ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Προτάσεις για την πιστωτική πολιτική των ξενοδοχείων το 2021 σε οργανισμούς για πακέτα & δωμάτια

Προτάσεις για τη διαχείριση της είσπραξης πιστώσεων από τα ξενοδοχεία το 2021, παρουσιάζει στα μέλη της η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος και Κωσταντίνος Μηνέττος.

Διαβάστε την ανακοίνωση: 

“Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε ολόκληρο τον πλανήτη αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες συνθήκες. Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε για πρώτη φορά σε κατάσταση αναστολής, όπου σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα διεκόπη, πλην ελαχίστων.

Εταιρίες κολοσσοί βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεωκοπίας, χωρίς να ευθύνονται, πόσο δε μάλλον μικρομεσαίες εταιρίες της χώρας μας που την τελευταία δεκαετία της κρίσης πάλευαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία είναι ήδη δυσάρεστες, με τον κλάδο του Τουρισμού να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Τουριστικοί Οργανισμοί εξαναγκάζονται να δανειστούν υπέρογκα ποσά, να απολύσουν χιλιάδες άτομα, ενώ διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τις οικονομικές δυνατότητες των Τ.Ο.

Είναι Ενδεικτικό ότι ΟΛΕΣ οι μεγάλες εταιρίες ασφάλισης ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ δεν ασφαλίζουν πλέον αρκετούς από τους Συνεργάτες μας, ούτε καν με τα υψηλά ασφάλιστρα που ασφάλιζαν την Thomas Cook ακόμα και ένα χρόνο πριν πτωχεύσει! (βλ. παρουσίαση της Κα Καλδή -Atradius Ελλάδος – ενημερωτική εκδήλωση με την συνδιοργάνωση της Ένωσής μας στις 21/10/2019).

Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων ξενοδοχείων μας δεν είναι ρόδινη με την στάση των Τ.Ο. να επιδεινώνει την θέση αυτή, καθώς οι πιστώσεις που αποφασίζουν μονομερώς φθάνουν πλέον τις 45 ή και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τις 60 ημέρες. Πιστώσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τα ξενοδοχεία μας στο χείλος της χρεωκοπίας. Μην λησμονούμε την Thomas Cook που σε ομαλές οικονομικές συνθήκες, είχε φθάσει να επιβάλει πιστώσεις 90 ημερών με τα γνωστά σε όλους και για πολλούς ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής προτείνουμε στα μέλη μας και μη, να προσέξουν ιδιαίτερα το θέμα των πιστώσεων εφαρμόζοντας κάποιους από τους παρακάτω προτεινόμενους τρόπους είσπραξης:

Πιστώσεις σε Τουριστικούς Οργανισμούς που πωλούν ΠΑΚΕΤΑ (Flight + Hotel):

• Είσπραξη με VCC (Virtual Credit Card) της οποιαδήποτε κράτησης με την δυνατότητα είσπραξης ή κατά την ΑΦΙΞΗ ή κατά την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του πελάτη.

• Εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την VCC, προπληρωμή ΠΡΙΝ την άφιξη ή το αργότερο πριν την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του πελάτη.

• Για Τουριστικούς Οργανισμούς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, εξόφληση με ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 30 ημερών από την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ των πελατών (με ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ κάλυψη του 25% του εκτιμώμενου τζίρου από την ετήσια συνεργασία, μέσω προσυμφωνημένης προκαταβολής (που δεν θα έχει recovery rate πάνω από 50%) ή προπληρωμών EBD.

Πιστώσεις σε Τουριστικούς Οργανισμούς που πωλούν Δωμάτια ΜΟΝΟ (Hotel Room Only):

• Είσπραξη πριν την ΑΦΙΞΗ με VCC (Virtual Credit Card) της οποιαδήποτε κράτησης.

• Εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την VCC, κατάθεση στον εταιρικό λογαριασμό μας 2 – 7 ημέρες πριν την ΑΦΙΞΗ.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός ο κίνδυνος και το ύψος που μπορεί να φτάσει το υπόλοιπο ενός συνεργάτη σας παρουσιάζουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Σε μια υποθετική συνεργασία ανερχόμενη στο ποσό των 1εκ Ευρώ με το 50% των κρατήσεων την περίοδο των EBD και με προπληρωμή 25% στο EBD και πίστωση 60ημερών, με δεδομένη την μεγαλύτερη ροή κρατήσεων για το διάστημα Ιούνιος-Σεπτέμβριος και την συνηθισμένη διαβάθμιση στις τιμές ανά περίοδο, τότε το υπόλοιπο του συνεργάτη σε εσάς:

– στις αρχές Αυγούστου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 400.000!!! και θα σας οφείλει πλέον περίπου το 75% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασιών, και

– στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 500.000 !!! και θα σας οφείλει πλέον το 60% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασι ών.

– στις αρχές Οκτωβρίου θα ανέλθει στο ποσό των Ευρώ 450.000-500.000!!! και θα σας οφείλει πλέον το 45-50% του τιμολογημένου έως τότε κύκλου εργασιών, με ότι συνεπάγεται πλέον αυτή η δημιουργηθείσα κατάσταση.

Είναι δεδομένο ότι όλοι οι συνάδελφοι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το δίλημμα «Ή δέχεστε την πίστωση που έχει αποφασιστεί, ή δεν θα προωθήσουμε το ξενοδοχείο σας προς πώληση».

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το προϊόν που πουλά ένας τουριστικός οργανισμός, είναι το δικό μας και για να είναι επικερδής μια συνεργασία, θα πρέπει και τα δύο μέρη να ικανοποιούνται από αυτή. Κάθε μονομερής ενέργεια από την πλευρά των τουριστικών οργανισμών μας βρίσκει αντίθετους.

Η παγκόσμια τουριστική αγορά προσφέρει πλέον τεράστιες δυνατότητες, με νέες τεχνολογίες, νέες αγορές, νέες αεροπορικές συνδέσεις, νέους τρόπους διάθεσης, προώθησης και πώλησης των καταλυμάτων μας. Η επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων μας καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών μας αποτελεί την βάση για μία υγιή οικονομική σχέση με τους συνεργάτες μας”.

Την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων υιοθετούν και συνυπογράφουν 79 ξενοδοχεία.

Aπό tornosnews





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ