ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δικάστηκαν παράτυποι μετανάστες σε Ρόδο και Κω – Ποιες είναι οι ποινές

 

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου, χθες, στους 19 αλλοδαπούς εκ των 21, που συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν παράνομα στη Σύμη από τα τουρκικά παράλια. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και αθώωσε τις δύο γυναίκες από τη Συρία, που υπήρχαν ανάμεσά τους.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για αλλοδαπούς από τη Συρία. Ωστόσο, μεταξύ τους υπήρχαν ορισμένοι από την Αίγυπτο, ένας άνδρας από την Τυνησία, μία γυναίκα από το Ιράκ και μία από την Υεμένη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ισχυρισμοί των αλλοδαπών στο δικαστήριο.

Ερωτηθέντες για τα αίτια της πράξης του, ισχυρίστηκαν ότι «πιέστηκαν να φύγουν από την Τουρκία», ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που είπαν ότι, ενώ είχαν το σπίτι και τη δουλειά τους εκεί, αναγκάστηκαν να έρθουν στη χώρα μας, προκειμένου να μεταβούν ευκολότερα σε κάποια πόλη της Ευρώπης, όπου έχουν συγγενείς και φίλους.

Οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι κινδύνευαν από τον πόλεμο, γι’ αυτό και έφυγαν, ενώ όταν ρωτήθηκαν από την έδρα «γιατί επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα τώρα», κάποιοι απάντησαν ότι «τώρα τους είπαν να φύγουν» και μερικοί άλλοι πως τους είπαν ότι «δεν είναι καλά εδώ (στην Τουρκία), η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι καλύτερα εκεί»!

Ένας από όλους, μάλιστα, κατέθεσε ότι ενώ βρίσκονταν στην Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι και προσπαθούσε να φύγει από τότε από εκεί, μόλις τις προηγούμενες ημέρες τα κατάφερε, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε έλεγχος!

Επίσης, οι αλλοδαποί αποκάλυψαν στο δικαστήριο ότι τα επίσημα έγγραφά τους, δηλ. το διαβατήριο παρακρατήθηκε από τους διακινητές πριν ανέβουν στη βάρκα με την υπόσχεση ότι θα τους τα επέστρεφαν όταν θα έφθαναν στον προορισμό τους, δηλαδή σε κάποιο ελληνικό νησί, δίνοντάς τους και τα υπόλοιπα χρήματα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο εισαγγελέας της έδρας, στην πρότασή του προς το δικαστήριο, έκανε λόγο «για εξιλαστήρια θύματα, τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αφορούν ή να τα επηρεάζουν όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα» και πως «βρέθηκαν παρά τη θέλησή τους απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη εξαιτίας της εισόδου τους στη χώρα μας, μόλις μία ημέρα αφότου έκλεισαν τα σύνορα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε οι δύο από τις τέσσερις γυναίκες, που υπήρχαν μεταξύ των κατηγορουμένων, να κηρυχθούν αθώες και οι υπόλοιποι 19 αλλοδαποί να κηρυχθούν ένοχοι με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούταν ακόμα ένας αλλοδαπός, ο οποίος ζήτησε να του διορίσει το δικαστήριο συνήγορο και η δίκη του διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι.

Ούτως ή άλλως, όλοι κρατούνται για διοικητικούς λόγους, καθώς δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Τα αυτόφωρα στην Κω

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η εκδίκαση των υποθέσεων είκοσι ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί και διασωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κω, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Τα είκοσι άτομα από Σομαλία, Υεμένη και άλλες χώρες κάθισαν στο εδώλιο του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κω, το οποίο τους καταδίκασε σε φυλάκιση 4 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Αρείου Πάγου οι αλλοδαποί θα διώκονται διοικητικά και θα κινείται σε βάρος τους η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ