ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα, Πρωτομαγιά και sms – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

 

Έτσι θα είναι από τις 4 Μαΐου η «νέα κανονικότητα». Αύριο στις 18.00 οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος τα sms και οι βεβαιώσεις.

Τις πρώτες πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων και «την επιστροφή στη νέα κανονικότητα» παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα. Αμέσως μετά, θ’ ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πρώτα εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 4 Μαΐου θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Θ’ ακολουθήσουν – πιθανότατα μία εβδομάδα μετά – τα σχολεία, με τον κ. Πέτσα να σημειώνει πως θ’ ανοίξουν «σταδιακά και με απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αφορά το αρχικό άνοιγμα μόνο τη Γ’ Λυκείου, όπως παρουσίασε νωρίτερα το newsit.gr. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία

Θ’ ακολουθήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, καθώς και τα καταστήματα εστίασης με… τραπεζάκια έξω και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα θα επαναλειτουργήσουν προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου κι εφόσον έχει επανέλθει μια κάποια κανονικότητα στις μεταφορές.

Πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Για τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα είναι ανοιχτές άμεσα για ατομική λατρεία και σύντομα, με βάση τις οδηγίες των ειδικών, θ’ ανοίξουν τις πόρτες τους και για τις λειτουργίες, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τους παρευρισκόμενους.

Μεταφέρεται η Πρωτομαγιά

Επίσης, ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι την ερχόμενη Παρασκευή θ’ απαγορεύονται συγκεντρώσεις και άλλοι εορτασμοί, καθώς, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έως τις 4 Μαΐου ισχύουν κανονικά όλα τα περιοριστικά μέτρα και κάλεσε προς τούτο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα εργατικά συνδικάτα να συμμορφωθούν.

Τέλος τα sms και οι βεβαιώσεις

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, στις 4 Μαΐου θ’ αρθούν οι περιορισμοί εντός νομού και θα καταργηθούν τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης. Επίσης, όπως παρουσίασε το newsit.gr, για ένα μεταβατικό στάδιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς την επαρχία, π.χ. από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο και πάντοτε εκτός των ορίων κάθε νομού.

Πληρωμές επιδομάτων

Ο κ. Πέτσας παράλληλα παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των επομένων ημερών, με το οποίο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κρατικής στήριξης προς εργαζομένους κι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

–  Από σήμερα καταβάλλεται το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

–  Αύριο θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή και έκαναν αργότερα τις αιτήσεις τους.

– Τα 800 ευρώ στους λογαριασμούς αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων θα πιστωθούν από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την επόμενη Δευτέρα.

–  Έως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν λάβει το ποσό των 600 ευρώ οι επιστήμονες.

–  Έως τις 8 Μαΐου θα έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 20 εργαζομένους το ποσό της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

– Από τις αρχές Μαΐου όλες οι πληττόμενες επιχειρήσει θα μπορούν να λάβουν τραπεζικά δάνεια έως και 25% επί του τζίρου τους με εγγύηση του Δημοσίου.

Επίσης, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 οικογένειες που παίρνουν σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κι έχουν τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ επεκτείνεται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 15 Μαΐου. Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο παράτασης μετά τις 30 Απριλίου εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Απλήρωτες υπερωρίες γιατρών

Ερωτηθείς από το newsit.gr για τις καταγγελίες σχετικά με τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η Πολιτεία φροντίζει πάντοτε όπου και αν υπάρχουν αστοχίες να διορθώνονται και να γίνονται έκτακτες παρεμβάσεις. Ήδη, για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού των εφημεριών κι έχει ρυθμιστεί το ζήτημα της υπέρβασης του ανώτατου ορίου τους.

Aπό newsit.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ