ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο Pfizer: Η 90χρονη Μάγκι και ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ εμβολιάστηκαν πρώτοι στον κόσμο

Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους οι δημοσιογράφοι όταν άκουσαν ότι ο πρώτος άνδρας στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer λέγεται Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Την πρωτιά πάντως έκλεψε η 90χρονη Μάγκι η οποία δήλωσε κατενθουσιασμένη.

Οι δυο άνθρωποι που έκοψαν πρώτοι το νήμα στην μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού στην Βρετανία είναι και οι δυο ηλικιωμένοι καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχει οριστεί ότι θα κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η 90χρονη Μάγκι η οποία σε μια εβδομάδα έχει τα γενέθλιά της θεώρησε το εμβόλιο δώρο. Ήταν 06.30 το πρωί όταν μια νοσοκόμα της έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer με τα φλας να αστράφτουν γύρω τους.

Ο δεύτερος ήταν ο κ. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν είναι της γνωστής οικογενείας… Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Ο κ. Σαίξπηρ, έχει πάντως καταγωγή από την ίδια πόλη με τον διάσημο συγγραφέα και σήμερα το εμβόλιο δεν αποδείχθηκε όνειρο χειμερινής νυκτός.

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν από το Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας, ήταν λοιπόν ο πρώτος άνθρωπος που του χορηγήθηκε το εμβόλιο κανονικά και όχι στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών.

Η Μάργκαρετ, εμβολιάστηκε από την Μάτρον Μέι Πάρσονς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι στις 06.30 το πρωί ώρα Βρετανίας. Η κα Κίναν ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια και εργαζόταν σε ένα κοσμηματοπωλείο έως τα 86 της χρόνια.

 Η γλυκύτατη γιαγιά σε μια εβδομάδα κλείνει τα 91 και όπως είπε, είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ζητήσει. «Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε η Κίναν.

Και πρόσθεσε: «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Περίπου 70 νοσοκομεία σε όλη την Βρετανία θα χορηγούν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ανθρώπους άνω των 80 ετών και σε υγειονομικούς.

Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Θρηνεί περισσότερους από 61.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19. Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται αύριο επίσης στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά “κέντρα” που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ