ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης: «Το νησί της Χάλκης είναι covid free!»

Επίσης λέει ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξος όσον αφορά τον τουρισμό γι αυτή τη νέα τουριστική περίοδο, για τον Βιολογικό του νησιού που επιτέλους προχωράει μετά από πολλά εμπόδια και για τη δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αποτελεί ένα εγχείρημα το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην διαχείριση των αποβλήτων των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και θα βοηθήσει αμέριστα τα μικρά νησιά όπως η Χάλκη.
Σημαντικό είναι ότι ο δήμαρχος της Χάλκης δηλώνει ότι «Σκοπός και στόχος μας η επιστροφή και άλλων Χαλκίτικων οικογενειών πίσω στην βάση τους!»

 

-Κύριε Φραγκάκη, πώς είναι η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί; Η Χάλκη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Γίνονται τεστ, οι δομές υγείας και το προσωπικό επαρκούν;

Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά. Το προσωπικό του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου «Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός» πράττει τα δέοντα και η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το νησί της Χάλκης είναι covid free, την στιγμή που ολόκληρη η πατρίδα μας δυστυχώς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Φυσικά όλοι οι κάτοικοι και οι αρμόδιες αρχές του νησιού τηρούν πολύ αυστηρά και με μεγάλη υπευθυνότητα τα μέτρα προστασίας για αυτό και ως τώρα δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Με την ίδια αυστηρότητα θα συνεχίσουμε έως ότου πραγματοποιηθούν τα εμβόλια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, γεγονός που θα ανακουφίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
-Είστε αισιόδοξος για την κατάσταση στον Τουρισμό; Είδαμε ότι η περσινή τουριστική σεζόν ήταν πάρα πολύ κακή για όλους.
Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος όσον αφορά τον τουρισμό. Η περσινή χρονιά δεν σχετίζεται με την χρονιά που θα έρθει, τώρα πια υπάρχει η φαρμακευτική πρόληψη έναντι της νόσου Covid – 19, πράγμα που σημαίνει ότι θα απελευθερωθούμε κάποια στιγμή από τα δεσμά που μας έθεσε αυτή η νέα πρωτόγνωρη και τρομακτική κατάσταση.
Πέρυσι, παρά τις δυσκολίες η Χάλκη βίωσε μια εξαιρετικά καλή τουριστική σεζόν οφειλόμενη στην μοναδικότητα, την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την Χάλκη την στήριξαν πέρσι το καλοκαίρι και θα την στηρίξουν και φέτος.

-Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, θεωρείτε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιοχή μας ή θα έπρεπε να έχει άλλη μορφή και λειτουργία;

Η δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αποτελεί ένα εγχείρημα το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην διαχείριση των αποβλήτων των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και θα βοηθήσει αμέριστα τα μικρά νησιά όπως η Χάλκη να έχει μια πιο αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση στον τομέα των αποβλήτων, την μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών και εν τέλη την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση τους. Είναι μια σπουδαία δομή η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

-Είστε ικανοποιημένος με την εξέλιξη για το Βιολογικό Καθαρισμό που περνά στο στάδιο της υλοποίησης; Μιλήστε μας για το έργο.

Ο Βιολογικός της Χάλκης έχει μια μεγάλη ιστορία, πολύ κόπο, πολλούς αριθμούς, πολύ αγωνία. Είναι μια ιστορία που κρατάει 23 χρόνια, πέρασε περίπου από 27 αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και από τα χέρια έξι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Όταν πρωτοαντίκρισα τον φάκελο των αδειοδοτήσεων κατάλαβα γιατί υπήρξε όλη αυτή η αναμονή, ήταν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν και να προχωρήσουν όλες αυτές οι άδειες που προκύπταν σε κάθε βήμα. Τελικά μετά από τόσα χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αποτελεσματική παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, το 2021 είναι η χρονιά που θα ‘ενσαρκωθεί’ αυτό το τεράστιο βελτιωτικό έργο για το νησί μας. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων και αντλιοστασίων και ακολουθεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

-Ποια άλλα έργα θα προωθήσετε άμεσα;

Μετά το δεύτερο lockdown προτεραιότητα μας αποτελεί η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με την εξεύρεση τρόπων για την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών του νησιού μας. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα, μια εργασία και τις κατάλληλες δομές για να βελτιωθεί η ζωή τους.
Σκοπός και στόχος μας η επιστροφή και άλλων Χαλκίτικων οικογενειών πίσω στην βάση τους. Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας ως Δήμος Χάλκης για να κατατεθούν στις προσκλήσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την αποχέτευση και τον φωτισμό του νησιού. Μεγάλος στόχος μας είναι η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού μέσω ΑΠΕ, η μετατροπή των οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα και γενικώς η απανθρακοποίηση του νησιού. Το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του νησιού της Χάλκης χαρακτηρίζεται από καθαρότητα, με μηδενικές επιπτώσεις των ανθρώπων στην θάλασσα, την γη και την ατμόσφαιρα, μια συνθήκη την οποία προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να την εξελίξουμε όσο πιο θετικά γίνεται.

Τέλος επαναλειτουργεί η ανακύκλωση στο νησί και επίσης η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από τα συνεργεία του Δήμου πόρτα- πόρτα, με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των κάδων απορριμμάτων από τον οικισμό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ