ΔΙΕΘΝΗ

Εμανουέλ Μακρόν σε Αυστραλία: Καλή τύχη με τα υποβρύχιά σας

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του για την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία και την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε πως ο αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον του είπε ψέμματα σχετικά με την ακύρωση του συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μόρισον βρέθηκαν στη Ρώμη για τη διάσκεψη της G20. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από τότε που η Αυστραλία ακύρωσε μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας αμυντικής ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η νέα συμμαχία αμυντικής ασφάλειας, η οποία είναι γνωστή ως AUKUS, εξασφαλίζει στην Αυστραλία πρόσβαση σε τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ αιφνιδίασε το Παρίσι, προκαλώντας την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, μετά από κατηγορίες ότι πρόδωσαν τη Γαλλία.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω μεγάλο σεβασμό και μεγάλη φιλία για το λαό σας. Αυτό που λέω είναι ότι όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είναι κανείς αληθινός και να συμπεριφέρεται ανάλογα και διαρκώς, σύμφωνα με την παραπάνω αξία» δήλωσε ο Μακρόν σε μία ομάδα αυστραλών δημοσιογράφων που ταξίδεψαν προκειμένου να καλύψουν δημοσιογραφικά την G20.

Σε ερώτηση για το αν κατά την άποψή του ο Μόρισον του είπε ψέματα, ο Μακρόν απάντησε: «Δε νομίζω. Γνωρίζω».

Στο ίδιο βίντεο ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με τη νέα συμφωνία και την πρόοδο των πυρηνικών υποβρυχίων: «Με τη γαλλική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, η Αυστραλία εξασφάλιζε την επιλογή παραγωγής υποβρυχίων εντός των συνόρων της. Και θα αποκτούσε τα υποβρύχια, τα συμβατικά υποβρύχια, εντός σαφούς και αξιόπιστου χρονικού περιθωρίου. Τώρα θα πρέπει να περάσουν 18 μήνες μέχρι να λάβετε μια έκθεση. Καλή τύχη» σχολίασε σκωπτικά Μακρόν.

Ο Μόρισον, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες στη Ρώμη, δήλωσε ότι δεν είπε ψέματα και ότι είχε προηγούμενα εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πλέον τις αμυντικές ανάγκες της Αυστραλίας. Ο ίδιος είπε ότι η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχέσεων έχει αρχίσει.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως κατά την άποψή του η Γαλλία είχε πληροφορηθεί για την ακύρωση του συμβολαίου πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, κάνοντας λόγο για αδέξια διαχείριση του όλου ζητήματος.

newsit

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ