ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ!

ΒΙΚΥ ΘΕΟΛΟΓΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:

«Ανακαλύπτουμε καινούριους τρόπους και μαθαίνουμε πως να σπάμε τα όρια της σκηνής!»

 

Μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία για την θεατρική ομάδα ΚΟΥΙΝΤΑ του Θεατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου όπου συμμετείχε και απέσπασε διεθνή διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στην πόλη Τούλα της Ρωσίας στις 11 Απριλίου 2021. Πρόκειται για την δεύτερη συμμετοχή του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ. στο εν λόγο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Ρωσία. Το 2019 η ΚΟΥΙΝΤΑ στην ίδια διοργάνωση απέσπασε δύο θεατρικά βραβεία. Για την διάκριση, την διοργάνωση, την προετοιμασία αλλά και τα επόμενα βήματα, μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ η θεατρολόγος Βίκυ Θεολόγη.

 

 

•Κυρία Θεολόγη, πρόσφατα η θεατρική ομάδα ΚΟΥΙΝΤΑ του Θεατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου όπου συμμετείχε και απέσπασε διεθνή διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στην πόλη Τούλα της Ρωσίας. Μιλήστε μας για την διοργάνωση και πόση προετοιμασία απαιτήθηκε;

 

Το διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στην Τούλα της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 14 Απριλίου. Πρόκειται για ένα θεσμό όπου για δεύτερη φορά μας εντυπωσίασε το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο τόσο από τις συμμετέχουσες διεθνείς θεατρικές ομάδες όσο και από τις εγχώριες συμμετοχές.  Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Lucy Katsero προσέφερε για μία ακόμη φορά στην πόλη της Τούλα ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας με άριστη οργάνωση και προσεγμένες θεατρικές προτάσεις.  Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου έλαβε πρόσκληση συμμετοχής περίπου ένα δίμηνο πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης καθώς οι συνθήκες παγκοσμίως λόγω της πανδημίας καθιστούσαν κάθε διοργάνωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος σχεδόν αδύνατη. Όταν τελικά επιβεβαιώθηκε και επισημοποιήθηκε η διεξαγωγή δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να καταφέρουμε να παραστούμε εκπροσωπώντας τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγω περιορισμών των διεθνών μετακινήσεων τα μέλη του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ. που επρόκειτο να ταξιδέψουν, λάβαμε ονομαστική πρόσκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας το οποίο είναι διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ και μέσω της Ρωσικής πρεσβείας της Ελλάδας έγινε ένας αγώνας δρόμου για να γίνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας έγκαιρα. Παρόλη την καθημερινή μέριμνα και πολύωρη εργασία λάβαμε τις βίζες μόλις λίγες ώρες πριν ταξιδέψουμε για Ρωσία και αφού είχαμε ήδη μεταβεί στην Αθήνα ομαδικά μεταφέροντας τα σκηνικά και κουστούμια της θεατρικής μας παράστασης. Προσωπικά, συνειδητοποίησα  ότι αυτό το ταξίδι τελικά θα γινόταν πραγματικότητα μόνο όταν μπήκαμε μέσα στο αεροπλάνο για το αεροδρόμιο της Μόσχας.

Η θεατρική μας πρόταση αφορούσε την παραγωγή του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ. της αρχαίας κωμωδίας ΔΥΣΚΟΛΟΣ του Μενάνδρου σε σύγχρονη διασκευή και προσέγγιση η οποία ήταν η περσινή μας πρόταση όπου όμως αναβλήθηκε λόγω της καραντίνας. Η θεατρική μας ομάδα ΚΟΥΙΝΤΑ απέσπασε Βραβείο καλύτερης διασκευής σε κλασικό κείμενο, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα μιας που ως θεατρολόγος με απασχολεί η μεταφορά της αρχαίας μας κληρονομιάς στη σύγχρονη πραγματικότητα και αναζητώ τρόπους που θα προβάλουν την διαχρονικότητα των αρχαίων θεατρικών σεναρίων στο θεατρόφιλο κοινό.

Στην παράσταση ΔΥΣΚΟΛΟΣ συμμετείχαν οι ηθοποιοί και μέλη του ΘΕ.ΣΥ.ΔΩ., Θανάσης Ζαχαρόπουλος στον ρόλο του Δύσκολου Κνήμονα, η Κατερίνα Τσαβλίδη στον ρόλο της κόρης του, Μυρρίνης και εγώ η ίδια στον ρόλο του θεού Παν. Στην αποστολή συμμετείχαν για την τεχνική υποστήριξη ο Αναστάσης Γιακουμάκης και η Τζίνα Κυπριώτη.

 

•Η διάκριση ήταν διεθνής. Πώς ήταν οι άλλες συμμετοχές και από ποιες χώρες;

 

Είδαμε εξαιρετικές θεατρικές προτάσεις από χώρες όπως το Ιράν, η Ιταλία, πολλές περιοχές της Ρωσίας αλλά και πολλές άλλες χώρες. Σε παρόμοιες διεθνείς εκδηλώσεις το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος προσέγγισης του θεατή μέσα από τη θεατρική τέχνη και γενικότερα η παρουσίαση της θεατρικής κουλτούρας κάθε τόπου. Ανακαλύπτουμε καινούριους τρόπους και μαθαίνουμε πως να σπάμε τα όρια της σκηνής καθώς και τεχνικές στην εξερεύνηση αυτό που σε τέτοια Φεστιβάλ αποκαλούμε Διεθνή γλώσσα του θεάτρου, Μία γλώσσα που ξεπερνάει την εθνική διάλεκτο και αφορά τον κάθε θεατή ανεξαρτήτου εθνικότητας, ηλικίας και φύλου.  Από την προηγούμενη εμπειρία μας στη Ρωσία, είχαμε προσαρμόσει κι εμείς την σκηνοθεσία και διασκευή του αρχαίου κειμένου αναλόγως την πρόκληση στην ανάγκη ανεύρεσης αυτής της κοινής θεατρικής γλώσσας. Ετσι, τα μέρη της πρόζας είχαν μειωθεί αρκετά ενώ ήταν στην ελληνική γλώσσα με ρωσικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους ενώ είχε ενισχυθεί αρκετά η γλώσσα του σώματος μέσα από χορό και τεχνικές του πλαστικού θεάτρου που επικεντρώνεται στο σώμα του ηθοποιού και λιγότερο στο κείμενο.  Πραγματικά το βραβείο που πήραμε καλύτερης διασκευής σε κλασικό κείμενο ήταν για εμάς ανακούφιση ότι ένας Μένανδρος (που ο ακαδημαϊκός κόσμος του θεάτρου ξέρει τι σημαίνει) κατάφερε και συστήθηκε στη Διεθνή θεατρική σκηνή.

 

•Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι θα γίνει φέτος με το Φεστιβάλ;

 

Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου αυτή τη στιγμή τρέχει 3 θεατρικές παραγωγές. Πρόκειται για την παιδική θεατρική παράσταση όπου θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των θεατρικών εξωτερικών χώρων «Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΛΕΜΟΝΗΣ» του Γιώργου Σακελλαρίδη και η οποία είναι σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΑΡ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της Ρόδου. Τόσο ο ΔΟΠΑΡ, όσο κι εμείς επιθυμούμε η επιστροφή στην σχετική κανονικότητα να συνοδεύεται από ψυχαγωγικά προγράμματα για τα παιδιά που χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες θα συμβάλουν ώστε ο πολιτισμός να λειτουργήσει ανακουφιστικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Η δεύτερη παραγωγή είναι ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ όπου έκανε την πρεμιέρα του ήδη στην Ρωσία και η τρίτη μας παραγωγή είναι η επετειακού περιεχομένου θεατρική παράσταση ΑΘΑΝΑΤΕΣ. Οι ΑΘΑΝΑΤΕΣ είναι μία παράσταση η οποία εστιάζει στον ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση και πρωταγωνιστούν γυναίκες από το νησί μας με προτάσεις συνεργασίας από όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση σε περιοχές της χώρας μας κατά τους θερινούς μήνες.

Το ΙΙ Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου ήδη οργανώνεται σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΑΡ και περιλαμβάνει θεατρικές προτάσεις από όλο τον κόσμο. Ημερομηνία διεξαγωγής είναι 29 Αυγούστου 2021 με 2 Σεπτεμβρίου 2021 με ανοιχτή πρόσκληση αιτήματος συμμετοχής στις τοπικές μας θεατρικές ομάδες προκειμένου να προβληθεί η θεατρική κουλτούρα του τόπου μας.

Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι η Ρόδος και γενικότερα η περιφέρειά μας έχει ενταχθεί σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης μέσα από την σκηνή του θεάτρου και είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε όσο χρειαστεί για να επικρατήσει ο διεθνής θεατρικός θεσμός στον τόπο μας.  Οι παρούσες πολιτιστικές συνθήκες μεγαλώνουν το πείσμα, την αγάπη και την πεποίθηση ότι η τέχνη δύναται να αποτελεί το εμβόλιο της ίδιας της ψυχής απέναντι στις δραματικές αλλαγές που συνέβησαν στις ζωές μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ