ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ειρήνη Αγαπηδάκη στον RV: Ενισχύουμε το Νοσοκομείο της Ρόδου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και κτηριακής υποδομής

 

Στην ενίσχυση του Νοσοκομείου της Ρόδου τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού και κτηριακής υποδομής, μετά και την διευθέτηση της πληγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σε συνεργασία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, στην λειτουργία του υπό υλοποίηση Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΓΝΡ, αλλά και για τα κίνητρα που θεσπίζει του Υπουργείο Υγείας για την προσέλκυση νέων γιατρών στις ειδικότητες της παθολογίας και της γενικής ιατρικής, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών στα νησιά, μίλησε σήμερα  η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στον Real Voice και τη Νατάσα Ράγιου.

Η κα Αγαπηδάκη βρέθηκε χθες  στη Ρόδο, ως ομιλήτρια σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου στο ξενοδοχείο Acandia, με θέμα «Η δημόσια υγεία στη χώρα μας». Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο στο γραφείο του, για τον οποίον μίλησε σήμερα με πολύ θερμά λόγια, αναφερόμενη στη στενή συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας και στην αγωνία του να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του τομέα της υγείας στα νησιά.

Ειδικά για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο, η κα Αγαπηδάκη, είπε τα εξής:

«Το ακτινοθεραπευτικό θα λειτουργήσει. Υπάρχει ήδη σε διαδικασία η προμήθεια και του εξοπλισμού και σε σχέση με το κτιριακό κομμάτι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση προκειμένου να λειτουργήσει και βέβαια η στελέχωση. Με την προκήρυξη 7Κ/2022 έχουμε 25 επιπλέον άτομα προσωπικό στο Νοσοκομείο της Ρόδου και μαζί με τις επιπλέον θέσεις 12 νοσηλευτών έχουμε ήδη 37 θέσεις που είναι σε εξέλιξη και έτσι δρομολογείται η πλήρωση των θέσεων στο νοσοκομείο, ενώ με την προκήρυξη που έχουμε από τον Φεβρουάριο του 2024, έχουμε ήδη προκηρύξει τέσσερις θέσεις ειδικοτήτων ακτινολογίας, ΜΕΘ,  ορθοπεδικής και τραυματολογίας και οφθαλμολογίας. Καταλαβαίνουμε όλοι πως υπάρχει μία πολύ δυνατή ενίσχυση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και κτηριακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου της Ρόδου. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο, επιτέλους λυτρώθηκε και αυτό το θέμα, η μεγάλη πληγή με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Για τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, δήλωσε:

«Είναι αλήθεια ότι ο Περιφερειάρχης , ο κ. Χατζημάρκος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαστε στενή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα. Έχει πολύ μεγάλη αγωνία να ενισχυθούν οι δομές υγείας σε όλα τα Δωδεκάνησα και δίνει καθημερινό αγώνα για αυτό.  Έχει τύχει να τον γνωρίσω και σε προηγούμενα  διαστήματα από άλλες που υπηρετούσα και έχουμε αντιμετωπίσει κρίσεις μαζί που είχαν  να κάνουν με τις φωτιές και  με άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό και έχω δει πόσο αποτελεσματικός είναι.  Είχα τη χαρά χθες, πριν την εκδήλωση, να έχω μία συνάντηση μαζί του στην Περιφέρεια εκεί ενημερώθηκα για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις και του είπε ότι θα κάνουμε και μία περαιτέρω επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Θεμιστοκλέους και με τον Υπουργό τον κ.  Γεωργιάδη ο οποίος μας έδωσε αυτές τις καλές ειδήσεις τις οποίες μοιράζομαι και εγώ μαζί σας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη έλλειψη παθολόγων και ιατρών γενικής ιατρικής που αντιμετωπίζει η χώρα συνολικά και μίλησε για την δέσμη των κινήτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων γιατρών στις συγκεκριμένε ειδικότητες και κυρίως για την κάλυψη των αναγκών στις νησιωτικές περιοχές:

«Η χώρα έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα πανελλαδικά στους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς και, προσέξτε, δεν είναι ότι λείπουν από το Δημόσιο, λείπουν από τη χώρα.  Δεν είναι ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Για να καταλάβει ο κόσμος, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των παθολόγων και γενικών γιατρών σε σύνολο ιατρών είναι 26% και στη χώρα μας είναι μόλις 6%. Από το σύνολο δηλαδή των γιατρών μας, μόλις 6% είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες, ερχόμαστε να θεσπίσουμε κίνητρα  οικονομικά και επιστημονικά για τα νέα παιδιά, προκειμένου να ακολουθήσουν την ειδικότητά της γενικής ιατρικής ή παθολογίας με νομοσχέδιο που αφορά στον προσωπικό γιατρό και θα περάσει από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.  Θεσπίζουμε  τη δυνατότητα υποχρεωτικής θητείας προσωπικού γιατρού για τους νέους ιατρούς, αναμορφώνοντας το θεσμό του Αγροτικού γιατρού και παρέχοντας υποστήριξη ουσιαστική μέσω του δικτύου τηλεϊατρικής και όχι μόνο. Τα παιδιά λοιπόν που θα υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας και θα θέλουν στην πορεία να ακολουθήσουν την ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, θα έχουν ένα πολύ ισχυρό οικονομικό κίνητρο της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως για 5 χρόνια όσο διαρκεί η ειδικότητά τους με την υποχρέωση να παραμείνουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ. Άρα βλέπετε ότι ερχόμαστε και δημιουργούμε μια μαγιά  νέων ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό λοιπόν το κομμάτι σε συνδυασμό με μία προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη πάντα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού προκειμένου να έχουμε ιατρικές κατοικίες στα νησιά – και αυτό είναι κάτι που διερευνά και το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει κάτι παρόμοιο και για τους ανθρώπους που ασχολούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δώσουμε όχι απλά μία λύση στέγασης αλλά ένα όνειρο να χτίσει κάνεις τη ζωή του στα νησιά μας».

  

 

 

realvoice



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ