Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι
Σάββατο, 22 Σεπτέμβριος 2018 09:22

Στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ από τα καταλύματα σύντομης διαμονής

Υποχρέωση παροχής στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ έχουν τα "καταλύματα σύντομης διαμονής" (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα), όπως ανακοινώνει στα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, κατόπιν διευκρινήσεων που ζήτησε από τη στατιστική αρχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο 3832/2010:

άρθρο 2, παράγραφος 3: “Τα νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, οι ενώσεις προσώπων και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στους φορείς του ΕΛ.Σ.Σ. σε όλες τις πηγές ή τα αρχεία που τηρούνται εγγράφως ή με ηλεκτρονικά, μαγνητικά ή άλλα ανάλογα μέσα και να παρέχουν έγκαιρα και με ακρίβεια κάθε στοιχείο ή πρωτογενή πληροφορία που ζητείται από αυτούς τους φορείς για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Τα στοιχεία και πληροφορίες της παραγράφου αυτής χρησιμοποιούνται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τους λοιπούς φορείς του ΕΛ.Σ.Σ. για την παραγωγή των επίσημων στατιστικών, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων.”

άρθρο 9, παράγραφος 1: “Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβάλλονται στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας ή στο νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή στο φυσικό πρόσωπο οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεων τους που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο, τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του ΕΛ.Σ.Σ. και από κάθε άλλη διάταξη που αφορά τις υποχρεώσεις πρόσβασης σε πηγές, μητρώα ή αρχεία ή την παροχή στοιχείων, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση στατιστικών:

α) Σύσταση για άρση της παράβασης μέσα σε ορισμένη αποκλειστική προθεσμία.

β) Πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν παρέλθει άπρακτη η αποκλειστική προθεσμία για άρση της παράβασης.”

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει:

Αναφορικά με τα καταλύματα τα οποία έχουν υποχρέωση παροχής στοιχείων στη συγκεκριμένη έρευνα σας ενημερώνουμε ότι αφορά τα "καταλύματα σύντομης διαμονής" (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα) τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ενοικιαζομένων καταλυμάτων, το οποίο τηρείται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 692/2011, παράλληλα με την έρευνα κίνησης στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ.

Σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό, η Χώρα μας είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει για κάθε μήνα στη Eurostat στοιχεία για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα καταλύματα όλων των τύπων.

Για τον λόγο αυτό παρακαλείσθε, πέρα από την παρούσα έρευνα η οποία είναι δειγματοληπτική και καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου 2018 -Σεπτεμβρίου 2018, να διαβιβάζετε στο εξής, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2018, το μηνιαίο δελτίο κίνησης, κάθε μήνα.

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ), Διεύθυνση Στατιστικών Τομέα Εμπορίου & Υπηρεσιών, Τμήμα Στατιστικών Τουρισμού, Τηλ.: 2131352168

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα