ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 – Ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Τα ονόματα των νέων υπουργών που συνθέτουν το «παζλ»

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης και η ορκωμοσία της την Παρασκευή

Ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε: «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Δείτε φωτογραφίες: 

Orkomosia_Sarma1
Orkomosia_Sarma2

Δείτε βίντεο:

Στη συνέχεια έγινε τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε στον Ιωάννη Σαρμά έναν μπλε φάκελο, ο οποίος περιέχει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια το κράτος.

«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, σημείωμα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το σχέδιο δράσης των υπουργείων, το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μεριμνήσουμε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Είμαι στη διάθεσή σας».

Ο κ. Σαρμάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα εφαρμόσει τον νόμο έως ότου παραδώσει σε όποιον επιλέξει η λαϊκή βούληση. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κενό έως ότου έρθει ο φυσικός δικαιούχος σ’ αυτό το κτίριο».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε περίπου δέκα λεπτά μετά τον διάλογο που έγινε μπροστά στις κάμερες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ακολούθως αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.

mitsotakis-sarmas__2_
mitsotakis-sarmas__4_
mitsotakis-sarmas__1_
3865719
sarmas-mitsotakis__2_
sarmas-mitsotakis__1_

Στα κομβικά χαρτοφυλάκια θα τοποθετηθούν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Βασίλης Κασκαρέλης που αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών. Ομοίως υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας θα αναλάβει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Υπηρεσιακή υπουργός Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου και υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει η πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο 2008 έως 2014 Ελένη Λουρή και υπουργός Εσωτρικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία τους αύριο.

Αναλυτικά τα ονόματα που θα απαρτίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Βασίλης Κασκαρέλης, Υπουργός Εξωτερικών
Πρέσβης ε.τ. Ουάσινγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

Αλκιβιάδης Στεφανής, Υπουργός Άμυνας
Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

Χαράλαμπος Λαλούσης, Υπουργός Προστασίας Πολίτη
Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

Ευάγγελος Τουρνάς, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας
Πτέραρχος ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας και Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

Αναστασία Κοτανίδου, Υπουργός Υγείας
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

Χρήστος Κίττας, Υπουργός Παιδείας
Πρώην πρύτανης παν/μίου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Υγείας 2012

Καλλιόπη Σπανού, Υπουργός Εσωτερικών

Φίλιππος Σπυρόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης
Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ελένη Λουρή, Υπουργός Ανάπτυξης
Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος 2008-2014

Ιωάννα Δρέττα, Υπουργός Τουρισμού
Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece

Γιώργος Κουμεντάκης, Υπουργός Πολιτισμού
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Υπουργός Επικρατείας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Σκουρής.
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Την Κυριακή ορκωμοσία της Βουλής

Στη συνέχεια, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να παραμείνει ο Κώστας Τασούλας.

parapolitika.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ