ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιμνημόσυνη δέηση από το Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου για τους νεκρούς του Αττίλα ΙΙ και τους ήρωες Ισαάκ και Σολωμού

 

Μαύρη επέτειος η σημερινή, καθώς στις 14 Αυγούστου του 1974 ξεσπούσε ο δεύτερος Αττίλας. Λίγες ώρες μετά, το 36% της Κύπρου βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Περισσότεροι από 5.000 νεκροί, περίπου 2.500 συνολικά οι αγνοούμενοι και 200.000 εκτοπισμένοι, πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός εκείνων των ημερών, με τη μνήμη να παραμένει ακόμα ζωντανή στην πολύπαθη μεγαλόνησο.

Από το Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ΙΝ Αγίων Αναργύρων επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των νεκρών του πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής, και των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν άνανδρα από όργανα του Ψευδοκράτους.

14 Αυγούστου 1974: 48 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Αττίλα ΙΙ

14 Αυγ 1974, ώρα 12.20 η 3η διμοιρία του 398ΤΠ περικυκλώνεται από τα τουρκικά άρματα ενώ βάλλει πυρά για να βοηθήσει το Τάγμα να οπισθοχωρήσει. Το Τάγμα σώζεται δίχως απώλειες, η διμοιρία αποδεκατίζεται, αφού δεν ειδοποιήθηκε για την επέλαση των αρμάτων στα νώτα της.14 στρατιώτες περνούν στην αιωνιότητα εκτελεσμένοι εν ψυχρώ..

ΑΓΑΠΙΟΥ Νικόλαος, ΑΝΤΖΟΥΛΗΣ Ιάκωβος, ΑΣΠΡΗΣ Αντώνιος, ΚΟΡΕΛΗΣ Αντώνιος, ΚΥΜΙΣΗΣ Ανδρέας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙ ΝΙΔΗΣ Κώστας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ Λεόντιος, ΛΑΜΠΗΣ Μιχαήλ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ Παναγιώτης, ΠΑΠΑΓΙΆΝΝΗΣ Ιωάννης, ΣΚΟΡΔΗΣ Χριστόφορος, ΤΣΙΑΝΆΚΑΣ Ευάγγελος, ΧΑΤΖΗΓΙΆΝΝΗΣ Γεώργιος, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ Φίλιππος. ΑΘΆΝΑΤΟΙ!! Ο ΚΑΛΛΕΝΟΣ Φίλιππος συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη Τουρκία κι απελευθερώνεται τον Οκτ 1974. Ο ΜΗΛΙΏΤΗΣ Ανδρέας, μετά από μεγάλες περιπέτειες, καταφέρνει τον Σεπ να περάσει στις ελληνικές γραμμές.

Οι υπόλοιποι, 6 μετά από πορεία 4 ημερών, καταλήγουν στις Αγγλικές Βάσεις στη Λάρνακα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ!!🇬🇷

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ