ΔΙΑΦΟΡΑ

Ένα άγνωστο Ντοκιμαντέρ από το παρελθόν – Η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων. Γίνεται αναφορά για τα αρχαία ρομπότ των Ελλήνων, το μηχανισμό των Αντικυθήρων και για τα πειράματα γεννετικής.

Το επεισόδιο της σειράς «Η άγνωστη Ελλάδα» ξεκινά με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ανακάλυψης του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός γεγονότος που αποτέλεσε σταθμό στη σύγχρονη έρευνα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.

Διαφήμιση

Ακολουθεί η παρουσίαση των μυθολογικών αναφορών που σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της Αρχαιότητας.

Το επόμενο μέρος του ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία της έρευνας σχετικά με την ταυτότητα του μηχανισμού, ενός περίπλοκου αναλογικού μηχανήματος ακριβέστατων ημερολογιακών και αστρονομικών υπολογισμών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστημονική έρευνα των ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ και ΝΤΕΡΕΚ ΝΤΕ ΣΟΛΑ ΠΡΑΪΣ. Τέλος, γίνεται λόγος και για τις μεταγενέστερες ανακαλύψεις αντίστοιχων μηχανισμών ημερολογίου, προσανατολισμού και αστρονομικής μελέτης, βυζαντινής και αραβικής προέλευσης.

Παρακολουθήστε το βίντεο

 

Σκηνοθέτης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΗΣ Δημοσιογραφική Ομάδα: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΣ ΣΙΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ Σεναριογράφος – κείμενα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΗΣ Μουσικός επιμελητής / Συνθέτης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΤΑΣ Διευθυντής Φωτογραφίας: ΛΑΚΗΣ ΚΥΡΛΙΔΗΣ Μοντέρ: ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ CHRIS POWNEY Ηχολήπτης: ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ Μίξη Ήχου:ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ Επιστημονικοί σύμβουλοι: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΣ Μετάφραση: ΝΤΙΝΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Αφήγηση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ

Το είδαμε εδώ: elhalflashbacksΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ