ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ζητά από τον Χ.Σταϊκούρα ο Β. Καλοπήτας

 

Την άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου ζητά από τον υπουργό Οικονομικών το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κ. Βάιος Καλοπήτας.

Ο κ.Καλοπήτας  υπογραμμίζει πως τα  μέτρα   της κυβέρνησης, αποτελούν μια οριζόντια διανομή του αιματηρού πλεονάσματος που συγκέντρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που περισσότερο προσιδιάζει σε πρόσκαιρη επιδοματική πολιτική, παρά σε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Καλοπήτας είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κάθε είδους κρίση ανοίγει την πόρτα σε νέες ευκαιρίες. Στο τέλος της δημοσιονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τα πράγματα. Να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, το όραμα μας για ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό. Η έναρξη μιας νέας κρίσης, αυτή της Πανδημίας, έδειξε πως οι δομές που δημιούργησε η τελευταία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, φάνηκαν χρήσιμες για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε ηλεκτρονικά το κράτος και να επιτευχθεί σήμερα η λειτουργικότητα αυτού με την παράλληλη τήρηση της αρχής της κοινωνικής απόστασης. Αυτό φυσικά δεν μπορεί παρά ικανοποίηση να προκαλεί σε όλους εμάς που υποστηρίξαμε και συνδιαμορφώσαμε τα εργαλεία αυτά.

Η αρχή της δημοσιονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας είχε ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Το μισό από το «χαμένο» ΑΕΠ, οφειλόταν στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος κυριολεκτικά συνετρίβη. Εξ αντιδιαστολής, λοιπόν, των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται πως απάντηση στη κρίση για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας, είναι οι κατασκευές νέων υποδομών.

Από την άλλη, η νέα κρίση, αυτή τη φορά υγειονομικής φύσης, αποκάλυψε τις ανεπάρκειες του Κράτους σε πληθώρα τομέων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ιατροφαρμακευτικά υλικά και απαρχαιωμένες υποδομές,  σήκωσε ένα τεράστιο βάρος με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μάχη στη πρώτη γραμμή κρατώντας τη χώρα μας όρθια. Ευτυχώς γρήγορα αναθεωρήσατε και αναδιπλωθήκατε όσον αφορά την απαξίωση του δημοσίου τομέα και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Κυβερνητική ανταπόδοση του ηρωικού αγώνα που έδωσαν γιατροί και νοσηλευτές ήταν το χειροκρότημα. Μην το παραβλέπετε ούτε εσείς λοιπόν!

Για να επανέλθουμε, όμως, στην «κανονικότητα» την οποία προεκλογικά ευαγγελιστήκατε ουκ ολίγες φορές, είναι αναγκαίο να ληφθούν κάθετα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αντί αυτού, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες   παροχολογιών οι οποίες μεν βραχυπρόθεσμα προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση στους Έλληνες πολίτες, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν ως μερικές ακόμα σταγόνες στο Αιγαίο. Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, αποτελούν μια οριζόντια διανομή του αιματηρού πλεονάσματος που συγκέντρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περισσότερο προσιδιάζει σε πρόσκαιρη επιδοματική πολιτική, παρά σε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ως πολιτειακοί συνδαιτημόνες σας, ως ενεργοί Δημοκράτες πολίτες, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε προτάσεις και καταγραφή προβλημάτων ξεφεύγοντας από μια στείρα αντιπολίτευση. Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο: την ορθή και διαφανή νομοθέτηση και την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης, από το άρθρο 101, νησιωτικότητας. Συνεπώς, με το τέλος της κρίσης να πλησιάζει, εφιστούμε την προσοχή σας. Δεν μπορεί να ευσταθεί ως βιώσιμη η κατάσταση των νησιωτών όταν από τη μια η κυρία πλουτοπαραγωγική πηγή μας, αυτή του Τουρισμού, φαίνεται να βρίσκεται σε αβεβαιότητα και από την άλλη οι μεταφορές και οι παροχές φορολογούνται υπέρμετρα!

Για τους παραπάνω λόγους σας ζητώ να πράξετε το αυτονόητο :

-Την άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Αν όχι τώρα πότε ;





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ