12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας του Ζαννετίδη προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Για μία ακόμα χρονιά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται εμπόδιο στη συγκομιδή οινοποιήσιμων σταφυλιών και έχει φέρει σε κατάσταση απελπισίας τους διήμερους αμβυκούχους. Στέκεται εμπόδιο γιατί κάποιοι υπηρεσιακοί δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και καθυστερούν την έγκριση έναρξης των ηλεκτρονικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να σαπίζουν και να μην μπορούν να μετατραπούν σε σούμα. Μία διαδικασία η οποία εκτός του είναι σύντομη, όφειλαν να την έχουν έτοιμη από πολύ νωρίτερα.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά το όλο θέμα και δέχεται καθημερινά τις έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών, αφού είδε πως οι τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους αρμοδίους του Υπουργείου δεν βρήκαν ανταπόκριση, προχώρησε σε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποίαν απέστειλε προς την Γραμματέα του Υπουργείου κα Καλογήρου Χριστιάνα με κοινοποίηση προς την Διεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του Υπουργείου, καθώς επίσης στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Φυσικά η επιστολή κοινοποιήθηκε τόσο στο Γραφείο του υπουργού Γεωργίου Γεωργαντά, όσο και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιο Χατζημάρκο.
Η κα Καλογήρου αμέσως ανταποκρίθηκε και σύμφωνα με όσα είπε στον κ. Ζαννετίδη έδωσε άμεση εντολή στους υπηρεσιακούς για την διευθέτηση του θέματος. Έτσι αναμένεται εντός δύο ημερών να ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων, που θα επιφέρει την έναρξη λειτουργίας της παραγωγής σούμας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας του κ. Ζαννετίδη έχει ως εξής:

«Επίσπευση έναρξης διαδικασίας Ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών
προϊόντων».
Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα,
Καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τρύγος οινοποιήσιμων σταφυλιών στα νησιά της Δωδεκανήσου έχουμε γίνει αποδέκτες δικαιολογημένων ανησυχιών από αμπελουργούς και διήμερους αποσταγματοποιούς των νησιών μας σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων για το έτος 2022. Ως γνωστόν η παραπάνω λειτουργία είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας απόσταξης από
διήμερους αποσταγματοποιούς και η μη έναρξη της διαδικασίας τους καθιστά όμηρους απλών διοικητικών ενεργειών.
Κα Γενική Γραμματέα, δεδομένων των μεγάλων ζημιών που δημιουργήθηκαν στους αμπελώνες της περιοχής από τις βροχές του Αυγούστου, οι αμπελουργοί της περιοχής μας έχουν απελπιστεί και κάθε κίνδυνος να αλλοιωθούν οι προς απόσταξη πρώτες ύλες (σταφύλια, στέμφυλα) θα δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στο ήδη μειωμένο εισόδημα τους. Το γεγονός δε, ότι ο καθημερινά αυξανόμενος αυτός κίνδυνος οφείλεται σε διοικητικούς λόγους τους δημιουργεί επιπλέον οργή και αγανάκτηση. Στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται φέτος και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την απόσταξη από διήμερους που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην εφαρμογή, αυξάνοντας την αγωνία τους.
Προκειμένου λοιπόν να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης Δηλώσεων Συγκομιδής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης αδειών απόσταξης.»

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ