ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Ρόδου | Υπέρ της ενσωμάτωσης στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια των σχολών ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ

Ο Δήμος Ρόδου στηρίζει την πρόταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου για ενσωμάτωση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ρόδου (ΑΣΤΕΚ και ΑΣΤΕΡ) του Υπουργείου Τουρισμού στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Η ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου, με θέμα : “Πρόταση για ενσωμάτωση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ρόδου (ΑΣΤΕΚ και ΑΣΤΕΡ) του Υπουργείου Τουρισμού στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια”  έχει ως εξής:

“Όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη με τις από 14-12-2020, από 16-6-2021 και από 8-9-2021 επιστολές μας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συλλόγου μας να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους τους αρμοδίους προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τη δημόσια επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση και συγκεκριμένα τις δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού, δυστυχώς αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα καταστεί δυνατόν.

Αντίθετα, τα προβλήματα, αλλά και οι αντιδράσεις σπουδαστών και γονέων κλιμακώθηκαν και κορυφώθηκαν με την κατάληψη των δύο Σχολών σε Κρήτη και Ρόδο, από τους σπουδαστές τους, που κατέφυγαν, εν μέσω πανδημίας και με κίνδυνο απώλειας του διδακτικού τους εξαμήνου, σε αυτό το έσχατο μέσο πίεσης προκειμένου να ακουστούν επιτέλους τα χρόνια δίκαια αιτήματα τους.

Αιτήματα για όλες τις παροχές που στερούνται σπουδάζοντας στις ΑΣΤΕ, στις οποίες εισέρχονται με υψηλές επιδόσεις πανελληνίων εξετάσεων και οι οποίες θεωρούνται εκ των ουκ άνευ σε όλη την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακαδημαϊκή ταυτότητα και βέβαια πτυχίο 1ου κύκλου σπουδών). Και ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις, οι επιστολές διαμαρτυρίας, οι απειλούμενες μηνύσεις σπουδαστών, αποφοίτων και γονέων που νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από την ελληνική πολιτεία με την επιλογή τους αυτήν σε εμάς, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΣΤΕ, έχει πλέον καταστεί σαφές, ύστερα από χρόνια άκαρπων προσπαθειών, ότι δυστυχώς, τα προβλήματα των Σχολών δεν είναι δυνατόν να λυθούν εντός του Υπουργείου Τουρισμού.

Μοναδική πλέον βιώσιμη λύση είναι η ενσωμάτωση των ΑΣΤΕ στο Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος μας στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε, την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την πολιτεία την ενσωμάτωση της ΑΣΤΕΡ και της ΑΣΤΕΚ στα περιφερειακά πανεπιστήμια σε Κρήτη και Ρόδο, και συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αντίστοιχα (το ΕΛΜΕΠΑ προκρίνεται έναντι του Πανεπιστημίου Κρήτης, επειδή έχει εγκαταστάσεις στην πόλη του Αγίου Νικολάου όπου εδράζεται η ΑΣΤΕΚ).

Πιστεύουμε, πως η κίνηση αυτή θα δώσει πνοή, όχι μόνο στις ΑΣΤΕ, αλλά και στα πανεπιστημιακά τμήματα που θα τις ενσωματώσουν, καθώς οι Σχολές μας αποτελούν συνειδητή επιλογή και βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, ενώ γενικότερα, εναρμονίζεται με το ρόλο των περιφερειακών Πανεπιστημίων, αποτελεί ωφέλεια στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας και πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρουμε ότι και τα δύο αυτά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην προοπτική αυτή (σας θυμίζουμε την από 07-03-2019 σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την ενσωμάτωση της ΑΣΤΕΡ στο Πανεπιστήμιο σαν Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων με έδρα στη Ρόδο).

Επιπρόσθετα, η πρόταση μας έχει την στήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών σε Ρόδο και Άγιο Νικόλαο. Με την προτεινόμενη ενσωμάτωση το μέλλον των ιστορικών αυτών Σχολών, θα ισχυροποιηθεί και αυτό θα τους επιτρέψει να πρωτοστατήσουν και πάλι όπως παλιά, στην διεθνή τουριστική εκπαίδευση αλλά και στην ενδυνάμωση ευρύτερα του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος. Είναι γεγονός πως οι δύο ΑΣΤΕ, που παρέχουν εξειδικευμένες σπουδές ξενοδοχειακής διοίκησης, τροφοδοτούν για δεκαετίες τον ξενοδοχειακό κλάδο με ανώτερα διοικητικά στελέχη. Ωστόσο, με την κατάργηση των ΤΕΙ, οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν στερηθεί, εκτός όλων των άλλων, κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών!

Δυστυχώς, η εξέλιξη της τελευταίας χρονιάς, με το νέο τετραετές (πενταετές, αν λάβει κανείς υπόψη και την προβλεπόμενη, επιπλέον των ακαδημαϊκών εξαμήνων, εννέα μηνών πρακτική άσκηση) πρόγραμμα σπουδών των ΑΣΤΕ (αρ. 20071/29-12.2020 ΚΥΑ) αλλά και η πρόσφατα εξαγγελθείσα δημιουργία Τουριστικής Ακαδημίας από το Υπουργείο Τουρισμού, αποτελούν κενές υποσχέσεις για τους σπουδαστές των ΑΣΤΕ, οι οποίοι προσδοκούν με αυτά να ενταχθεί το πτυχίο των ΑΣΤΕ στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει.

Η ένταξη στο 6ο επίπεδο απαιτεί τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών με αυτοδιοίκητο και άλλες προδιαγραφές που φαίνεται πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν εντός του υπουργείου Τουρισμού. Εξάλλου, ούτε το νέο “αναβαθμισμένο” πρόγραμμα σπουδών ούτε οι αδιαβάθμητες ακαδημίες, δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις του 6ου επιπέδου, πράγμα που επισημάνθηκε από την ίδια την Υπουργό Παιδείας, που χαρακτήρισε την υπ’ αριθμ. 20071/29.12.2020 ΚΥΑ αντισυνταγματική, παρότι βέβαια, άγνωστο γιατί, την συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2020. Από την άλλη πλευρά, έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της Υπουργού Παιδείας για μία αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ΤΕΙ, με τη δημιουργία νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών εντός των Πανεπιστημίων.

Πιστεύουμε πως αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού. Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί από τον χώρο των ξενοδοχείων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Θεωρούμε πως η πρόταση μας είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να σωθούν οι δύο ΑΣΤΕ και να εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν τον ξενοδοχειακό κλάδο με τα ικανά και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη που χρειάζεται για να επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις, καθώς η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών υπηρεσιών είναι βέβαια άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.”

tornosnewsΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ