ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Την Παρασκευή οι αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

 

Η Ελλάδα συνεχίζει τους εμβολιασμούς, με την Εθνική Επιτροπή να έχει βάλει στο μικροσκόπιο το σκεύασμα και να συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή έτσι ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα επιλέξει η χώρα.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, παρόλα αυτά η αμφιβολία έχει μπει για τα καλά στο μυαλό των πολιτών αλλά και κυβερνήσεων που προχωρούν σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής εμβολιασμού είτε εξαιρώντας κάποιες ηλικιακές ομάδες από τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος, είτε σταματώντας εντελώς τη διαδικασία.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να τηρεί τις οδηγίες του ΕΜΑ και συνεχίζει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, ωστόσο, τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο να εξετάσει εκ νέου όλες τις παραμέτρους.

Οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα κινηθεί η Ελλάδα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, θα παρθούν την Παρασκευή (09.04) καθώς η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδεχόμενο να παραχωρηθούν οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca. Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και να «ανασάνει» η οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα οι αρμόδιοι παραπέμπουν στις οδηγίες και τις ανακοινώσεις του EMA. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να σχετίζεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων, όμως, υπογραμμίστηκε πως δεν εντοπίστηκε κάποιος παράγοντας κινδύνου και επίσης επισημάνθηκε εκ νέου ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό παραμένουν συντριπτικά περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία παρέπεμψε με τη σειρά της στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ