12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκκίνηση της σεζόν από Απρίλιο σε Κρήτη και Ρόδο

Αύξηση των κρατήσεων τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες διαπιστώνουν ξενοδόχοι και tour operators – Στην Κρήτη από αρχές Απριλίου 7.500 Αυστριακοί συνταξιούχοι

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε ότι έχουν επανεκκινήσει, με μια αυξανόμενη ροή, οι κρατήσεις που είχαν μπει κυριολεκτικά στον πάγο, ειδικά από τον Δεκέμβριο και μετά λόγω της Omicron. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα αρνητική εξέλιξη, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι φέτος μπορούμε να έχουμε μία πολύ καλή σεζόν».

Αυτό δηλώνει στο «business stories» από την Κρήτη, έναν προορισμό-ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμη και η Αυστρία ξεκινούν στην Κρήτη από τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου «και έxουμε ήδη αυξανόμενες κρατήσεις, μετά την απόλυτη παύση που σημειώθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου λόγω της νέας μετάλλαξης. Τώρα, φαίνεται ότι το ταξιδιωτικό κοινό έχει προσαρμοστεί εκ νέου στα νέα δεδομένα της Omicron και βλέπουμε σαφώς καλύτερους ρυθμούς στη ροή των κρατήσεων».

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου δηλώνει μάλιστα ότι πριν από την εμφάνιση και εν συνεχεία την έξαρση της Omicron σε όλη την Ευρώπη, τον περασμένο Νοέμβριο τα επίπεδα των κρατήσεων ήταν κατά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 – έστω κι αν παραδοσιακά, όπως είναι εύλογο, στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου είναι ακόμη μικρός ο αριθμός αυτών που ξεκινούν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους.

«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι επανέρχονται σταδιακά σε ικανοποιητικά επίπεδα οι κρατήσεις, πίσω στα νούμερα του 2019, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για μια καλή σεζόν φέτος το καλοκαίρι, υπό τη βασική προϋπόθεση να μην υπάρξει εκ νέου κάποια ανατροπή».

Η Κρήτη πάντως πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε την περίοδο του 2019, φέρνοντας από τις αρχές Απριλίου και για τις επόμενες 5 εβδομάδες 7.500 συνταξιούχους από την Αυστρία, στο πλαίσιο του σχετικού διετούς προγράμματος που είχε ξεκινήσει το 2019 σε συνεργασία με φορέα συνδεόμενο με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυστρίας, το οποίο διακόπηκε όμως το 2020 λόγω του κορωνοϊού.

Η Ομοσπονδία οργανώνει για τα μέλη της νωρίς, στο ξεκίνημα της θερινής σεζόν κάθε χρόνο, ταξίδια σε καλοκαιρινούς προορισμούς, με την Κρήτη να έχει μπει στο πρόγραμμα για περίπου 15.000 Αυστριακούς συνταξιούχους τη διετία 2019-2020 και μετά το «διάλειμμα» του κορωνοϊού τώρα επανεκκινεί.

Η Ρόδος

Το στοίχημα του Απριλίου θέλει να κερδίσει και η Ρόδος, ένας επίσης από τους προορισμούς της πρώτης γραμμής, που ξεχώρισαν μάλιστα ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Οπως και στην Κρήτη, οι κρατήσεις τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες έχουν αρχίσει να κινούνται πολύ καλύτερα, με τις αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία και τους tour operators να είναι αυξημένες φέτος σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 15% έναντι του 2019, ξεκινώντας από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ και η βρετανική αγορά θεωρείται από τις πολλά υποσχόμενες για το νησί τη φετινή σεζόν, δεδομένου ότι πολλά πακέτα από τους tour operators έχουν μεταφερθεί για φέτος.

Ειδικά μάλιστα από τους Βρετανούς, η αντίδραση στις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης στις αρχές της προπερασμένης εβδομάδας για περαιτέρω άρση των περιορισμών (όπως π.χ. η άρση της υποχρέωσης μέσα στον Φεβρουάριο, από τις 11/2, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ) ήταν άμεση:

Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουν την τελευταία εβδομάδα, οι μεγάλοι παίκτες της βρετανικής αγοράς –όπως η TUI ή η Jet2 που έχουν μάλιστα και μεγάλο αποτύπωμα και στη χώρα μας- οι κρατήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν εκτοξευτεί για τους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα.

 

cna.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ