ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε… αναστάτωση – Μυστικές δημοσκοπήσεις, εκνευρισμός και μουρμούρες

Ανάμεικτα συναισθήματα έφερε στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Άλλοι πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ στα διψήφια νούμερα και άλλοι ότι εκπροσωπεί το παλαιό και γι’ αυτό θα έπρεπε να αποσυρθεί.

Φυσικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Γιώργο Παπανδρέου αφού από χθες (20.10.2021) το βράδυ βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των συνυποψήφιων για την θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενη η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αν και δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για την εξέλιξη αυτή. Η οργή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει γυρίσει δυο φορές την Ελλάδα και θεωρούσε ότι σίγουρα θα βρισκόταν στον δεύτερο γύρο. Τώρα, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα και απρόβλεπτα αφού κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποιοι από τους επτά υποψηφίους θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, αναζητά τρόπο για να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι η δημιουργία  δίπολου θα τον βγάλει αυτόματα από το παιχνίδι.

Ο Χάρης Καστανίδης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Παύλος Χρηστίδης αυτή την ώρα εμφανίζονται να μην επιθυμούν να αποχωρήσουν από την μάχη για την προεδρία. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους θεωρεί ότι και μόνο η συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία καλό τους κάνει.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την μεριά του έκανε γνωστό ότι σήμερα θα έχει ευρεία σύσκεψη με τους συντρόφους και συνεργάτες για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.

Μετακινήσεις και δημοσκοπήσεις

Αυτό πάντως που φοβίζει όλους τους υποψηφίους είναι ότι τις τελευταίες ώρες άρχισε να υπάρχει μετακίνηση στελεχών από τον έναν υποψήφιο στον άλλο.

Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, στη διαδικασία της διαδοχής έφερε άλλα αντανακλαστικά στους ενδιαφερόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεκίνησαν δύο δημοσκοπήσεις προκειμένου να δουν την απήχηση που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ. Από τα ευρήματα  των μετρήσεων θα αποφασιστεί το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει τις υπογραφές υποστήριξης που έχει μαζέψει από τα μέλη της ΚΕ και οι οποίες μέχρι χθες αργά το βράδυ έφταναν γύρω στις 80.

Με σύνθημα ΠΑΣΟΚ

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι απευθύνονται κυρίως στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και όχι στο ενιαίο ΚΙΝΑΛ. Από τον Ανδρέα Λοβέρδο μέχρι τον ίδιο το πρώην πρωθυπουργό οι αναφορές τους έχουν να κάνουν με το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χθες ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του από το Μουσείο του Γεωργίου Παπανδρέου έχοντας ως βασικό σύνθημα  «Νέα Αλλαγή» – παραπέμποντας στο 1981 και την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Στην σύντομη δήλωση του μίλησε για την «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που χρειάζεται να γίνει ξανά μεγάλη» και έκανε λόγο για «μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνηση».

Πριν προχωρήσει στην δήλωση αυτή είχε συσκεφθεί με τους συνεργάτες του προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό κείμενο. Στην σύσκεψη αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων, οι  Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης,  Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ελενόπουλος,  Γ. Παναγόπουλος.

Μουρμούρες

Εν τω μεταξύ, η είδηση πως ο Γραμματέας και εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης θα συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εν όψει της Συνόδου Κορυφής, εκπροσωπώντας τη Φώφη Γεννηματά, έφερε γκρίνια και μουρμούρες στους περισσότερους από τους υποψηφίους.

Και αυτό γιατί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Φώφη Γεννηματά συμμετέχει με την ιδιότητα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό είναι το κόμμα- μέλος του PES και όχι και το ΚΙΝΑΛ.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ και παλαιότερα ήταν στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. «Πως γίνεται να εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν έχει εκλεγεί και Γραμματέας του;» αναρωτιούνται κάποιοι.

Φυσικά πίσω από αυτή τη μουρμούρα κρύβεται η επιθυμία των δύο ευρωβουλευτών, του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύας Καϊλή (στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο) να παραστούν αυτοί στη θέση της Φώφης Γεννηματά.

Όσο για την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα δύο κόμματα παρακολουθούν από στενά τις εξελίξεις και έχουν άποψη για το ποιος υποψήφιος τους συμφέρει να εκλεγεί αφού το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις από μακριά και περιμένουν…

newsit
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ