ΥΓΕΙΑ

Διπλή μεταμόσχευση θεράπευσε ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα!

 
Αρχίζει στο Σικάγο κλινικό πρόγραμμα στο οποίο θα προσφέρεται η μεταμόσχευση σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.

Δύο ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα, στους οποίους οι γιατροί είχαν πει ότι έχουν μόνο εβδομάδες ή μήνες για να ζήσουν, νίκησαν όλες τις πιθανότητες εναντίον τους χάρη σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, ανακοίνωσαν γιατροί από το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Τώρα, ετοιμάζονται να αρχίσουν κλινικό πρόγραμμα στο οποίο θα προσφέρεται η μεταμόσχευση σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.

«Κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι ακόμα ζωντανή. Η ζωή έχει πια εντελώς διαφορετικό νόημα», δήλωσε στο CNN η κυρία Tannaz Ameli, συνταξιούχος νοσηλεύτρια από τη Μινεάπολη.

Η κυρία Ameli διαγνώστηκε με τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα τον Ιανουάριο του 2022. Η πρόγνωσή της ήταν πως είχε τρεις μήνες ζωή. Έκανε χημειοθεραπεία χωρίς αποτέλεσμα και περίμενε πια να πεθάνει.

Ο καρκίνος της ήταν εκτεταμένος, αλλά περιοριζόταν μέσα στον πνεύμονά της. Έτσι, πληρούσε τα κριτήρια για διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα. Χειρουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε δεν έχει ίχνος του καρκίνου στο σώμα της.

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε χειρουργηθεί ο 54χρονος Albert Khoury. Ο καρκίνος του ήταν σταδίου 1 στις αρχές του 2020 που διαγνώστηκε. Λόγω της πανδημίας, όμως, καθυστέρησε έξι μήνες να αρχίσει θεραπεία. Μέχρι τότε είχε εξελιχθεί σε σταδίου 2. Επιπλέον, δεν ανταποκρινόταν στις θεραπείες.

«Μετά από αρκετούς κύκλους χημειοθεραπείας ο καρκίνος μου έφτασε στο στάδιο 3. Αργότερα ήταν πια σταδίου 4», είπε ο κ. Khoury. «Μου είπαν ότι δεν είχα πια καμία ελπίδα. Η αδελφή μου όμως άκουσε για τη μεταμόσχευση και μου έκλεισε ραντεβού στο Northwestern».

Ο κ. Khoury χειρουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και έκτοτε είναι υγιής. Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Ameli δεν έχουν χρειασθεί άλλη αντινεοπλασματική (αντικαρκινική) θεραπεία.

Τα κριτήρια

Οι ασθενείς αυτοί «είχαν διασπορά του καρκίνου μέσα στον πνεύμονα, χωρίς άλλες θεραπευτικές επιλογές και περιορισμένο χρόνο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Dr. Ankit Bharat, διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Ουσιαστικά, αυτά είναι και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ασθενείς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει διπλή μεταμόσχευση:

  • Ο καρκίνος πρέπει να είναι περιορισμένος στους πνεύμονες, χωρίς μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος
  • Ο καρκίνος δεν πρέπει να ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται από τον τύπο του και από το στάδιό του. Μπορεί να είναι στοχευμένα φάρμακα, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, εγχείρηση για να αφαιρεθεί ο όγκος. Οι θεραπείες αυτές όμως δεν αποδίδουν σε όλους τους ασθενείς. Και μερικές φορές, η διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η μόνη λύση.

Ωστόσο σπανίως εφαρμόζεται αυτή σε ασθενείς με καρκίνο. Και αυτό διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαφύγουν καρκινικά κύτταρα από τον άρρωστο πνεύμονα και να διασπαρούν σε όλο το σώμα.

Νέα τεχνική

Για να γίνει η διπλή μεταμόσχευση, οι πνεύμονες αφαιρούνται και αντικαθίστανται ένας-ένας, εξήγησε ο Dr. Bharat. Αν γίνει η μεταμόσχευση του πρώτου πνεύμονα πριν αφαιρεθεί εκείνος με τον καρκίνο, μπορεί καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Οι γιατροί του Northwestern Medicine, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο το ενδεχόμενο αυτό. Αφαιρούν τον καρκινικό πνεύμονα εν όσω έχουν τον ασθενή σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος.

Με αυτό τον τρόπο, το αίμα κατευθύνεται μακριά από την καρδιά και από τους πνεύμονες. Εφ’ όσον κατά τη μεταμόσχευση δεν υπάρχει αιμάτωση (παροχή αίματος) στους πνεύμονες, ο κίνδυνος να διαφύγουν καρκινικά κύτταρα περιορίζεται στο ελάχιστο.

Επιπλέον, οι γιατροί φροντίζουν να αφαιρούν ταυτοχρόνως και τους δύο πνεύμονες, που συχνά είναι γεμάτοι και οι δύο με καρκινικούς όγκους. Αφαιρούνται επίσης οι σύστοιχοι λεμφαδένες  και γίνεται ειδικός καθαρισμός στους αεραγωγούς και τη θωρακική κοιλότητα, για να απομακρυνθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα. Αφού τελειώσουν όλ’ αυτά, τότε γίνεται η μεταμόσχευση.

«Πιστεύουμε ότι με την τεχνική αυτή θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε μερικούς ασθενείς που δεν έχουν άλλες επιλογές», εκτίμησε ο Dr. Bharat

iatropedia



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ