OIKONOMIA

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση – Πώς θα κάνετε την αίτησή σας

myΘέρμανση: Άνοιξε το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης στο myΘέρμανση δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης, να καταθέσουν τις αιτήσεις και σταδιακά να αρχίσουν οι πληρωμές.

Η διαδικασία των αιτήσεων θα διαρκέσει ως και τις 9 Δεκεμβρίου ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 21 Δεκεμβρίου χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν οι νέοι δικαιούχοι για αγορές που έχουν γίνει έως 30 Νοεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία θα λάβουν και την προκαταβολή οι περσινοί δικαιούχοι -ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοράσει καύσιμα ή όχι.

Φέτος το επίδομα είναι αυξημένο ενώ είναι διευρυμένα και τα κριτήρια για τους δικαιούχους. «Κερδισμένοι» είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ. Παράλληλα, οι πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ, καθώς προβλέπεται ειδική προσαύξηση φέτος 25%.

 

Πώς θα κάνετε αίτηση στο myΘέρμανση

Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Τα βήματα είναι:

  • Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
  • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
  • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
  • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Τι ισχύει σε περίπτωση πολυκατοικίας

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Είναι υποχρεωτική συμφωνία σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Σημειώνεται πως αν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ.. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιος αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Ποιοι και πώς θα πάρουν έως 1.600 ευρώ

 

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση - Πώς θα κάνετε την αίτησή σας

 

Αυξήσεις στα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που μπορεί να φθάσουν και μέχρι 192% σε σύγκριση με πέρυσι, με ταυτόχρονη αύξηση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, που ισχύουν ως κριτήρια για τη χορήγησή του, προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή της συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ την περίοδο 2021-2022 κυμαίνονταν από 100 έως 750 ευρώ. Ειδικά σε περιοχές της χώρας όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες και επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 25% και το ανώτατο όριό του θα φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Για όσους δικαιούχους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ή άλλα μέσα, πλην φυσικού αερίου, καθώς επίσης και για όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις για την είσπραξη επιδομάτων θέρμανσης, ενώ πέρυσι δεν υπέβαλαν αιτήσεις και δεν έλαβαν επιδόματα, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια από αυτά των υπολοίπων δικαιούχων, δηλαδή θα φθάνουν μέχρι τα 1.600 ευρώ. Ομως, για όλους αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά χαμηλότερα κατά 2.000 έως 5.000 ευρώ εισοδηματικά όρια.

Τα μυστικά

Πιο αναλυτικά, η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεοδώρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε ήδη σε ισχύ, προβλέπει τα εξής για την περίοδο 2022-2023:

1 Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

2 Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ, ενώ το μέγιστο αυξάνεται από τα 750 στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους θα πάψουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια. Ως εκ τούτου το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.

3 Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά 16,66%, από τα 300 στα 350 ευρώ. Για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, η βάση υπολογισμού ανέρχεται στα 700 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος , όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα κατά 25% με το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) να φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ). Με βάση λοιπόν τις παραπάνω αλλαγές και το ήδη ισχύον σύστημα υπολογισμού τα επιδόματα θέρμανσης για χιλιάδες νοικοκυριά θα αυξηθούν σημαντικά. Για όσους επιμείνουν να θερμαίνονται με φυσικό αέριο, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης δεν θα υπερδιπλασιαστεί αλλά θα αυξηθεί όπως και των υπολοίπων που ήδη θερμαίνονται με πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλα μέσα πλην φυσικού αερίου.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 14.000 σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο αυξάνεται από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ. Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στα 27.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στα 3.000 ευρώ.

Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα παραμένουν ίδια με την περίοδο 2021-2022 (δεν αυξάνονται) για όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης, ενώ πέρυσι δεν είχαν υποβάλει, καθώς επίσης και για όσους αποφασίζουν από αυτή τη χειμερινή περίοδο να στραφούν από το φυσικό αέριο σε άλλο μέσο θέρμανσης.
Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους αυξάνεται από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Σε κάθε περίπτωση που η αίτηση θα υποβληθεί έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022, ο εν λόγω δικαιούχος θα λάβει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει -με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους- σε τρεις δόσεις, ως εξής:

  • Εως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί η προκαταβολή του επιδόματος σε όσους ήταν και πέρυσι δικαιούχοι. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Επιπλέον, η καταβολή θα καλύπτει το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  • Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 θα διενεργηθεί η πληρωμή του επιδόματος για το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Εως την 28η Απριλίου 2023 θα διενεργηθεί η πληρωμή του επιδόματος για το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Αιτήσεις έως 9 Δεκεμβρίου

Για να καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022 στην εφαρμογή myΘέρμανση που θα τεθεί εντός των προσεχών ημερών σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της AAΔΕ (aade.gr).

Παραδείγματα για το επίδομα θέρμανσης

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα για οικογένειες με δύο παιδιά:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα θα αυξηθεί από τα 181 στα 211 ευρώ (κατά 30 ευρώ).

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με «συντελεστή βαθμοημέρας» 0,71), το επίδομα θα αυξηθεί από 299 σε 348 ευρώ (κατά 49 ευρώ).

Στην Κοζάνη (με «συντελεστή βαθμοημέρας» 1,12), το επίδομα θα αυξηθεί από 470 σε 686 ευρώ (θα είναι αυξημένο κατά 186 ευρώ συνυπολογιζομένης και της προσαύξησης 25% που προβλέπεται πλέον για τις πλέον ψυχρές περιοχές). Εάν η οικογένεια θερμαινόταν την προηγούμενη χειμερινή περίοδο με φυσικό αέριο και φέτος στραφεί στο πετρέλαιο θέρμανσης το επίδομά της θα ανέλθει σε επίπεδο διπλάσιο των 686 ευρώ, δηλαδή θα φθάσει τα 1.372 ευρώ! Σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο κατά 902 ευρώ ή κατά 191,9%, δηλαδή θα είναι σχεδόν τριπλάσιο!

athensmagazine.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ