ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα κλείσουν τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα

«Κανονικά το πέταγμα του χαρταετού», επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης.

«Ανοιχτά θα είναι τελικά τα πάρκα σε όλη τη χώρα την Καθαρά Δευτέρα, όπως όλες τις ημέρες της εβδομάδας», δηλώνουν στο Newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Το πρωί της Πέμπτης δημιουργήθηκε σύγχυση μετά τις πληροφορίες ότι επιστήμονες εισηγούνται το κλείσιμο όλων των πάρκων ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει κανονικά και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί το έθιμο.

Το πρωί της Πέμπτης, πρώτο το Newsbomb.gr, μετέδωσε πως στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να κλείσουν μεγάλα πάρκα στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις για την Καθαρά Δευτέρα.

Η πρόταση αυτή μαζί με τις εισηγήσεις για τις επόμενες περιοχές που θα πρέπει να μπουν στο «βαθύ κόκκινο» εξετάστηκαν σε σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, με τις πληροφορίες να κάνουν σαφές πως όλα τα πάρκα θα είναι ανοιχτά.

Θα πετάξουμε χαρταετό;

«Το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται με τον κωδικό 6, για αυτό και εμείς έχουμε σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες και σε οικογένειες» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας με δηλώσεις του στο STAR.

Αναλυτικά τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ,οι πολίτες απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Παράλληλα σημειώνεται πως για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00 τις καθημερινές και έως τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Η Καθαρά Δευτέρα 2021 είναι και το πρώτο τριήμερο του έτους, ωστόσο τα ταξίδια εκτός νομού δεν επιτρέπονται.

Εν μέσω αυστηροποιημένου lockdown για τη νόσο COVID-19, η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού είναι σε ισχύ, ωστόσο προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και αυτές είναι έξι.

Οι εξαιρέσεις είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Μετακινήσεις και κωδικοί

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών και τους κωδικούς που αποστέλλονται στο 13033, με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει, ισχύουν τα εξής:

  • Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ