ΥΓΕΙΑ

Δημόπουλος για το εμβόλιο της AstraZeneca: Προσωρινή η διακοπή

Παγκόσμια απογοήτευση προκάλεσε η είδηση ότι οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ του εμβολίου, που περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης για να βάλει φρένο στον εφιάλτη του κορονοϊού, ανεστάλησαν με απόφαση της ίδιας της εταιρείας AstraZeneca. “Συμβαίνουν αυτά στην επιστήμη. Η ανοσία χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί”, αναφέρει ο Πρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Η είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου τα ξημερώματα της  Τετάρτης. Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την εταιρεία  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διακόπηκε μετά από την εμφάνιση ενός σπάνιου συνδρόμου σε συμμετέχοντα στην Βρετανία.

Η διακοπή των δοκιμών έγινε με σκοπό την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας. Δηλαδή έως ότου διαπιστωθεί με σαφήνεια εάν η ασθένεια εμφανίστηκε μετά από επιπλοκή του εμβολίου -έστω και σπάνια- ή εάν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, το οποίο δεν σχετίζεται με τις κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο συμμετέχων στην έρευνα αναμένεται να αναρρώσει.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος τονίζει ότι η αναστολή είναι προσωρινή και είναι ενδεδειγμένη, “έως ότου διευκρινιστεί τι συνέβη με τον ασθενή. Έγινε αναφορά ενός περιστατικού. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το περιστατικό. Προφανώς θα είναι αρκετά σοβαρό για να θεωρηθεί ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση”

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα εγκάρσιας μυελίτιδας (transverse myelitis), μια ασθένεια που μπορεί να συμβεί, όμως, από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος.

“Πρέπει τώρα μια ανεξάρτητη επιτροπή, αυτή που παρακολουθεί την ασφάλεια της μελέτης να δει τα δεδομένα και να αποφανθεί κατά πόσον σχετίζεται το περιστατικό αυτό με το εμβόλιο ή είναι ένα τυχαίο γεγονός”, αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.

“Υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα”

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας AstraZeneca, αναφερόμενος στη διακοπή μίλησε για κίνηση ρουτίνας η οποία πρέπει να συμβαίνει όταν υπάρχει η εμφάνιση ανεξήγητης αδιαθεσίας σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές. Στην συνέχεια πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των δοκιμών.

Είπε ακόμα ότι η εταιρεία, εργάζεται πυρετωδώς για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής.

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ διευκρινίζει ότι υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης τόσο από την πλευρά των επιστημόνων, όσο και από την ίδια την εταιρεία AstraZeneca:

“Η διαδικασία παραγωγής εμβολίων είναι πολύπλοκη, είναι χρονοβόρα, απαιτεί τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών για να μπορέσουμε να βρούμε, ακόμα και την πιο σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, να εντοπιστεί και να περιγραφεί. Οι μελέτες αυτές που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι μελέτες με πολύ υψηλά στάνταρτς και με πολύ μεγάλη προσοχή στην ηθική και δεοντολογία. Όσο μεγάλο και επείγον και να είναι ένα πρόβλημα, όπως αυτό της πανδημίας, δεν μπορεί να κινείται η επιστημονική έρευνα με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα προβλήματα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι δοκιμές του εμβολίου διεξάγονται στις ΗΠΑ σε 62 περιοχές. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 7 υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Και οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ