ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου για ορφανοτροφείο – κολαστήριο: «Υποψίες ότι δομές έκρυβαν παιδιά για παράνομες υιοθεσίες»

Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το ορφανοτροφείο – κολαστήριο, όπου υπήρχαν ακόμα και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών ηλικίας από 7 μέχρι 11 ετών μπροστά σε εργαζομένους. Για την πολύκροτη υπόθεση μίλησε στο MEGA η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Είναι μια καταγγελία η οποία πλέον εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και την αρμόδια εισαγγελία ανηλίκων. Η καταγγελία ήρθε στο γραφείο μου με mail» είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το εν λόγω ορφανοτροφείο. «Ήμασταν αρκετά τυχεροί καθ’ ότι την είδαμε την επόμενη κιόλας μέρα. Μπορώ να πω, πως θα μπορούσαμε να μην την έχουμε δει. Καταφθάνουν εκατοντάδες email στο inbox μου κάθε μέρα. Αυτήν την είδαμε. Την είδε μάλιστα ο διευθυντής μου, με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε: “Δόμνα είναι κάτι σημαντικό. Πιστεύω ότι πρέπει να το ακούσεις και να το διαβάσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το περιεχόμενο της καταγγελίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως: «Ήταν μια καταγγελία η οποία μιλούσε από τρεις επωνύμους που σχετιζόντουσαν με τη δομή αυτή για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για κακοποίηση παιδιών εντός δομής, για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών… όπου αυτό που κάναμε ήταν το καθήκον μας».

Δείτε αναλυτικά εδώ

Στη δομή γνώριζαν για την καταγγελία

«Εφόσον δεν το είχε πάει κανένας άλλος στην Εισαγγελία αυτό το πράγμα, έπρεπε να το πάμε εμείς. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε το εξής: ότι αρμόδιο για μια καταγγελία δεν είναι το υπουργείο ή δεν είναι μόνο το υπουργείο» σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οποιοσδήποτε από εμάς, ως πολίτες, βλέπουμε μια παράβαση, μπορούμε ανά πάσα στιγμή, μπορείς να πας στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία, να μιλήσεις με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και να καταγγείλεις το περιστατικό το οποίο είδες, το οποίο βίωσες, το οποίο άκουσες» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι είχε κοινοποιηθεί η καταγγελία στην διοίκηση της δομής αυτής, τρεις μήνες πριν την πάρει εκείνη στα χέρια της.

Απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι που φέρονται να εμπλέκονται

Οι άνθρωποι οι οποίοι φέρονται να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και εργαζόντουσαν στο συγκεκριμένο ορφανοτροφείο – κολαστήριο έχουν πλέον απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου

«Με το που έγινε ο αρχικός έλεγχος, λαμβάνοντας την καταγγελία, στείλαμε και επιτόπιο έλεγχο να δει αν μπορεί να βρει κάτι. Συνεννοηθήκαμε με τη Διοίκηση της δομής, έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι κατονομάζονται στην καταγγελία, τουλάχιστον για εκείνη την στιγμή, να αποχωρήσουν από τη δομή» είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Μετά ήρθε και η Εισαγγελία, η οποία ζήτησε να απομακρύνει τους ανθρώπους αυτούς από οποιαδήποτε σχέση έχουν με τα παιδιά και να δώσει ραπόρτο στην εισαγγελία σε τι θέσεις είναι» τόνισε.

Δείτε αναλυτικά εδώ

Υποψίες ότι δομές έκρυβαν παιδιά για παράνομες υιοθεσίες

«Υπάρχει απόκλιση μεταξύ αυτού που θα θέλαμε να είναι ο έλεγχος, ειδικά μιας κοινωνικής δομής και αυτό που πραγματικά είναι» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στις δομές. Σημείωσε δε ότι «είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς στο καθηκοντολόγιο κάποιου τι είναι κακοποίηση αλλά ακόμα ποιο δύσκολο, τι είναι παραμέληση, τι είναι ουσιαστικός έλεγχος. Και εκεί έχει να κάνει νομίζω με την σχέση του ανθρώπου».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση της, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως πλέον ξέρουν πόσα παιδιά υπάρχουν στις δομές και αυτό έγινε το 2019 ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν υποψίες ότι δομές έκρυβαν παιδιά για παράνομες υιοθεσίες.

Δείτε αναλυτικά εδώ

newsit


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ