ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΡΜΑΕ: Με ζημίες η χρήση του 2019 – Μίνι απολογισμός από τον Γιάννη Ιατρίδη

Σε μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της ΔΕΡΜΑΕ προέβη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Γιάννης Ιατρίδης. Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η χρονιά έκλεισε με ζημίες από την χρήση 2019, καθώς η επιχείρηση δεν είχε έσοδα –αφενός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφετέρου λόγω του ότι δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από τον Δήμο Ρόδου (όπως η ΔΕΥΑΡ & η ΡΟΔΑ).

Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα και στις παρεμβάσεις που έγιναν και είναι σε εξέλιξη στα ακίνητα που ανήκουν στην ΔΕΡΜΑΕ.

Όπως είπε η χρονιά έκλεισε με ζημίες από την χρήση 2019, καθώς η επιχείρηση δεν είχε έσοδα –αφενός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφετέρου λόγω του ότι δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από τον Δήμο Ρόδου (όπως η ΔΕΥΑΡ & η ΡΟΔΑ).

Αναλυτικά τα έργα:

 1. Πηγές Καλλιθέας

Το μνημείο των Πηγών Καλλιθέας, είναι ένα εκ των πιο σημαντικών μνημείων της σύγχρονης ιστορίας της Ρόδου, σημείο αναφοράς του νησιού μας αλλά και σημείο που λάτρεψαν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες και το χρησιμοποίησαν ως μοναδικό σκηνικό σε παραγωγές που έχουν αφήσει ιστορία στον διεθνή κινηματογράφο. Η Διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ αμέσως μόλις ανέλαβε, μερίμνησε και άμεσα προχώρησε στην δημιουργία νέων βάσεων λειτουργίας του χώρου, έναν χώρο που δυστυχώς παρέλαβε σε κατάσταση ασύμβατη με τα έσοδα που συνεισέφερε ετησίως στην Εταιρία. Οι Πηγές δυστυχώς είχαν χάσει τη λάμψη τους, κατάσταση που αμέσως ανεστράφη με τις παρεμβάσεις που ξεκινήσαμε.

 1. Κοιλάδα Πεταλούδων

Η διαχείριση της Κοιλάδας των Πεταλούδων πέρασε στα χέρια της ΔΕΡΜΑΕ με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης. Πρωταρχικός στόχος μας ήταν η αναμόρφωση του φυσικού αυτού «προορισμού» και η ενίσχυση του σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από την προβολή του, κάτι με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί ποτέ κανείς, δημιουργήσαμε την εταιρική του ταυτότητα φτιάχνοντας λογότυπο, έντυπα, σελίδα δική του στο διαδίκτυο, σελίδες στα μέσα κοινωνική δικτύωση και πραγματοποιήσαμε φωτογράφιση του χώρου και του εντόμου. Η στιγμή που άλλαξε το σημείο εκκίνησης της παρουσίας μας στην Κοιλάδα, ήταν οι καταστροφικές ζημιές του Νοεμβρίου του 2019, όπου η Διοίκηση ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για την αποκατάστασή τους και την άμεση επαναλειτουργία του χώρου με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 1. Πάρκο Ροδίνι

Το Πάρκο του Ροδινιού είναι το μεγάλο στοίχημα της Διοίκησης της ΔΕΡΜΑΕ. Το Ροδίνι, είναι το σημείο αναφοράς πολλών γενεών που, ξυπνά αναμνήσεις και μνήμες της παιδικής ηλικίας των κατοίκων της Ρόδου και εκπροσωπεί τον τόπο στον οποίο πάντα ο Ροδίτης θέλει να επιστρέφει, να εμπνέεται, να επισκέπτεται με την οικογένειά του, να περπατά και να αναπνέει. Είναι το στολίδι την Πόλης στο οποίο η ΔΕΡΜΑΕ επιδιώκει να δώσει όλη την παλιά του αίγλη και ταυτόχρονα να κάνει ένα πάρκο σύγχρονο που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης επισκεπτών και κατοίκων.

 1. Κατασκηνώσεις Προφήτη Ηλία

Η Διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ αμέσως μόλις ανέλαβε έθεσε ως αρχικό στόχο την πλήρη αποκατάσταση του ακινήτου τόσο όσον αφορά το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όσο και την συντήρηση των κτηριακών υποδομών και φυσικά στο τέλος της αξιοποίησής του. Από τον Οκτώβριο του 2019 υπάρχει συγκεκριμένος συνεργάτης της υπηρεσίας που δουλεύει αποκλειστικά σε αυτό το έργο ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να δρομολογηθεί η αξιοποίησή του – αφού πρώτα έχουν λυθεί όλα τα απαιτούμενα ζητήματα.

 1. Παλαιοντολογικό Μουσείο

Η λειτουργία του Παλαιοντολογικού Μουσείου παραχωρήθηκε στην Εταιρία τον Ιούνιο και από ευθύς εξαρχής ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής όλων των στοιχείων που το αφορούν και στην ουσία ανασύσταση του φακέλου. Πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρία παρέλαβε ένα ακίνητο σε πλήρη εγκατάλειψη όπου η φθορά του χρόνου είναι ιδιαιτέρως αισθητή και έχει προκαλέσει ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ. Ανοίγοντας τις πόρτες του μουσείου ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σειρά από ζητήματα, πλην τις προαναφερθείσας εικόνας εγκατάλειψης του χώρου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μόνωση της οροφής του κτηρίου που έχει τοπικές φθορές, με αποτέλεσμα στους περισσότερους χώρους οι γυψοσανίδες της οροφής να παρουσιάζουν σποραδικά μούχλα. Κατά τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για το φάκελο του έργου, και καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν φορέας υλοποίησης το Δήμος της Ρόδου αλλά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ΔΕΡΜΑΕ θεωρεί το έργο αυτό πρωταρχικής σημασίας και περνά στο επόμενο στάδιο που είναι η σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να επικαιροποιηθεί η μουσειακή μελέτη που θα προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες φωτισμού και ήχου, και η οποία θα περιλαμβάνει και τα νέα ευρήματα.

 1. Κλειστό Γήπεδο Καλλιθέας

Το Κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας, ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο.

 1. Φράγμα Απολακκιάς

Στο Φράγμα της Απολακκιάς εξυπηρετείται κανονικά η υφιστάμενη σύμβαση χρήσης του ως Πάρκου Αθλητικών Δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται έργα με μεγαλύτερο και σημαντικότερο την επίλυση της υδροδότησης. Η τοποθέτηση των δύο δεξαμενών από την ΔΕΡΜΑΕ ήρθε να δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Αγοράστηκε πιεστικό μηχάνημα. Τα τελευταία χρόνια το Πάρκο Αθλητικών Δραστηριοτήτων αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και ροδιτών που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό.

 1. Όασις

Στο ακίνητο ‘Όασης, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το ΤΑΠΑ στον Δήμο της Ρόδου, η Εταιρία προχώρησε στο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τις διαδικασίες αξιοποίησής του.

 1. ΘΕΡΜΑΙ

Η Εταιρία προχώρησε στην τακτοποίηση του φακέλου του ακινήτου με σκοπό την περεταίρω αξιοποίηση του χώρου, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού, καθαρίστηκε ο περιβάλλον χώρος, αφαιρέθηκαν οι σιδερένιες κατασκευές και έγινε περιποίηση πρασίνου. Οι εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού έλαβαν χώρα τρείς φορές μέσα στην χρονιά που διανύσαμε. Υπήρξε στενή συνεργασία με την Πολεοδομία για τις επιτρεπόμενες άδειες χρήσης καθώς έγινε εις βάθους διερεύνηση με σκοπό την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησής του.

 1. Ακίνητο Πλατείας Χρυσοστόμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Η ΔΕΡΜΑΕ προχώρησε στην αξιοποίηση ενός χώρου κλειστού για πολλά χρόνια που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πόλης και θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά στον Οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα υπογράφηκε σύμβαση μίσθωσης με ανάδοχο, ο οποίος έχει ήδη προβεί σε πληρωμή εγγύησης ύψους 34.000Ε.

 1. Έλαφος & Ελαφίνα

Στο συγκεκριμένο ακίνητο προχωρά κανονικά και εξυπηρετείται η σύμβαση που ήδη υπάρχει. Η ΔΕΡΜΑΕ ήδη έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει τις μελέτες για το ακίνητο του Ελαφίνα και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ανακαίνιση των κτηρίων.

 

 

 

 1. Παραλιακό Μέτωπο Ρόδου (Αναψυκτήρια και WC)

Στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου η ΔΕΡΜΑΕ ετοίμασε τους φακέλους για την νομιμοποίηση της λειτουργίας των 8 καταστημάτων (που έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια), διευθετώντας αρχικά τους φακέλους πυρασφάλειας που έπρεπε να διαθέτουν, σύμφωνα με τον Ν.2971/2001 και καταθέτοντας στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (σε συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς) και το Υπουργείο Τουρισμού τους απαραίτητους φακέλους για να γίνει η νόμιμη αδειοδότησή τους και στη συνέχεια και η αξιοποίησή τους.

 1. WC (διαχείριση ΔΕΡΜΑΕ)

Οι συμβάσεις που ήδη υπάρχουν εξυπηρετούνται κανονικά και ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει νέες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση κάποιων περιπτώσεων που χρειάζονται αντικατάσταση λόγω πολυετούς χρήσης ή παλαιότητας.

 1. ΑΚΤΑΙΟΝ

Στο κτήριο του Ακταίον εξυπηρετείται κανονικά η υφιστάμενη σύμβαση.

 1. Παλαιό Συσσίτιο

Στο ακίνητο του Συσσιτίου εξυπηρετείται κανονικά η υφιστάμενη σύμβαση.

 1. Νεκροταφείο Ταξιάρχη

Στο Νεκροταφείο του Ταξιάρχη τόσο στο Αναψυκτήριο όσο και στο σημείο πώλησης των λουλουδιών, εξυπηρετείται η υφιστάμενη σύμβαση.

 1. Ακίνητα Κρεμαστής

Προτεραιότητα της Διοίκησης της ΔΕΡΜΑΕ για τα δύο ακίνητα των οποίων η λειτουργία της ανήκει, Classico και Kahlua, είναι η διαλεύκανση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, απαραίτητης προϋπόθεσης για την αξιοποίησή τους. Πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με το Τοπικό Συμβούλιο της Κρεμαστής και την Εκκλησιαστική Επιτροπή όπου αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν και συναίνεσαν στην επίλυση του θέματος.

Για τα οικονομικά της ΔΕΡΜΑΕ ανέφερε πως το αποτέλεσμα αφορά ζημιές σε σύνολο € -699.909,36:

«Έχουν βεβαιωθεί μισθώματα από τον Δήμο Ρόδου σε ακίνητα από τα οποία δεν έχουμε εισπράξεις. Όταν ανέλαβα, είχαμε βεβαιωμένα μισθώματα 1,2εκ. ευρώ. Αυτή την στιγμή με βάση τον ισολογισμό, οι ζημιές της επιχείρησης ανέρχονται 617.026,36 πλέον του αποτελέσματος που προέκυψε από την κλειόμενη χρήση 2019, ποσό €-82.883,00, σύνολο € -699.909,36. Η φετινή τουριστική σεζόν, ήταν πολύ περιορισμένη. Γι αυτό και δεν είχαμε εισπράξεις ούτε στις Πηγές Καλλιθέας (μείωση επισκεψιμότητας 70%) ούτε στην Κοιλάδα Πεταλούδων (67,22%). Βεβαίως, η ΔΕΡΜΑΕ βασίζεται μόνον σε δικά της έσοδα και δεν έχουμε επιχορηγήσεις από πουθενά. Η Εταιρία αντιμετώπισε τις προκλήσεις και παρά την οικονομική πτώση εμείς στηρίζουμε όλους τους φορείς και το νησί».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ