ΔΙΕΘΝΗ

EMA για εμβόλιο της AstraZeneca: Σοβαρές αλλεργίες στις ενδεχόμενες παρενέργειες – Τι λέει ο ΠΟΥ

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να προστεθούν και οι σοβαρές αλλεργίες, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή ανέφερε πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χρήσης του ως προληπτικό μέτρο σε ευρωπαϊκές χώρες. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη τόνισε πως: «Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca» και «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται». Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα Παρασκευή, την ίδια απόφαση έλαβε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία. Η AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασαν χθες, Πέμπτη, υπερασπιζόμενες ένα «ασφαλές» και «αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του Οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση. «Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊου, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις Αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

#pressgreece



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ