ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Διακομιχάλης, Δήμαρχος Καλύμνου: «Η Κάλυμνος βρίσκεται σε καλή κατάσταση»

 

Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Καλύμνου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και του δεύτερου lockdown περιγράφει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο Δήμαρχος Καλύμνου,  Δημήτρης Διακομιχάλης.

Το νησί βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία, ο δήμαρχος λέει ότι υπάρχει σημαντικό κόστος και απώλεια στις τοπικές επιχειρήσεις του νησιού

Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή θα ελαφρύνει το βάρος που πέφτει στους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου, με τη μείωση καταβολής των δημοτικών τελών κατά 100% στις πληττόμενες επιχειρήσεις (που το έχουν αιτηθεί) για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας τους.

 

 

 

 

-Πώς βρίσκει την Κάλυμνο το 2ο κύμα της πανδημίας;

 

Πιστεύω ότι αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν στη χώρα μας, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει χτυπήσει το γενικό πληθυσμό με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη διασπορά από το πρώτο, το νησί της Καλύμνου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι στιγμής, και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ως προς αυτό.

Υπάρχει διαρκής και καθημερινός έλεγχος της κατάστασης και απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών ή φορέων, προκειμένου να παρακολουθείται καθημερινά η διαμορφούμενη κατάσταση και να γίνονται στοχευμένα οι ανάλογες παρεμβάσεις.

 

-Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δομές υγείας του νησιού; Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό και υλικοτεχνικό δυναμικό;

 

Σε περιπτώσεις πανδημίας οι υποδομές δεν μπορεί ποτέ να είναι επαρκείς και ειδικότερα στα απομακρυσμένα από το κέντρο νησιά μας. Τόσο το ιατρικό όσο και το  βοηθητικό προσωπικό λειτουργούν οριακά και υπάρχουν πάντα ανάγκες και κενά που απαιτούν κάλυψη. Αγωνιζόμαστε με συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών και την πρόσληψη γιατρών, και δίνουμε καθημερινές μάχες για να μην μειωθεί έτι περαιτέρω το προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

 

– Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών έχουν άμεση πρόσβαση σε μονάδες ιατρικής περίθαλψης; Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων έχετε κάποιο σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο νησί για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

 

Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο για τα  νησιά μας. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλύμνου κάνουν το καλύτερο δυνατό στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις. Γι αυτό και ως τοπική αυτοδιοίκηση απαιτούμε πάντα βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και στελέχωση των υποδομών. Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και των αναγκών νοσηλείας –κάτι που ασφαλώς απευχόμαστε και παρακολουθούμε  καθημερινά- έχουμε ήδη μεριμνήσει σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τη διαμόρφωση 4 ειδικών χώρων σε Μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

 

-Το πάγωμα της αγοράς έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία ολόκληρης της  χώρας. Ποιό είναι το κόστος για την οικονομία του νησιού συγκεκριμένα, καθώς αυτή στηρίζεται κατά βάση στο λιανεμπόριο και στις τοπικές επιχειρήσεις;

 

Η κατάσταση της τοπικής οικονομίας δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Αναμφίβολα υπάρχει σημαντικό κόστος και απώλεια στις τοπικές επιχειρήσεις του νησιού μας, για το λόγο αυτό και ως δημοτική αρχή φροντίζουμε να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου, με τη μείωση  καταβολής των δημοτικών τελών κατά 100% στις πληττόμενες επιχειρήσεις (που το έχουν αιτηθεί) για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας τους.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ