ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκαινιάζεται η γέφυρα Μάκαρη στο Χαράκι – Με πρωτοφανείς ρυθμούς η περιφέρεια ολοκληρώθηκε ένα δύσκολο έργο

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ είναι η περίφημη νέα γέφυρα του ποταμού Μάκαρη επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου, στο Χαράκι. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει προσκληθεί να παραστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό θα έρθει κάποιο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Η γέφυρα είχε κλείσει εγκαίρως, λίγες μόνο μέρες νωρίτερα, από τις 13 Νοεμβρίου 2019, μετά και τις αυτοψίες, που διενεργήθηκαν από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η γέφυρα είχε καταστραφεί από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019 και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης. Γι αυτό και αποφάνθηκαν ότι ήταν επιβεβλημένη η διακοπή της λειτουργίας της για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε 87 ημέρες από την κατάρρευση της γέφυρας, ολοκληρώθηκε η καθαίρεσή της και δημοπρατήθηκε η κατασκευή τριών παράλληλων έργων, της νέας γέφυρας, της παράλληλης οδού, η οποία ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης, ο οποίος παλαιότερα είχε σχεδιασθεί και κατασκευαστεί να διέρχεται ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας που κατέρρευσε. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2020 και έκτοτε οι εργασίες υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Είναι πράγματι πρωτοφανές να γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα με τους ρυθμούς που προχωρούν συνήθως τα δημόσια έργα και ειδικά τα οδικά έργα. Μην ξεχνάμε όταν βρισκόμασταν εν μέσω πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να δυσκολέψει πάρα πολύ την εξέλιξη των εργασιών.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσπάθησε και με το λίγο προσωπικό που διαθέτει αφού έχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τα κατάφερε.

Δίνει τη γέφυρα προς λειτουργία μαζί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου βοηθώντας το νησί, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό και τους κατοίκους αφού είχε κυριολεκτικά κοπεί ‘στα δύο’ από την κατάρρευση της προηγούμενης γέφυρας.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την ικανοποίησή του για την εξέλιξη σχετικά με την γέφυρα στο Χαράκι αλλά και με την γέφυρα της Κρεμαστής αφού όλα προχωρούν, κανονικά ενώ αναμένεται να αναδειχθεί σύντομα.

Αυτό που περιμένουν τώρα οι Ροδίτες είναι η εξέλιξη του έργου της γέφυρας Κρεμαστής που δώσει μια οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της κυκλοφορίας και θα αποκαταστήσει την εκκρεμότητα που χρονίζει.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ