ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εναγωνίως περιμένουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, το σύστημα Sea Track για πρόσβαση στις παραλίες της Ρόδου

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στη Ρόδο περιέγραψε μιλώντας στον Real Voice ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ, Παναγιώτης Φωνιαδάκης, αναφερόμενος στη μη προσβασιμότητά τους στις παραλίες του νησιού, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Για το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες, που έχει καθυστερήσει πολύ, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες ως τις 15 Ιουλίου, όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Γιάννη Μηνατσή, ο κ. Φωνιαδάκης. Μάλιστα με βάση το σχεδιασμό, οι τέσσερις παραλίες που θα αποκτήσουν sea track είναι της Λίνδου, στα Αφάντου, στο Έλλη και στο Φαληράκι.

«Είναι αδιανόητο η Ρόδος, παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου ΑΜΕΑ να μη διαθέτει συστήματα πρόσβασης SEA TRAC στις παραλίες δίνοντας την δυνατότητα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ βέβαια προσβάσιμη παραλία αναζητούν εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

“Τελευταία ενημέρωση που είχαμε επισήμως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Ιουνίου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου για να συζητήσουμε κάποια ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα ΑΜΕΑ του νησιού αλλά και για τον ίδιο το Σύλλογο. Για το κομμάτι sea track, τελευταία καταληκτική ημερομηνία θα ήταν η 15η Ιουλίου 2022. Σήμερα έχουμε 11 προς το παρόν δεν έχω κάποια άλλη ενημέρωση ότι έχει προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πάρα πολλά τα παράπονα από άτομα με κινητικά προβλήματα που δεχόμαστε στο Σύλλογο.

Είναι απαράδεκτο η Ρόδος μας, η πρώτη περιοχή της Ελλάδος σε τουρισμό, να μη διαθέτει ούτε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα, όταν άλλες τουριστικές περιοχές διαθέτουν πληθώρα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, είναι από το 2018 είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Αυτά που μπήκαν πέρυσι και πρόπερσι στην παραλία “Έλλη” ενοικιάστηκαν από μία εταιρεία από τη Μυτιλήνημε πρωτοβουλία του ΔΟΠΑΡ.

Όταν μιλάμε για ολοκληρωμένα συστήματα πρόσβασης, εκτός από την ειδική ράμπα μιλάμε για αλλακτίριο, για τουαλέτα ΑΜΕΑ, για κιόσκι για ΑμεΑ και απαραιτήτως για θέσεις στάθμευσης ειδικά για άτομα με αναπηρία. Αυτό είναι το ολοκληρωμένο σύστημα και τέτοια 4 συστήματα προβλέπεται να μπουν σε τέσσερις διαφορετικές παραλίες της Ρόδου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την υλοποίηση αυτού του έργου είναι 240.000 ευρώ, από 60.000 ευρώ το κάθε ένα από τα τέσσερα συστήματα και οι παραλίες που προβλέπεται να τοποθετηθούν είναι στο Έλλη, στο Φαληράκι, στα Αφάντου και στη Λίνδο”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φωνιαδάκης.

realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ