ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Τουρκία: Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο

 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των γειτόνων στον Έβρο αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο.

“Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο” τονίζει ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα/Σαββατοκύριακο” και επισημαίνει: “Η ετοιμότητά μας που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά”.

Προσθέτει ότι η Τουρκία “επιχείρησε να μας θέσει προ τετελεσμένων και στον Έβρο, αλλά η αντίδρασή μας υπήρξε σθεναρή και ισχυρή”.

Click4more: Τουρκία – Το σχέδιο “1453” με drone στον Έβρο

Ως προς την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Θράκη, τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της “ανερυθρίαστης προθυμίας της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αθώους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη”, με την Άγκυρα να επιλέγει να χρησιμοποιήσει το χαρτί του Μεταναστευτικού, θεωρώντας ότι είναι το μόνο ώστε να ασκήσει ικανή πίεση στην Ε.Ε., αλλά και να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της.

Εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της Ε.Ε. στα ελληνικά αιτήματα σε πρώτη φάση και προσθέτει πως η χώρα έχει διαμηνύσει “προς όλες τις κατευθύνσεις στο ανώτατο επίπεδο ότι δεν νοείται η Ελλάδα να επωμιστεί μόνη το βάρος των συνεπειών επιλογών τρίτων”.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι “ούτε η Αλβανία, ούτε η Βουλγαρία λειτουργούν σαν δούρειοι ίπποι” και προσθέτει ότι και οι δύο αυτές χώρες χρειάζονται τη φιλία και τη συνεργασία της Ελλάδας.

Ειδικά για την Αλβανία, σημειώνει ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για το περιουσιακό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί μια θετική ατζέντα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με κύριο όχημα την ένταξή τους στην Ε.Ε. και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας “με δεδομένο ότι θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ