Τα μέλη μας είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν σε οτιδήποτε τους ζητηθεί για το καλό των πολιτών μας. Είναι προφανές ότι ο Περιφερειάρχης μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλης αυτής της κρίσιμης κατάστασής. Όπως μας περιέγραψε ο ίδιος έχει να κοιμηθεί 2 εβδομάδες και όλοι ξέρουμε ότι με τέτοια κόπωση, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος λαθών και παραλείψεων.

Ευχόμαστε στον κ. Περιφερειάρχη καλή συνέχεια και καλή δύναμη, ελπίζοντας να αναθεωρήσει το αίτημά μας για μία ενωμένη αυτοδιοίκηση. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ