ΔΙΕΘΝΗ

«Ελεύθερη Κίνα, Σι Τζινπίνγκ φύγε», φωνάζουν κινέζοι διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο

 

Οι φωνές για «ελεύθερη Κίνα» και παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αντηχούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το Σίδνεϊ έως το Τορόντο, οι διαμαρτυρίες Κινέζων γίνονται όλο και πιο έντονες και απαιτούν να δοθεί τέλος στους αυστηρότερους στον κόσμο περιορισμούς για τον κορονοϊό που έχει επιβάλλει το Πεκίνο.

Κινέζοι που ζουν στο εξωτερικό και οι υποστηρικτές τους έκαναν πορείες στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται περισσότερες διαδηλώσεις, δείχνοντας την στήριξή τους στην Κίνα και τους πολίτες της που έχουν αγανακτήσει να ζουν υπό τα μέτρα του κορονοϊού.

Τορόντο και Νέα Υόρκη «φώναξαν» συνθήματα στα κινεζικά

«Ελεύθερη Κίνα, Σι Τζινπίνγκ φύγε» φώναξαν περίπου 30 άνθρωποι σήμερα στο Τορόντο. Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, δεκάδες φώναξαν «όχι άλλα ψέματα» και «όχι άλλη λογοκρισία».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Έξω από το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, με κάποιους εξ αυτών να κρατούν ολόλευκες σελίδες χαρτιού, που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας στην Κίνα.

Πολλοί φώναξαν συνθήματα στα κινεζικά, επικρίνοντας τις επιδόσεις της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντίκτυπο της πολιτικής της για «μηδενικά κρούσματα COVID», που έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και τις ελευθερίες των πολιτών. Κάποιοι ήταν απρόθυμοι να δηλώσουν το όνομά τους φοβούμενοι ότι συγγενείς τους στην Κίνα μπορεί να υποστούν παρενόχληση από τις αρχές.

Η οργή στην Κίνα και το εξωτερικό πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις αφού οι αρχές ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ένα περιστατικό το οποίο πολλοί απέδωσαν μέσω διαδικτύου στους αυστηρούς κανόνες για τον COVID, εξαιτίας των οποίων, όπως λένε, οι ένοικοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο. Οι αρχές αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Τα lockdowns και τα συχνά τεστ κορονοϊού για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους έχουν προκαλέσει οργή μεταξύ των Κινέζων στην ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό.

Καθώς οι διαδηλώσεις στο εξωτερικό εντείνονται, η κατάσταση στην Κίνα έχει επίσης κλιμακωθεί, με κατοίκους στην Γκουανγκτζόου, στο νότιο τμήμα της χώρας, να συγκρούονται με αστυνομικούς χθες βράδυ.

«Η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά»

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο να γίνονται γνωστές οι συγκεντρώσεις και να ξεκινούν συζητήσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές της ηπειρωτικής χώρας και στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ηχητικών μηνυμάτων Clubhouse για να μοιραστούν τις απόψεις τους.

Η Λουτσία, διαχειρίστρια του Clubhouse με 1.800 ακολούθους με έδρα την Ελβετία, δήλωσε στο Reuters: «Τα όρια του φόβου μου δεν είναι πλέον τα ίδια. Πριν φοβόμουν να με δουν και να με ακούσουν, αλλά τώρα ελπίζω να με δουν και να με ακούσουν».

Στο Χονγκ Κονγκ, η Τάιγκερ, μια 24χρονη εργαζόμενη στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας από την ηπειρωτική Κίνα, εξεπλάγη όταν η αφίσα που βοήθησε να σχεδιαστεί στη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς στη Σιντζιάνγκ έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια δήλωσε στο Reuters ότι είχε αρχικά μοιραστεί την αφίσα με περίπου 10 φίλους, καλώντας τους να συγκεντρωθούν στο κέντρο της μητρόπολης το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν ξέρω πώς έγινε γνωστό αλλά δεν το διοργάνωσα εσκεμμένα. Αλλά φάνηκε ότι όλοι σκέφτονταν ήδη το ίδιο πράγμα…Δεν υπάρχει λόγος για παρακίνηση», δήλωσε η Ταϊγκερ. «Και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

newsit





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ