ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διαρκείς» πρωτοβουλίες για την θωράκιση των πολιτών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «εμπρόθεσμα» όλες τις αναγκαίες κινήσεις, για την θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, εν’ αναμονή και των ευρωπαϊκών αποφάσεων στην κρίσιμη συγκυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προετοιμάσουν νέα βεντάλια πρωτοβουλιών και μέτρων, που θα αναλάβει να παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στα ευάλωτα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργεί παραπλανητική εικόνα όσον αφορά την κατάσταση, ωστόσο, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, πιστεύει ότι έχει «λοκάρει» τις πραγματικές πηγές μέτρων στήριξης των πολιτών.

Ο ίδιος, με αφορμή χθες την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και τις συνομιλίες του με τοπικά στελέχη -κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια- επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. Επεσήμανε παράλληλα τους «πολύ ισχυρούς ανέμους» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Μην έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την “εισβολή” του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας».

Αναφερόμενος εν τω μεταξύ στα τοπικά προβλήματα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014 κα τον «Ιανό» σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται, σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια, αλλά και με μία εξαιρετική συνεργασία με τους δημάρχους. Επιχείρησε δε να πείσει ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές κι ότι ισχύει το σύνθημα του πρόσφατου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ότι η κυβερνητική παράταξη ήταν και είναι «δίπλα στον πολίτη. «Καταφέρνουμε και επουλώνουμε πληγές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των σχετικών αποφάσεων.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι, όπως φαίνεται, ο τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής δυνατότητας η οποία και θα κατευθυνθεί προς την στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια. Κάποια εξ’ αυτών μάλιστα πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και θα προωθήσει κοινές δράσεις μέσα στους επόμενους μήνες- «θα δημιουργήσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την υπέρβαση τη κρίσης», προβλέπει κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας αναφορά στα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά δεν αρκούν για τον δύσκολο χειμώνα. Μέσα στους επόμενους μήνες άλλωστε θα αρχίσει να υλοποιείται σε κάθε κρίσιμο τομέα το σχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει με δεδομένη την ύπαρξή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αφορά πολλές επαγγελματικές κατηγορίες στις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει συνολικά το κυβερνητικό πλάνο κατά την επίσκεψή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξηγώντας κάθε πτυχή της συγκυρίας και της ετοιμότητας των αρμόδιων κάθε φορά κυβερνητικών στελεχών. Είναι, τέλος, αποφασισμένος να συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα- δεσμεύτηκε σχετικά και κατά την επίσκεψή του χθες στο νησί του Ιονίου.

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ