ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Γάκης: Ο ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ διέγραψε μια τεράστια διαδρομή σε έναν άβατο δρόμο. Μας παρέδωσε όμως μια λεωφόρο.

 

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν πληθωρικό άνθρωπο, τον οραματιστή  της κρουαζιέρας,
Ο Τσαμπίκος Χατζημιχάλης επιβιβάστηκε στο Ουρανόπλοιο και ξεκίνησε την μεγάλη του κρουαζιέρα για τα νησιά του Παραδείσου. Δεν θα μπορούσε να διαλέξει άλλο τρόπο για να φύγει ο υπηρέτης, ο γκουρού, ο οραματιστής του τουρισμού της κρουαζιέρας. Υπήρξε από τους πρώτους που πίστεψαν στον τουρισμό της κρουαζιέρας. Πάντα μιλούσε με πίστη και πάθος για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της. Αγωνίστηκε και τελικά ανέδειξε σε μια ζηλευτή θέση τον θαλάσσιο τουρισμό σε εθνικό επίπεδο.
Τον γνώρισα πριν 40 περίπου χρόνια όταν νέος εγώ τότε στην υπηρεσία των τέλεξ του ΟΤΕ επέλεγα πάντα να πηγαίνω στο γραφείο του για τις βλάβες που δήλωνε. Μου άρεσε πολύ να το ακούω. Του άρεσε περισσότερο να ξετυλίγει τα όνειρα του. Σε κέρδιζε με την διάθεση, την εκφραστικότητα, την πίστη και πάθος του όταν συζητούσες μαζί του, ιδιαίτερα για τις προοπτικές και την δυναμική της κρουαζιέρας σαν εναν εναλλακτικό, για εκείνη την εποχή, τρόπο τουρισμό.
Τον θυμάμαι στο γραφείο του στον ημιόροφο στην Ηρώων Πολυτεχνείου με εκείνο το αρχοντικό στυλ να ρουφάει το πούρο του και να εκπέμπει μέλλον, κέφι και να μοιράζεται μαζί μου τις ιδέες του για το πως μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας η κρουαζιέρα.
Μετά από αρκετά χρόνια το 2017 πρόεδρος τότε της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής όταν αποφασίσαμε να συζητήσουμε το θέμα της κρουαζιέρας ο άνθρωπος που ήρθε στο μυαλό μου σαν ο καταλληλότερος για το θέμα ήταν ο Τσαμπίκος.
Θυμάμαι όταν του μίλησα στο τηλέφωνο για να προετοιμάσω την πρόσκληση, συγκινήθηκε όταν του είπα ότι είναι τιμή για την επιτροπή να ακούσει την εμπειρία και το όραμα ενος μεγάλου άνδρα του θαλάσσιου τουρισμού, εξάλλου του οφείλουμε μια τέτοια διάκριση για την τεράστια προσφορά του. Αποδέχθηκε την πρόταση, για να είμαι ειλικρινής, με κάποιες συστολές. Δεν του άρεσε αυτού η είδους η προβολή.
Οταν στις 30-5-2017 έφτασε στη Βουλή για την συνεδρίαση ήταν θυμάμαι ιδιαίτερα χαρούμενος.
“Δημήτρη, θα μιλήσω όπως ξέρω” μου είπε.
“Για αυτό σε κάλεσα Τσαμπίκο μου” του απάντησα.
Τιμητικά του παραχώρησα την πρώτη θέση στον κατάλογο των ομιλητών. Γνώριζα εξ άλλου πως με τις θέσεις του θα δημιουργούσε ένα θετικό κλίμα συζήτησης στην επιτροπή.
Πράγματι μέσα σ’ αυτό το κλίμα έδωσε μια παράσταση γνώσεων, πίστης και πάθος όταν μιλούσε για την κρουαζιέρα. Κέρδισε τους υπουργούς, τους άλλους φιλοξενούμενους και κυριολεκτικά τους αφόπλισε με τις θέσεις του. Μίλησε καθαρά για τις απόψεις του, χωρίς να κρύψει λόγια, χωρίς να μασήσει τη σκέψη του.
Ο ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ διέγραψε μια τεράστια διαδρομή σε έναν άβατο δρόμο. Μας παρέδωσε όμως μια λεωφόρο. Ο Ροδιακός τουρισμός του οφείλει πολλά.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ρόδος 30-11-2022
Δημήτρης Γάκης
Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΣΥΡΙΖΑΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ