ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Κρητικός: «Η ρήξη με τους θεσμούς τραυματίζει τη δημοκρατία»

«Αγαπητοί Συμπολίτες αγαπητές συμπολίτισσες,

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το κλείσιμο του Κτηματολογίου Ρόδου παρατηρούνται ενέργειες σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, που προσβάλλουν τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου.

 

Αποκορύφωμα αυτών, η απαγόρευση από το Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη της εισόδου του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλη Περίδη σε συνάντηση στο Δήμο με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης κ. Πάνου Αλεξανδρή. Και αυτό παρά το ότι ο κ. Περίδης συνόδευε τον εκπρόσωπο Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου για την επίσκεψή του αυτή στο νησί μας, ώστε να συζητηθούν σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

Κίνηση απαράδεκτη και τεράστιο ατόπημα! Το λιγότερο που θα όφειλε ο κ. Καμπουράκης θα ήταν μια ενσυνείδητη συγνώμη, στον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου και στο πρόσωπο αυτού στο δικηγορικό σώμα εν γένει.

 

Δεν έχει γίνει δυστυχώς αντιληπτό από τους τοπικούς άρχοντες, ούτε η ζημία σε επίπεδο ιστορικότητας και ενθύμησης ούτε η ζημία η οικονομική με την απώλεια χιλιάδων ευρώ από το κλείσιμο του Κτηματολογίου! Δυστυχώς παρατηρείται μόνο ανάλωση σε επικοινωνιακές μικροπολιτικές….

 

Με ικανοποίηση είδα την συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, όπου ανακοινώθηκε η επισκευή του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου και η  ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο σοβαρό κτηριακό πρόβλημα αυτού, μετά την αποδοχή της μελέτης και την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης  από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού  κτηρίου του νησιού μας, με αποτέλεσμα τη δημοπράτηση του έργου την επόμενη εβδομάδα.  Μένει όμως να πιστοποιηθεί και η πραγματική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου.

 

Η κοινωνία μας οφείλει τον σεβασμό στον Δικηγόρο ως Υπερασπιστή του Κράτους Δικαίου αλλά δυστυχώς  τα όσα παρακολουθούμε καθημερινά όχι μόνο στο θέμα του Κτηματολογίου, ενισχύουν την απαξίωση που αισθάνονται οι πολίτες έναντι των πολιτικών. Είναι δε πρόδηλο, πως η ρήξη με τους θεσμούς τραυματίζει τη δημοκρατία και πως τέτοιες συμπεριφορές απορρίπτονται από τους πολίτες και τιμωρούνται. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει το πολιτικό σύστημα.

Αποτελεί  βαθιά πεποίθησή μου, υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση πολλά έτη, πως η πολιτική υπευθυνότητα και ο σεβασμός προς τους θεσμούς αποτελούν βασικό κανόνα ορθής πολιτικής συμπεριφοράς. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Επιβάλλει την εφαρμογή  ενός συστήματος κανόνων συμπεριφοράς. Νόμοι υπάρχουν, κανόνες επίσης. Δυστυχώς δεν εφαρμόζονται επειδή η σημερινή λειτουργία του συστήματος εξυπηρετείται διά της παράκαμψης των κανονισμών αυτών.

 

Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων αυξάνει τα αδιέξοδα που υπάρχουν στην κοινωνία. Οι θεσμοί σε μια δημοκρατία πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού γιατί διαφορετικά θα δημιουργούνται ελλείμματα δημοκρατίας». 

 

 

Με τιμή

 

Δημήτρης Γ. Κρητικός 

ιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

Πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ