12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Έντονα προβληματισμένοι οι εστιάτορες της Ρόδου

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι εστιάτορες της Ρόδου και κυρίως στην πόλη με τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, είναι αναγκασμένοι να κάνουν τον αστυνομικό και να ψάχνουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή να διώχνουν πελάτες, την ώρα που κυριαρχεί κρίση στην εστίαση μετά και την πανδημία που κατάφερε πολλαπλά πλήγματα στις επιχειρήσεις αυτές.

«Προβληματιζόμαστε έντονα όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου καθώς με τα νέα μέτρα που ισχύουν από 13 του μηνός, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους στα καταστήματα εστίασης. Αυτό από μόνο του, δεν μπορει να συμβεί σε ένα μικρό μέρος όπως η Ρόδος και κυρίως τον χειμώνα. Εμείς δεν δουλεύουμε με μαζική πελατεία τους χειμερινούς μήνες, αλλά με πελάτες με τους οποίους γνωριζόμαστε χρόνια και μας στηρίζουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς και να μην επιτρέπουμε στον κόσμο να έρθει να φάει. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η δική μας λειτουργία είναι να σερβίρουμε τον κόσμο μας και να τους ικανοποιούμε. Δεν μπορούμε να ‘αστυνομεύουμε’ τον χώρο μας και να ζητάμε πιστοποιητικά και έγγραφα για να μπει κάποιος να φάει. Δεν είναι ο ρόλος του εστιάτορα αυτός. Η κυβέρνηση, μας πετάει το μπαλάκι ενώ θα έπρεπε να είχε βρει λύσεις» δήλωσε ο γνωστός εστιάτορας στο κέντρο της πόλης και μέλος του σωματείου εστιατόρων κ. Λούης Παλλούκης.

 

 

Την ίδια ώρα, η τουριστική σεζόν βοήθησε αρκετά τον κλάδο της εστίασης που δέχτηκε πολύ βαριά πλήγματα κατά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η σεζόν πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αν και κράτησε ένα δίμηνο. Αυτή την εποχή παρουσιάζει πάλι σημάδια ανάκαμψης κι ευελπιστούμε ότι θα κρατήσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, αφού όλες οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ακόμη έναν μήνα για να δουλέψουν ενόψει του χειμώνα που θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολος» ανέφερε.

 

Ο χειμώνας δυστυχώς, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την εστίαση. Κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην πράξη τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Κάποιοι εστιάτορες επέλεξαν να μην λειτουργήσουν καθόλου τους εσωτερικούς χώρους το καλοκαίρι για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Αυτό θα συνεχιστεί όσο κρατάει ο καλός καιρός. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει προβληματισμός. Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν κίνητρα και οικονομική ενίσχυση λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία.

«Σε ένα βαθμό τα συγκεκριμένα μέτρα θα δημιουργήσουν και συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, εργαλειοποιείται ο κλάδος της εστίασης και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό» λέει  γνωστός εστιάτορας που διατηρεί επώνυμο κατάστημα στην πόλη.

 

Σημειώνεται πως το τελευταίο δίμηνο άνοιξαν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως στα 100 Μαγαζιά και στο κέντρο της πόλης Ρόδου ενώ σημείο αιχμής αποτελεί πλέον η Πλατεία Ελευθερίας και η περιοχή πίσω από το μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα: πολλά από αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αλυσίδες με παγωτά, γλυκίσματα, ζαχαρωτά, καφέ, ντόνατς και γρήγορο φαγητό ενώ όλοι ρίχνουν πια το βάρος στο ντελίβερι.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ