ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμαρχος της Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης : ‘’Στην Χάλκη, έχουμε δημιουργήσει το τείχος ανοσίας που μπορεί να μας χαρακτηρίσει ως έναν covid- free προορισμό!!!”

 

«Επιδημιολογικά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στο νησί μας δεν εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού καθώς ήμασταν περίπου 250 κατοίκους τον χειμώνα και υποβαλλόμασταν συχνά σε προληπτικά τεστ, τηρώντας συγχρόνως όλα τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής προστασίας. Οι εμβολιασμοί στο νησί μας έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο και έχουμε δημιουργήσει το τείχος ασφαλείας το οποίο μπορεί να μας χαρακτηρίσει ως έναν covid- free προορισμό». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ο Δήμαρχος της Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων. Και προσθέτει:
*Για τον τουρισμό λέει ότι στόχος φέτος είναι να υπερ-διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών
Για τα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ότι ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, είναι το έργο που αυτή την στιγμή υλοποιείται, και ολοκληρώνεται η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης – ύδρευσης του παραδοσιακού οικισμού Χάλκης
Ακόμα ολοκληρώθηκε η μελέτη υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος
Η αγορά δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού με τη χρήση της τεχνικής της αντίστροφης ώσμωσης
Και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

-Κύριε Δήμαρχε, πώς είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Χάλκη; Έχετε γίνει covid-free νησί και πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί;

Επιδημιολογικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στο νησί μας δεν εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού καθώς ήμασταν περίπου 250 κατοίκους τον χειμώνα και υποβαλλόμασταν συχνά σε προληπτικά τεστ, τηρώντας συγχρόνως όλα τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής προστασίας.
Με απόφαση της Κυβέρνηση ο εμβολιασμός για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων ήταν οριζόντιος δηλαδή μπορούσαν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι που το επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου η προτεραιότητα έχει δοθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Αυτό συνέβη διότι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, τα μικρά νησιά της χώρας μας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές υγείας και τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Ως εκ τούτο οι εμβολιασμοί στο νησί μας έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο και έχουμε δημιουργήσει το τείχος ασφαλείας το οποίο μπορεί να μας χαρακτηρίσει ως έναν covid- free προορισμό.

-Τι περιμένετε από την τουριστική σεζόν φέτος; Θα είναι καλύτερη για το νησί;

Το κομμάτι του τουρισμού αποτελεί τόσο την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όσο και την πηγή εσόδων του νησιού μας. Το σημαντικότερο κομμάτι και όγκος του τουρισμού που δέχεται η Χάλκη αποτελείται από Βρετανούς.
Εμείς από την μεριά μας είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την νέα τουριστική σεζόν και διατηρούμε την αισιοδοξία μας κυρίως διότι η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετική παρότι ξεκίνησε αργά. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι φέτος, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι. Στόχος μας, βέβαια, είναι να υπερ-διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών φέτος, τηρουμένων των αναλογιών είναι αυτονόητο ότι όλοι θα προτιμήσουν τους ασφαλείς ελληνικούς προορισμούς μας.

-Λένε ότι η Χάλκη είναι ο πιο μικρός παράδεισος των Δωδεκανήσων! Τι θα λέγατε στους επισκέπτες που έρχονται κυρίως μέσω Ρόδου;

Η Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό όπου το καλοκαίρι δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία, έναν συνδυασμό παράδοσης και απόλυτης φυσικής ομορφιάς. Το μικρό νησί της Χάλκης κοντά στη Ρόδο ενδεχομένως να αποτελεί άγνωστη γη για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. «Περιλαμβάνει πανέμορφες κρυφές και ήσυχες παραλίες» γεγονός πολύ δελεαστικό δεδομένου των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει ο κορωνοϊός. Ένα δίπτυχο παράδοσης και φυσικής ομορφιάς, το ξεχωριστό λιμάνι με τα νεοκλασικά παραδοσιακά κτίσματα και μια τεράστια αγκαλιά στην θέα του Αιγαίου πελάγους είναι όλα όσα χρειάζονται για να πούμε στους επισκέπτες μας πως ο παράδεισός τους είναι η Χάλκη.

-Ποια τα έργα υποδομής που προγραμματίζετε για την αμέσως επόμενη περίοδο;

Ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, είναι το έργο που αυτή την στιγμή υλοποιείται.
Ακόμα ολοκληρώνεται η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης – ύδρευσης του παραδοσιακού οικισμού Χάλκης με σκοπό την βελτίωση πίεσης και παροχής στους περίοικους, αλλά και τον εκμηδενισμό των βλαβών και των αφανών διαρροών.
Επίσης πραγματοποιείται η μελέτη υδροδότησης του Παλιού Χωριού. Ένα έργο το οποίο θα δώσει και πάλι πνοή ζωής σε αυτή την πλευρά του νησιού.
Ακόμα ολοκληρώθηκε η μελέτη υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ανάπτυξη, η ανάδειξη και η διάσωση των προστατευόμενων νησιωτικών περιοχών δεν νοείται χωρίς την ύπαρξη υπόγειων δικτύων ρεύματος. Πόσο μάλλον σε ένα νησί όπως η Χάλκη το οποίο αντιμετωπίζει αναρίθμητα προβλήματα και κινδύνους τους χειμερινούς μήνες εξ’ αιτίας των φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή, ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες κατά βάση. Ένα από τα θετικότερα επακόλουθα μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού της Χάλκης, όπου σύμφωνα με τον ΦΕΚ 402/∆/2002 έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερης προστασίας και όπως είναι εύκολα κατανοητό την δεδομένη ώρα η κατάσταση που επικρατεί με τους πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτροδότησης δεν έχει τίποτα να προσφέρει από άποψη αισθητικής στην προσπάθεια διάσωσης και αναβάθμισης που έχουμε ξεκινήσει.
Είμαστε επίσης σε διαδικασία αγοράς δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού με τη χρήση της τεχνικής της αντίστροφης ώσμωσης η οποία είναι πλέον μια δόκιμη και αναγνωρισμένη τεχνολογία, όπου με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να παρέχεται υψηλής ποιότητας νερού ύδρευσης.
Επιπλέον βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης για την ενεργειακή αυτονόμηση ολόκληρου του νησιού μας, με πλήρη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ταυτόχρονη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Τέλος είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), έναν σταθμό όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατάλληλη συμπίεση και συσκευασία των στερεών αποβλήτων ώστε να μεταφερθούν σε χώρο τελικής διάθεσης, από ειδικά οχήματα.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ