ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διοικητής ΕΥΠ στην Εξεταστική: Όλα έγιναν νόμιμα στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο

Η διαδικασία για την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί, φέρεται σύμφωνα με πηγές να επανέλαβε και σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο διοικητής της ΕΥΠ Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Δεν πήρε θέση για την ουσία της υπόθεσης Ανδρουλάκη και οποιασδήποτε άλλη υπόθεση, σημειώνοντας πως δεσμεύεται από το καθήκον εχεμύθειας, αλλά υπογράμμισε τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών επισυνδέσεων που έχουν προηγηθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τον κ. Κουκάκη.

Σχετικά με την καταστροφή ψηφιακών αρχείων, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να είπε πως αυτή  είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως έχουν καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και όλοι οι προκάτοχοί του. Πάντως, διευκρίνισε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν διακοπεί οι καταστροφές των αρχείων. Εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα δεν βγήκε κάτι το επιλήψιμο από την  επισύνδεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ανέφερε ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης  θέλει,  μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι όμως αυτό δεν μπορεί να αναφερθεί και  δημόσια.

Ο κ. Δεμίρης, φέρεται να επανέλαβε πως η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το predator και υπάρχει ένα τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας).

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να άρει ο Πρωθυπουργός το απόρρητο των πρώην και του διοικητή της ΕΥΠ για να καταθέσει ενώπιον της Βουλής, ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι εάν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον Πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας.

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ