OIKONOMIA

ΕΝΦΙΑ: Τα έξι συνήθη λάθη του κάνουν οι φορολογούμενοι και πως αυτά θα διορθωθούν

 

Αναρτήθηκαν αργά χθες (22.09.2021) το απόγευμα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία στην συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν σημαντικές διαφορές σε ότι αφορά το ύψος του φόρου, με τα περυσινά.

Ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 2,5 δισ. και θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Ωστόσο όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα εκκαθαριστικά τους προκειμένου, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, να τα βρουν εγκαίρως και να τα διορθώσουν αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν.

Κατ’ αρχήν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δει το ύψος του φόρου και αν εκτιμήσει ότι αυτός είναι υψηλός θα πρέπει να εξετάσει εάν είναι σωστός ή έχει γίνει κάποιο λάθος.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη:

  1. Ημιτελή κτίρια: Να μην έχουν συμπληρωθεί σωστά τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.
  2. Βοηθητικοί χώροι: Να υπάρχει λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
  3. Κτίσματα σε αγροτεμάχια: Είναι σύνηθες κτίσματα που υπάρχουν σε αγροτεμάχια και δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία, να μην έχουν δηλωθεί με τον ορθό τρόπο. Αν αυτό δεν έχει συμβεί και δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται πχ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, τότε ο ΕΝΦΙΑ για το αγροτεμάχιο πενταπλασιάζεται.
  4. Εμπράγματα δικαιώματα: Ιδιαίτερα σύνηθες είναι να μην έχει γίνει ορθά η αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  5. Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Πολλές φορές τα στοιχεία στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, συμπληρώνονται λάθος. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.
  6. Όροφοι – Μεζονέτες: Πολλοί φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν τον αριθμό του ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη με τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση που έχουν γίνει τέτοια λάθη, οι φορολογούμενοι έχουν μία μόνο επιλογή, προκειμένου να μην πληρώσουν υψηλό φόρο. Να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Στην περίπτωση διόρθωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του myAADE να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

newsit



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ