ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική, γάμους και βαπτίσεις

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Τη σημασία του εμβολιασμού για την αποφυγή της σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό επισημαίνουν οι επιστήμονες και τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό σήμερα το πρωί την επαληθεύουν απόλυτα: Μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους που ανακοινώθηκαν το περασμένο 24ωρο είχαν εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην τον κάνουν.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν, και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «διευκολύνσεις» και πρόσθεσε: «Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

Στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές που για κάποιους λόγους είναι πίσω στους εμβολιασμούς «και πρέπει όλοι μαζί να τους πείσουμε ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς». Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται, άλλωστε, με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, αποφασίζοντας την αποστολή εμβολίων mRNA της Pfizer και στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

.

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των μπαρ

Μεταξύ των νησιών που θα παραλάβουν τα εν λόγω σκευάσματα βρίσκονται η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος, η Λευκάδα, κ.α., οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, προκειμένου να οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον από το υπουργείο Υγείας.
Με δεδομένη, λοιπόν, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την αισθητή βελτίωση των δεικτών της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο εκτάκτως και αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα σε μία σειρά θεμάτων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων.

Σημαντική υποχώρηση του επιδημικού κύματος

Σημαντική θεωρείται πλέον η υποχώρηση που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όσον αφορά στην εξέλιξη του επιδημικού κύματος στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε επίπεδα που φτάνουν περίπου τα 550 από Τρίτη σε Τρίτη. Ενδεικτικά, την Τρίτη 25 Μαΐου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια ανερχόταν σε 2.433, την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας σε 1.886, ενώ σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.339 νέα κρούσματα, συνέπεια 55.912 διαγνωστικών ελέγχων (18.395 μοριακοί και 37.517 rapid).
Σε αντίστοιχα αξιόλογη μείωση βρίσκονται και δύο από τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, -οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές- σημειώνοντας σήμερα πτώση κατά σχεδόν 100 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (381 οι διασωληνωμένοι από 482, 127 οι εισαγωγές από 221). Από την άλλη πλευρά, σε παρόμοια επίπεδα παραμένουν, δυστυχώς, οι απώλειες συμπολιτών μας, οι οποίες ανήλθαν σε 30 το τελευταίο 24ωρο.
Η διασπορά, πάντως, φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά. Η Αττική καταγράφει σήμερα 672 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 211 στο κέντρο της Αθήνας, 120 στα δυτικά του λεκανοπεδίου, 107 στον Πειραιά, 103 στα νότια προάστια, ενώ διψήφιοι είναι οι αριθμοί σε βόρειο και ανατολικό τομέα και δύο λοιμώξεις εντοπίστηκαν στα νησιά. Ενδεικτική, μάλιστα, της αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι και η μείωση κατά 45% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μείωση ιικού φορτίου στα λύματα

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για τις επτά από τις 11 περιοχές ελέγχου. Στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα, το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ σε παρόμοια επίπεδα (-31%) κινούνται Λάρισα και Βόλος, που σήμερα σημείωσαν 58 και 25 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα. Επίσης, σημαντική πτώση στο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη (-50%).
Η μοναδική περιοχή ελέγχου των λυμάτων που αυτή την εβδομάδα παρουσίασε αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν η Ξάνθη. Παρά το γεγονός ότι το +9% δεν θεωρείται από τους ειδικούς αξιόλογη μεταβολή, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με τα 10,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην περιοχή και τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ξάνθη αποτελεί μία από τις περιοχές που συντηρούν την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση; – Νέα χαλάρωση μέτρων προ των πυλών

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με την «επιστροφή» της μουσικής στην εστίαση, την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30 που ισχύει σήμερα, καθώς και την αύξηση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους, βαπτίσεις και δεξιώσεις.

Βγαίνει η μουσική από το «mute»

Η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30, η οποία θα ισχύσει – πιθανότατα – από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Πιο άμεση, όμως, αναμένεται να είναι η άρση της σίγασης στη μουσική σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια, την επιστροφή της οποίας έχει ζητήσει η κυβέρνηση, με την Επιτροπή να φαίνεται ότι θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» και ίσως τη Δευτέρα 31 του μήνα, οι χώροι εστίασης να… βγουν από το mute, σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόνο σε εξωτερικούς χώρους αρχικά.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στη Bild, τόνισε ότι «θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες», ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό θα συμβεί από αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες, να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό».

Δεδομένη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση του αριθμού καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσια, καθώς από την 1η Ιουνίου αναμένεται όριο 100 ατόμων. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ένθερμος οπαδός και εισηγητής της αύξησης του αριθμού τους είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια.

undefined

Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 00:30 έως τις 05:00, κρίθηκε ότι εφόσον η τουριστική περίοδος έχει επίσημα ξεκινήσει στη χώρα μας, με τουρίστες να συρρέουν στην Αθήνα και στα νησιά, είναι τουλάχιστον παράδωξο να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και, μάλιστα, από τις 00.30.

Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν να επανελειτουργούν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης δεξιώσεων, γάμων και βαπτίσεων και από τις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια.

Οι επιχειρηματίες βάζουν τέρμα τα ηχεία – Διαμαρτυρία για τις απαγορεύσεις

Οι επιχειρηματίες της εστίασης βάζουν τέρμα τα ηχεία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της μουσικής και το μειωμένο ωράριο.

Κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες στην εστίασης για να «σπάσουν τη σιωπή» και να υπάρξει «μουσική παντού», κάνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.
Όπως σημειώνεται στο διαδικτυακό κάλεσμα, «ο περιορισμός του ωραρίου και η παράλογη απαγόρευση της Μουσικής δεν αντιμετωπίζουν ούτε το φαινόμενο των πλατειών, ούτε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, δημιουργώντας μαγαζιά δύο ταχυτήτων με τις αλλοπρόσαλλες απαγορεύσεις».

Η διαμαρτυρία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου και το Σάββατο 29 Μαΐου από τις 21:00 έως τις 23:45.

Οι επιχειρηματίες βάζουν τέρμα τα ηχεία

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ! ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ!
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης διοργανώνει μια διαμαρτυρία απέναντι στην παράλογη απαγόρευση της Μουσικής και τον περιορισμό του ωραρίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα να “ανοίξουν” τα ηχεία τους και να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28/5 και ΣΑΒΒΑΤΟ, 29/5, 21.00 – 23.45 ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ και η Ελλάδα πλημμυρίζει ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Συνάδελφοι, τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο είναι τεράστια. Ας ξεκινήσουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις για κάθε ένα ξεχωριστά.

Ο περιορισμός του ωραρίου και η παράλογη απαγόρευση της Μουσικής δεν αντιμετωπίζουν ούτε το φαινόμενο των πλατειών, ούτε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, δημιουργώντας μαγαζιά δύο ταχυτήτων με τις αλλοπρόσαλλες απαγορεύσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28/5 και ΣΑΒΒΑΤΟ, 29/5, 21.00 – 23.45 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΟΥ, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και σε κάθε γωνιά της χώρας».

Νέα χαλάρωση μέτρων προ των πυλών

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στα μπαρ και την εστίαση, αλλά και ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσια θα βρεθούν στο τραπέζι της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Τη δεύτερη εβδομάδα της μετα-lockdown εποχής διανύσει η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ανοίξει και τα σύνορά της εν αναμονή των τουριστών, όπου όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται. Όπως φαίνεται, προς το παρόν, η χαλάρωση των μέτρων με δείχνει να έχει φέρει αρνητικό αντίκτυπο στους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας.

Ωστόσο, παρά την «άρση» του lockdown κάποια περιοριστικά μέτρα βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.

Πρόκειται για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ξεκινάει στις 00:30 και ολοκληρώνεται στις 05:00, καθώς και η απαγόρευση μουσικής στα μπαρ, αλλά και ο αριθμός καλεσμένων σε εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και τα βαφτίσια.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα θα βρεθούν στο τραπέζι της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να συζητήσει περαιτέρω χαλάρωσή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ