ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς την Τουρκία για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους. Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε Αθήνα και Παρίσι για προβοκάτσια! 

Το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε χθες (20.04.2021) από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό σκάφος παρενόχλησε το L’Atalante, παρόλο που η Ελλάδα είχε εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες που θα γίνονταν από το γαλλικό σκάφος. Η Τουρκία είχε εκδώσει, με τη σειρά της, αντι-NAVTEX. Σημειώνεται ότι όλα έγιναν στη θαλάσσια περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας νότια της Κρήτης.

Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Καλέσαμε τους πρεσβευτές

Η είδηση πως η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε την Ελλάδα και την Γαλλία πως έστησαν… προβοκάτσια, τον Νίκο Δένδια ότι ήταν ανειλικρινής κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα και την Ελλάδα πως πέταξε επτά Αφρικανούς μετανάστες δεμένους με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τρεις από τους ανθρώπους αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα. «Το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν», ισχυρίστηκε για το γαλλικό πλοίο.

«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας.

Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα  Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι’ αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές, τους διαμαρτυρηθήκαμε  και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ακόμη πιο εμπρηστικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ όταν αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, ζήτημα που του έθεσε ο Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις τους στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου έφτασε σε σημείο να εξαπολύσει ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας!

«Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης, το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οποιοδήποτε εξοπλιστικό προϊόν το οποίο αγοράζουν δεν θα τους βοηθήσει σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος, θα είναι άχρηστο».

«Αν μελλοντικά μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, είμαστε δυο χώρες που η ηπειρωτική μας χώρα είναι απέναντι από την άλλη και μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αν βεβαία συμφωνήσουμε και η Αίγυπτος θα είναι κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή», συμπλήρωσε.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ