ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Η ώρα της κρίσης για τον σκηνοθέτη – Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τις υποθέσεις βιασμών (Video)

Τις επόμενες ώρες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα αποφανθεί την ενοχή ή μη του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για κατά συρροή βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Παράλληλα, ο αδερφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης Λιγνάδης, έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ηθοποιό.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε μετά την πρώτη μήνυση κατά του σκηνοθέτη, η οποία κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Ο μηνυτής, 40χρονος Βασίλη Κ., κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο στην ηλικία των 15 ετών.

Το αδίκημα είχε παραγραφεί, στη μήνυσή του ωστόσο ανέφερε έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την Εισαγγελία να καταθέσει είπε ότι είχε βιαστεί από τον ίδιο άνδρα, στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 17 ετών.

Στις εισαγγελικές αρχές κατέφθασε, όμως, και μία δεύτερη μήνυση από έναν 26χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε το 2010, σε ηλικία 14 ετών.

Επόμενο βήμα των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η έκδοση σε βάρος του σκηνοθέτη εντάλματος σύλληψης. Η δίωξη σε βάρος του: βιασμός κατά συρροή. Οδηγείται στην ανακρίτρια και μετά από μία μαραθώνια απολογία, προφυλακίζεται.

Το χρονικό της δίκης

Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη. Η έδρα αποτελείται από τρεις γυναίκες βαθιές τακτικούς δικαστές, τρεις γυναίκες ενόρκους, έναν άνδρα ένορκο και τον εισαγγελέα. Τον Δημήτρη Λιγνάδη ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος ζήτησε εξαρχής αναβολή για ένα μήνα της διαδικασίας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας ενώ, στη συνέχεια, υπήρξε και δεύτερη αναβολή λόγω κρούσματος κορονοϊού σε κάποιο από τα μέλη της έδρας. Έτσι, ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του εθνικού θεάτρου, κατέθεσε στις 3 Μαρτίου.

Η εκδρομή στην Επίδαυρο

Ο δεύτερος καταγγέλλων κατέθεσε στις αρχές Απριλίπου. Ο μάρτυρας έχει καταγγείλει τη σεξουαλική του κακοποίηση από τον Λιγνάδη τον Ιούλιο του 2015, και όσο ο ίδιος ήταν ανήλικος, στην Επίδαυρο. Όπως είπε, αυτό που επιζητεί είναι δικαιοσύνη. Γι’ αυτό κατήγγειλε όπως είπε τον σκηνοθέτη, ώστε να μην υπάρξει άλλος που να τον εκμεταλλευτεί.

Κατά την απολογία του, στις 27 Ιουνίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καν τους καταγγέλλοντες.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός χαρακτήρισε, μάλιστα, ημέρα λύτρωσης την ημέρα απολογίας, λέγοντας σε δικαστές και ενόρκους:

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης γιατί 1,5 χρόνο μετά την προφυλάκισή μου στη φυλακή, όπου η μια μέρα μετράει για ένα μήνα, επιτέλους είμαι στη θέση να απολογηθώ. Θα σας παρακαλούσα να μου θέσετε ερωτήσεις για να απαντάω…».

athensmagazine.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ